President Biden Meets With Visiting Ukrainian President Zelensky At The White House

(SeaPRwire) –   Saya baru-baru ini membaca buku sejarawan besar William Shirer, buku tentang , ia antara Perang Dunia I dan Perang Dunia II. Salah satu bahagian yang paling menghantui dalam buku itu adalah kegagalan sekutu Eropah, terutamanya Perancis dan Britain untuk menghadapi Hitler ketika menghentikannya akan menjadi agak mudah. Setiap kali orang menulis ke pejabat saya, bertanya mengapa kami menyokong Ukraine, saya jawab, Google “Sudetenland pada 1938”. Kami boleh menghentikan diktator; kami, barat, pada kos yang agak rendah. Akibat tidak berbuat demikian ialah 55 juta kematian. Bab itu telah menghantui saya kerana ia menggema dengan begitu kuat dalam apa yang berlaku di Ukraine.

Kami akan mengambil salah satu undian paling penting yang pernah diambil oleh mana-mana daripada kami dalam beberapa hari akan datang untuk sokongan bagi rakyat Ukraine ketika mereka berjuang untuk nilai-nilai kami. Undian ini akan bergema sepanjang sejarah negara ini dan sejarah dunia selama generasi, terutamanya jika kami gagal memenuhi apa yang saya percaya sebagai komitmen kepada rakyat Ukraine. Jika kami menarik diri, keluar, dan meninggalkan rakyat Ukraine tanpa sumber untuk mempertahankan diri mereka, ia akan menjejaskan kepentingan negara ini selama 50 tahun. Ia akan dianggap sebagai salah satu kesilapan geopolitik terbesar abad ke-21.

Mengapa? Pertama ia akan memberi semangat kepada Vladimir Putin. bahawa beliau merasakan bencana terbesar abad ke-20 ialah pembubaran Kesatuan Soviet. Beliau telah mengejar remedi untuk bencana itu dari sudut pandangannya sejak itu. Pada tahun 2005, beliau berkata bencana, bencana terbesar, pembubaran Kesatuan Soviet. Pada tahun 2008, beliau menelan sebahagian daripada apa yang pernah menjadi negara bebas Georgia. Pada tahun 2014, kita semua tahu apa yang berlaku di Crimea dan timur Ukraine. Pada tahun 2022, beliau cuba untuk selebihnya Ukraine. Dan saya telah bercakap dengan orang tentang ini. Saya bercakap dengan seorang lelaki di jalanan di Maine baru-baru ini. Dia berkata, Putin akan berhenti dengan Ukraine. Saya katakan orang Finland tidak berfikir begitu. Orang Sweden tidak berfikir begitu. Negara-negara Baltik tidak berfikir begitu dan orang Finland dan orang Sweden mengetahui Rusia. Finland mempunyai sempadan yang panjang dengan Rusia. Mereka mengetahui Rusia lebih baik daripada kita. Dan mereka memutuskan untuk menyertai NATO. Mereka tidak berada di NATO selama hampir 75 tahun. Mengapa mereka memutuskan untuk menyertai tahun ini? Bukan hanya kebetulan atau keputusan santai seperti “Oh, ya, mari kita sertai NATO.” Tidak. Mereka tahu apa yang akan datang. Mereka melihat bahaya kegagalan kita untuk menghentikan Vladimir Putin di Ukraine.

Maya Angelou berkata jika seseorang memberitahu anda siapa mereka, anda harus percaya kepada mereka. Putin telah memberitahu kita siapa dia. Dia seorang autokrat. Dia seorang penguasa autoritarian. Dan dia mahu membina semula Kesatuan Soviet. Dan saya percaya dia tidak akan berhenti di situ. Saya tidak mempunyai banyak keraguan bahawa jika pada tahun 2022 apabila kereta kebal Rusia bergerak ke arah Kyiv jika mereka berjaya. Jika Zelenskyy telah lari dan jika mereka berjaya menghapuskan dan memutuskan kepala kerajaan Rusia, kerajaan Ukraine, rakyat negara-negara Baltik, Lithuania, Latvia, Estonia juga akan menghadapi ancaman dari Rusia.

Kita perlu mempercayai kata-katanya. Dia tidak suka Barat. Dia membenci Barat. Beliau berfikir NATO ialah sekutu agresif, secara tidak wajar dirancang untuk menyerang atau sebaliknya mengancam Rusia. NATO tidak mahu menyerang Rusia. NATO mahu mengekalkan garis di mana ia berada. Dan itu adalah salah satu kepentingan pencerobohan Ukraine. Ia merupakan pencerobohan pertama sempadan jenis ini sejak Perang Dunia II.

Sehingga pencerobohan Rusia, garis-garis di Eropah telah ditetapkan. Putin melintasi ke dalam negara berasingan. Dia tidak suka konsep demokrasi. Dia tidak suka undang-undang. Dia mempunyai pandangan nostalgia tentang Kesatuan Soviet. Apa yang kita lihat di sini ialah bahagian penting daripada perjuangan global yang sebenarnya perjuangan abad ke-21, menurut pendapat saya. Ia adalah perjuangan antara idea demokrasi dan kedaulatan undang-undang dan autoritarianisme dan totalitarianisme. Itulah yang berlaku di sini; Ukraine adalah penyokong pisau dalam konflik itu. Dunia sedang menonton – Xi Jinping dan Putin dan orang lain, mengatakan sistem kami tidak dapat berfungsi. Ia terlalu berantakan, terlalu rumit. Ia mengambil masa yang terlalu lama untuk membuat. Dan mereka berjudi, mereka berjudi bahawa kami tidak mempunyai daya tahan bahawa demokrasi kami terlalu lemah untuk berpegang pada senjata kami, dalam kes ini secara harfiah. Kami akan memberi ganjaran agresif terbuka. Sudetenland pada 1938, pelajaran yang kami peroleh dari tahun 1930-an ialah meredakan diktator, meredakan penguasa sebenarnya tidak berfungsi.

