Lewis And Clark

(SeaPRwire) –   Sejak kebanyakan rakyat Amerika tidak terlalu memikirkan Lewis dan Clark selain dari sekolah rendah, seringkali menjadi kejutan untuk mengetahui bahawa Meriwether Lewis meninggal dunia akibat bunuh diri pada tahun 1809. Beliau hanya berusia 35 tahun ketika meninggal dunia, dan penyebab kematian itu adalah luka tembakan yang disebabkan oleh dirinya sendiri.

Amerika tidak suka memikirkan salah seorang wira mereka yang mengakhiri nyawa sendiri. Tetapi kehidupan dan kematian Lewis dapat membantu kita menyesuaikan semula konsep maskuliniti ketika fokus kolektif kita berpaling ke arah kesihatan mental lelaki dan bagaimana ia dapat menjadi halangan untuk mencegah lelaki menerima rawatan kesihatan mental yang mereka perlukan.

Ide-ide berbahaya seperti itu mengenai maskuliniti Amerika telah dipengaruhi oleh sejarah wira alam liar lelaki seperti Lewis dan Clark, yang telah digambarkan sebagai lelaki berotot, cukup berdikari, tenang dan kuat yang tahu bagaimana untuk mengemudi sebarang medan dan mampu bertahan di alam liar.

Tetapi ada satu lagi sisi kepada maskuliniti alam liar ini: yang introspektif dan melankolik. Sebenarnya, Lewis kelihatan sangat menyedari diri, peka terhadap perasaannya, dan mampu mengekspresikannya. Jurnal-jurnal ekspedisi Lewis dan surat-surat selepas ekspedisi menunjukkan beliau sebagai lelaki yang berfikiran mendalam, peka dan puitis yang diganggu oleh kebimbangan. Pada hari lahirnya yang ke-31 pada 18 Ogos 1805, semasa separuh pertama ekspedisi untuk mencapai Lautan Pasifik, Lewis menulis tentang kekecewaannya kerana merasakan dirinya telah menyia-nyiakan hidupnya: “Saya merenung bahawa saya belum berbuat apa-apa, sangat sedikit sekali untuk lebih lanjutkan kebahagiaan manusia, atau untuk maju maklumat generasi akan datang.” Beliau mengakhiri perenggan itu dengan membentuk mekanisme pertahanan yang kuat untuk mengalihkan fikirannya: “Saya menyingkirkan fikiran gelap itu dan bersumpah untuk masa depan…untuk hidup bagi manusia, sebagaimana saya telah hidup sebelumnya bagi diri saya sendiri.

Kebimbangan Lewis sepanjang ekspedisi—tentang menyeberangi Banjaran Rocky sebelum musim sejuk, memperoleh kuda, mencari pandu—menimbulkan kemungkinan bahawa gejala-gejala kebimbangan beliau sebenarnya merupakan sebahagian daripada apa yang membuatkan beliau sesuai sebagai pemimpin ekspedisi merentasi negara. Cenderungnya untuk menjadi terlalu prihatin terhadap masa depan dan sangat merenung masa lalu menyebabkannya merancang untuk berbagai kemungkinan dan menjadi bersedia untuk yang terburuk. Dan beliau melakukannya dengan baik. Hanya satu anggota ekspedisi yang meninggal dunia, dan mereka meninggal akibat penyakit yang tidak dapat diubati pada awal abad ke-19.

Menyusul ekspedisi itu, kehidupan Lewis mula berantakan selepas beliau mengambil jawatan baru sebagai gabenor Wilayah Louisiana yang baru diperoleh. Dalam peranan baru ini, beliau tidak dapat melakukan dua perkara yang benar-benar ingin dilakukannya: mencari isteri, dan menulis dan menerbitkan kisah ekspedisinya.

Lewis juga menghadapi ancaman besar terhadap kewangan dan kerjayanya, dan beliau pernah dua kali cuba membunuh diri. Beliau menghadapi masalah di pekerjaannya sebagai gabenor yang dilantik, di mana beliau mungkin akan dipecat, dan beliau mempunyai hutang peribadi yang meningkat. Kerajaan persekutuan mempersoalkan perbelanjaan rasmi berkaitan pekerjaannya dan menafikan pembayaran atasnya. Pemberi pinjamannya kemudiannya menuntut hutang peribadinya sebaik sahaja mereka mengetahui penafian ini. Lewis mengambil perjalanan akhirnya ke Washington, D.C., untuk menjelaskan dirinya dan mengumpul pembayaran. Beliau takut akan kebinasaan kewangan yang lengkap.

