Mantan Kanselor Exchequer Alistair Darling

(SeaPRwire) –   Mantan Kanselor Exchequer Alistair Darling, yang mengawasi ekonomi Britain semasa krisis kewangan global 2008, telah meninggal dunia pada usia 70 tahun.

“Darling, suami yang dicintai oleh Margaret dan bapa yang dikasihi oleh Calum dan Anna, meninggal di Edinburgh pagi ini selepas dirawat sementara di Hospital Umum Barat di bawah jagaan cemerlang pasukan kanser,” kata jurucakapnya.

Darling berkhidmat di bawah Perdana Menteri Buruh terdahulu Gordon Brown dari 2007 hingga 2010. Kesabaran dan sikap tenangnya berbeza dengan perubahan emosi yang tiba-tiba Brown semasa salah satu tempoh ketidakstabilan ekonomi yang terburuk dalam 30 tahun.

Apabila krisis hipotek subprima Amerika Syarikat merebak ke Britain, menyebabkan krisis likuiditi dalam industri perbankan dan memicu serbuan ke atas bank Britain Northern Rock, Darling membenarkan Bank of England menyelamatkannya.

Masa jabatannya di Treasury berakhir apabila Buruh kalah dalam pilihan raya umum 2010. Kemudian Darling memimpin kempen Better Together, kumpulan lintas parti yang berjaya mengampanyakan Scotland untuk kekal sebahagian daripada UK dalam referendum kemerdekaan 2014. Darling menjadi ahli Dewan Pertuanan pada 2015.

“Alistair telah hidup demi perkhidmatan awam,” kata ketua Parti Buruh sekarang Keir Starmer dalam kenyataan. “Beliau akan diingati sebagai kanselor yang kepakaran dan jujurnya membantu menyokong Britain melalui kekeliruan krisis kewangan global. Beliau adalah penyokong seumur hidup untuk Scotland dan rakyat Scotland dan kebanggaan profesional terbesarnya datang daripada mewakili pengundi-pengundinya di Edinburgh.”

Selepas menjadi Ahli Parlimen pada 1987, Darling naik dengan pantas melalui barisan Buruh dan menjadi sekutu utama Tony Blair dan Brown ketika mereka berusaha untuk memodenkan parti dan mengubahnya menjadi Buruh Baru, yang kemudian memenangi kemenangan tanpa tandingan pada 1997.

“Saya menganggap diri saya sangat beruntung telah mendapat manfaat daripada nasihat dan persahabatan Alistair,” tambah Starmer. “Dia sentiasa hadir untuk memberikan nasihat yang dibina berdasarkan dekad pengalamannya – sentiasa dengan humor kering khasnya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.