Senate Majority Leader Chuck Schumer departs after saying he believes Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu has

(SeaPRwire) –   Tidak pernah menjadi rahsia: banyak Demokrat membenci Benjamin Netanyahu. Tetapi dengan kempen tentera Israel untuk memusnahkan Hamas menghasilkan bencana kemanusiaan dan berpuluh ribu kematian orang awam, pemimpin Demokrat kini mengambil pendekatan tanpa sarung tangan terhadap Perdana Menteri Israel yang enggan menukar arah di Gaza: meminta agar pemerintahannya berakhir.

Selepas ucapan Tahunan beliau, Presiden Joe Biden terdengar dalam rakaman audio berkata beliau akan mengadakan pertemuan “datang kepada Jesus” dengan Netanyahu mengenai serangan tentera Israel. Naib Presiden Kamala Harris baru-baru ini menjemput lawan politik utama Netanyahu, Benny Gantz, ke Rumah Putih, menandakan peningkatan kemarahan pentadbiran terhadap pemimpin Israel itu. Tetapi titik puncak kekecewaan Demokrat datang dari hujung jalan Pennsylvania yang lain. Pada Khamis, Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer, salah seorang pembela paling kuat Israel di Washington, berkata sudah tiba masanya bagi rakyat Israel mengundi Netanyahu keluar.

“Saya percaya pilihan raya baru adalah satu-satunya cara untuk membenarkan proses membuat keputusan yang sihat dan terbuka mengenai masa depan Israel,” kata Schumer, pegawai Yahudi tertinggi di AS, dalam ucapan di Dewan Senat. Netanyahu, katanya, “telah sesat dengan membenarkan kemandirian politiknya mengatasi kepentingan terbaik Israel.”

Ucapan Schumer menandakan perubahan dalam kemarahan Demokrat terhadap perdana menteri Israel, membawa kepada peristiwa luar biasa seorang pemimpin undang-undang Amerika hampir menyeru pemecatan pemimpin sekutu negara itu ketika berlakunya perang yang disokong AS. “Anda lihat pertukaran peranan di sini,” kata Aaron David Miller, ahli rundingan damai Timur Tengah veteran untuk pentadbiran Demokrat dan Republikan. “Anda mempunyai Kongres, kubu sokongan tradisional untuk Israel, bercakap lebih kuat daripada pentadbiran yang mendakwa marah dengan Netanyahu.”

Situasi itu mencerminkan had Biden untuk mengehadkan serangan tentera Israel. Presiden terdahulu mengenakan kos bahan ke atas Israel apabila tindakannya bertentangan dengan kepentingan dasar AS. Ronald Reagan menangguhkan penghantaran pesawat pejuang F16 ke Israel pada 1981 selepas ia membombardmen ibu pejabat Pertubuhan Pembebasan Palestin di Beirut. George H.W. Bush menangguhkan jaminan pinjaman kepada Israel untuk menghentikan pembinaan penempatan di Tebing Barat. Biden mengelakkan mengaitkan atau mengehadkan bantuan tentera kepada Israel; AS kini memperuntukkan $3.8 bilion setahun bantuan tentera kepada Israel, dan Pejabat Putih baru-baru ini meminta Kongres meluluskan $14 bilion bantuan tambahan.

Untuk itu, beliau membayar harga politik. Selama lima bulan kebelakangan ini, progresif memberontak terhadap Biden kerana menyokong pengeboman Gaza oleh Israel, membawa kepada persetujuan terendah presiden itu. Di negeri-negeri dengan penduduk Arab-Amerika besar seperti Michigan, pengundi Demokrat utama telah mengundi “tidak berkomitmen” sebagai bantahan. Dalam usaha untuk meringankan krisis kemanusiaan, Pentadbiran baru-baru ini memulakan penghantaran bantuan melalui udara ke Gaza dan sedang membina dermaga terapung di Laut Mediterranean untuk menghantar lebih banyak bantuan ke enklaf pantai yang dilanda perang itu. Kini, Demokrat cuba memperkuat mesej bahawa mereka menyokong keselamatan Israel, terutamanya selepas mengalami serangan pengganas terburuk dalam sejarahnya, tetapi bukan kepimpinan Netanyahu atau pengurusan perangnya.

“Koalisi Netanyahu tidak lagi sesuai keperluan Israel selepas 7 Oktober,” kata Schumer pada Khamis. “Dunia telah berubah – secara drastik – sejak itu, dan rakyat Israel kini tersekat oleh visi pemerintahan yang terperangkap dalam masa lalu.”