Beliau juga sangat keseorangan. Sebagai seorang tokoh kebangsaan yang terkenal tinggi dan tampan, mungkin diasumsikan bahawa Lewis akan mudah mendapatkan pasangan. Dan tetapi beliau meninggal dunia tanpa berkahwin dan tidak mempunyai anak.

Dalam surat kepada kawan-kawan, Lewis menganggap remeh perkara itu dengan memanggil dirinya sebagai “bujang tua, kering dan berdebu”. Tetapi, dalam surat lain, beliau juga berkongsi bahawa beliau merasa terapung: “Dengan cara ini saya terapung di permukaan keadaan saya rasa semua ketidaktenangan, kegelisahan, dan sesuatu yang tidak dapat dijelaskan tertentu yang biasa bagi bujang tua, yang saya tidak dapat elakkan berfikir wahai saudaraku, timbul daripada kekosongan dalam hati kita, yang mungkin, atau sepatutnya diisi lebih baik. Darimana asalnya saya tidak tahu, tetapi pastinya saya tidak pernah kurang merasa seperti wira daripada pada masa ini.” Kehancuran perlahan, senyap menjelang usia 35 tahun tanpa mengalami cinta dan sokongan rakan romantis yang diperlukannya memberi kesan berat kepada Lewis.

Kekurangan sistem sokongan yang cukup dengan pasangan hidup sebagai ketua, Lewis tidak mempunyai sesiapa yang cukup rapat untuk membantunya menghadapi badai kehidupan yang menjadi sangat kacau balau. William Clark mengahwini seorang wanita apabila mereka kembali ke St. Louis selepas ekspedisi terkenal itu berakhir. Apabila beliau mengetahui kematian Lewis, Clark menulis kepada adiknya sendiri Jonathan dengan istilah yang menyokong anggapan bahawa kematian Lewis memang bunuh diri. Clark bimbang bahawa “beban fikirannya telah mengalahkannya.” Beliau pernah menerima surat awal (kini hilang) daripada Lewis yang mungkin menunjukkan gangguan mental tertentu. Tanpa sesiapa untuk menghalangnya, Lewis akhirnya menembak dirinya dua kali di sebuah penginapan di Natchez Trace di Tennessee pada 11 Oktober 1809.

Budaya Amerika bangga dengan kemerdekaan individu, dengan rawatan kesihatan mental arus perdana menganjurkan penjagaan diri dan cinta diri di atas hampir segala-galanya. Nasib Lewis, dan mangsa-mangsa bunuh diri lain, menunjukkan bagaimana retorik ini hanya boleh membawa kita sejauh mana. Lewis sangat ingin melangkah keluar daripada dirinya sendiri, untuk berhenti memikul bebannya seorang diri, dan untuk menyebarkan bakat dan pengetahuannya ke dunia luar, dalam tulisan, kepada seorang kekasih, kepada keluarganya sendiri. Tetapi peluang-peluang ini tidak pernah datang. Keseorangan ditambah dengan gangguan mental yang sedia ada boleh menjadi sangat merosakkan, dan bagi Lewis, ia menjadi maut.

Selama berabad-abad bunuh diri telah dikaitkan dengan kepengecutan dan malu. Kematian Lewis menunjukkan bahawa walaupun mereka yang dihormati Amerika sebagai lelaki paling berani juga bergelut dengan gangguan mental. Pada saat-saat akhirnya, Lewis cuba memperingati kekuatannya dalam berjuang dengan pertempuran dalaman seorang diri. Salah satu perkara terakhir yang dikatakannya sebelum akhirnya meninggal ialah “Saya bukan pengecut; tetapi saya begitu kuat, begitu sukar untuk mati.” Adalah adil untuk melayani Lewis—dan lelaki lain yang menderita sepertinya—sebagaimana beliau mahu terakhir kali diingati: sebagai seorang yang kuat dan berani berjuang dengan gangguan mental tanpa sokongan yang mencukupi.

Jamie M. Bolker ialah bekas kakitangan Yayasan Kebangsaan untuk Kemanusiaan dan cendekiawan mengenai kesusasteraan dan budaya Amerika awal. Beliau menulis buku mengenai apa yang bermakna untuk tersesat di Amerika berabad-abad sebelum penciptaan GPS. Made by History membawa pembaca melampaui berita dengan artikel yang ditulis dan disunting oleh sejarawan profesional. .

Jika anda atau seseorang yang anda kenal mungkin mengalami krisis kesihatan mental atau memikirkan bunuh diri, hubungi atau teks 988. Dalam kecemasan, hubungi 911, atau cari rawatan dari hospital tempatan atau pemberi perkhidmatan kesihatan mental.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.