Tetapi ia tidak hanya akan memberi semangat kepada Putin. Ia akan memberi semangat kepada Xi Jinping. Banyak daripada rakan sejawatan saya di kedua-dua belah pihak Dewan adalah sangat prihatin tentang masa depan Taiwan.

Ia mustahil jika kita lari dan lari di Ukraine, itu akan mengubah pengiraan Xi Jinping tentang . Beliau akan berkata “baiklah, orang Amerika tidak akan bertahan”. Kita tidak perlu terlalu risau tentang mereka membantu pertahanan diri Taiwan. Ia akan membuat lebih mudah baginya untuk membuat keputusan itu kerana dia akan melihat dan mengambil pelajaran. Kami tidak setia kata kami. Kami pergi. Kami berjalan. Dia menonton ini seperti seekor elang. Dia menonton ini seperti seekor elang dan bukan elang yang sangat ramah.

Anda tahu siapa lagi yang menonton ini seperti elang? Kim Jong-Un. Dia membuat ancaman menakutkan tentang Korea Selatan dan perang di semenanjung terakhir hari ini. Anda tidak fikir dia tidak memerhatikan apa yang kita lakukan atau tidak lakukan di Ukraine? Ia akan menjadi isyarat kepadanya. Anda tidak dapat mengandalkan orang Amerika, tidak dapat mengandalkan mereka berdiri dengan orang Korea Selatan terhadap agresif dari utara. Ia akan memberi semangat Iran. Saya benci menggunakan perkataan bencana kerana itu yang digunakan oleh Putin, tetapi ia akan menjadi bencana bagi negara ini. Ia juga akan memecahkan keyakinan sekutu kami dan komitmen kami.

Kewangan asimetrik kami di dunia sekarang ialah sekutu. China mempunyai pelanggan; Amerika mempunyai sekutu. Rusia mempunyai Iran dan Korea Utara. Kami mempunyai sekutu di seluruh dunia. Tetapi sekutu kami bimbang, mereka meragui “Anda bersama kami sekarang tetapi apabila perkara menjadi sukar, dan anda perlu mungkin mempunyai tambahan belanjawan untuk berdiri dengan kami, anda akan berjalan pergi”. Ia akan menggugat keyakinan sekutu kami dan di tempat-tempat seperti Jepun dan Korea Selatan, mereka mungkin akan berkata kita tidak dapat mengandalkan orang Amerika untuk mempertahankan kami. Oleh itu, mungkin kita perlu membangunkan senjata nuklear kami sendiri, contohnya. Mungkin kita tidak dapat mengandalkan payung nuklear Amerika yang terkenal proliferasi, ketegangan yang lebih tinggi, kemungkinan yang lebih tinggi senjata-senjata tidak terbayangkan ini digunakan.

Sebab lain kenapa kita tidak boleh berjalan pergi ialah kita menggugat keupayaan kita untuk rundingan dan membuat perjanjian pada masa hadapan. Siapa yang mahu berurusan dengan kita jika mereka tahu kita tidak dapat dipercayai? Kita tidak dapat menepati janji kita? Orang yang tidak menepati janji mereka, tidak ada yang mahu berurusan dengan mereka. Tiada yang mahu membuat persetujuan. Tiada yang mahu membuat pengorbanan. Tiada yang mahu bekerjasama.

10th Mountain Assault Brigade 'Edelweiss' Operates Near Kupiansk Frontline

Kami akan menjadi sekutu anda ketika masa baik, tetapi jangan mengandalkan kami apabila menjadi sukar. Jangan mengandalkan kami jika bukan mudah. Jangan mengandalkan kami apabila masa sukar. Apa yang mengerikan, apa luka yang luar biasa yang diakibatkan sendiri kepada negara ini, bukan sahaja kepada kedudukan moral kita tetapi kepada hanya praktikal kerana sekutu akan pergi sendiri kerana mereka akan berkata kita tidak dapat dipercayai. Kita akan meninggalkan rakyat Ukraine yang sebenarnya sedang mati untuk nilai-nilai kita.

Saya sedang melakukan sedikit penyelidikan sejarah beberapa hari yang lalu. Pertempuran Yorktown pada tahun 1781, pertempuran yang mengakhiri Perang Revolusi Amerika dan benar-benar membuat Amerika. Ia merupakan pertempuran kunci. Ia adalah armada Perancis yang mengurung Cornwall di Yorktown. Ia adalah tentera Perancis bersama-sama dengan Tentera Kontinental yang memenangi Pertempuran Yorktown. Apa jika Perancis telah berkata perang ini terlalu lama, perang ini terlalu lama, kami hanya akan pergi, kami akan berjalan pergi? Terdapat kemungkinan yang munasabah kita tidak akan menjadi Amerika Syarikat hari ini, jika sekutu kami telah berjalan pergi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Sekutu bermakna seseorang yang anda boleh andalkan. Keseluruhan idea sekutu ialah bahawa anda boleh mengandalkan seseorang apabila masa sukar. Kami sedang meng