trump-civil-fraud-perjury-cfo-pleads-guilty

(SeaPRwire) –   NEW YORK – Allen Weisselberg, bekas ketua pegawai kewangan Organisasi Trump, mengaku bersalah Isnin ini di New York atas kesalahan bersumpah berhubung keterangan yang diberikannya dalam kes penipuan sivil bekas presiden.

Weisselberg, 76, menyerah diri ke pejabat pendakwa raya Manhattan awal pagi dan memasuki mahkamah negeri dengan mengenakan tangan dan memakai topeng, sebelum mengaku bersalah atas kesalahan bersumpah. Pendakwa mendakwa Weisselberg berbohong di bawah sumpah ketika menjawab soalan dalam kes mengenai dakwaan bahawa Trump berbohong mengenai kekayaannya dalam penyata kewangan yang diberikan kepada bank dan syarikat insurans.

Weisselberg akan dijatuhi hukuman lima bulan penjara, kata hakim.

“Allen Weisselberg mahu menyelesaikan situasi ini,” kata peguamnya Seth Rosenberg dalam kenyataan.

Selepas The New York Times melaporkan bulan lepas bahawa Weisselberg sedang berunding untuk mengaku bersalah atas kesalahan bersumpah, Hakim Arthur Engoron, yang mengetuai perbicaraan penipuan, memerintah peguam untuk memberikan butiran berkaitan laporan Times.

Trump sedang merayu keputusan Engoron memerintahnya membayar lebih daripada AS$454 juta denda dan faedah kerana mengemukakan maklumat palsu mengenai nilai asetnya dalam rekod kewangan selama bertahun-tahun.

Kes jenayah baru Weisselberg datang hanya beberapa minggu sebelum Trump dijadualkan berdepan perbicaraan berasingan atas dakwaan bahawa beliau memalsukan rekod syarikat untuk membayar wang semasa kempen 2016 untuk menyembunyikan dakwaan bahawa beliau pernah berhubungan seks luar nikah.

Mantan peguam dan pembantu Trump, Michael Cohen pernah mengatakan Weisselberg terlibat dalam merancang pembayaran itu, tetapi beliau tidak didakwa dalam kes itu, dan tiada pendakwa mahupun pihak berkuasa menunjukkan mereka akan memanggilnya sebagai saksi.

Kes Weisselberg berbeza daripada kes jenayah yang dibawa oleh Ketua Pendakwa Raya Daerah Manhattan Alvin Bragg terhadap Trump tahun lepas.

Sebelum ini Weisselberg menjalani 100 hari penjara tahun lepas selepas mengaku bersalah mengelak cukai atas AS$1.7 juta pampasan tidak rasmi daripada Organisasi Trump. Beliau masih dalam tempoh percubaan.

Beliau meninggalkan penjara terkenal New York City pada April, beberapa hari selepas didapati bersalah dalam kes jenayah rasuahnya.

Di bawah perjanjian mengaku bersalah itu, Weisselberg perlu memberikan keterangan sebagai saksi pendakwaan apabila Trump Organization dibicarakan atas membantu eksekutif mengelak cukai. Beliau berbuat demikian dengan berhati-hati, mengemukakan fakta terlibatnya dalam mengelak cukai tetapi berhati-hati tidak melibatkan Trump, memberitahu ahli juri bahawa majikannya tidak mengetahui rancangan itu.

Kumpulan Berita Associated Press Michael R. Sisak dan Jennifer Peltz menyumbang kepada laporan ini.

Cerita ini telah diperbetulkan untuk menunjukkan bahawa kesalahan yang diaku bersalah Weisselberg tidak berlaku semasa perbicaraan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.