Tindak balas terhadap ucapan Schumer yang agak tajam itu sangat cepat. Ketua Minoriti Senat Mitch McConnell memanggil kata-katanya “menjijikkan.” Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negara Dewan Perwakilan Michael McCaul, seorang Republikan dari Texas, berkata ia “sangat luar garis” dan “tidak wajar.” Sentimen itu juga disebarkan di Tel Aviv. Schumer “harus menahan diri daripada menggugat kerajaan Israel,” kata parti Likud Netanyahu. “Israel bukanlah negara republik banana.”

Pejabat Putih mengekalkan jaraknya daripada kata-kata Schumer. “Kami sepenuhnya menghormati haknya untuk mengucapkan kata-kata itu dan memutuskan sendiri apa yang akan dikatakannya di Dewan Senat,” kata jurucakap keselamatan negara Pejabat Putih John Kirby kepada wartawan pada Khamis. Apabila ditanya sama ada pentadbiran Biden berpendapat Israel perlu mengadakan pilihan raya, Kirby berkata “Itu terserah kepada orang Israel.” (Pejabat Schumer memberi “isyarat awal” kepada Pejabat Putih sebelum ucapannya, kata pejabatnya kepada TIME.)

Ketegangan peribadi antara Biden dan Netanyahu mengenai pengendalian perang Israel di Gaza selepas serangan 7 Oktober oleh Hamas semakin tumpah ke arena awam dalam minggu-minggu kebelakangan ini. Selepas berbulan-bulan usaha Pejabat Putih di belakang tabir untuk mengekang perdana menteri Israel, Biden kini secara terbuka memberi amaran terhadap operasi tentera Israel di bandar Rafah di Gaza, memanggilnya “garis merah.” Beliau juga memberi isyarat bahawa beliau boleh mengenakan syarat kepada bantuan tentera AS jika Israel tidak mengambil langkah untuk melindungi orang awam. “Anda tidak boleh mempunyai 30,000 orang Palestin lagi mati,” kata Presiden kepada MSNBC dalam temu bual pada 7 Mac. Biden menggunakan siaran Tahunan kerajaannya untuk membenarkan bantuan kemanusiaan bertambah ke Jalur Gaza dan mengejar penyelesaian dua negara sebaik sahaja perang berakhir.

Sementara itu, Netanyahu secara terbuka berjanji untuk menentang amaran Pejabat Putih dan menekankan beliau bercadang meneruskan rancangan untuk menyerang Rafah untuk menumpaskan Hamas. “Kami akan pergi ke sana,” katanya kepada penerbit Jerman Axel Springer pada 10 Mac. “Anda tahu, saya mempunyai garis merah. Anda tahu apa garis merah itu? Bahawa 7 Oktober tidak berulang lagi.”

Hasilnya adalah skrin berasingan, dengan bilangan pegawai kanan AS, dari agensi perisikan hingga ke Capitol Hill, secara terbuka mendedahkan kebimbangan mereka mengenai keupayaan Netanyahu untuk kekal berkuasa sementara Pejabat Putih terus menyokong negara yang dipimpinnya dan perangnya di Gaza.

Beberapa hari sebelum ucapan Schumer, laporan perisikan AS yang luar biasa mendedahkan penilaian yang sangat terus terang: “kebolehpercayaan Netanyahu sebagai pemimpin” serta “koalisi pemerintahannya mungkin berada dalam bahaya.” Agensi perisikan AS menekankan bahawa “kepercayaan terhadap keupayaan Netanyahu memerintah telah menjadi lebih dalam dan meluas di kalangan awam berbanding tahap sebelum perang,” dan mengatakan mereka menjangkakan protes besar-besaran yang menuntut perletakan jawatan perdana menteri dan pilihan raya baru di Israel. “Kerajaan yang lebih sederhana dan bermoderasi adalah kemungkinan,” menurut pegawai perisikan AS.

Penilaian tahunan perisikan itu juga memberikan pandangan dalam perbincangan dan kebimbangan dalam agensi perisikan AS ketika perang berlarutan selama enam bulan. “Walaupun masih terlalu awal untuk menentukan, kemungkinan konflik Gaza akan memberi kesan generasi terhadap keganasan,” kata Ketua Pengawai Perisikan Negara Avril Haines kepada ahli-ahli parlimen pada Isnin. Agensi-agensi AS juga mencatatkan bahawa Israel akan menghadapi kesukaran mencapai matlamatnya untuk benar-benar memusnahkan kumpulan pengganas dan “akan menghadapi tentangan bersenjata yang berterusan daripada Hamas selama bertahun-tahun.”

Pada Isnin, kumpulan Senator Demokrat menuntut Biden menghentikan jualan dan pemindahan senjata kepada Israel, menuduh kerajaan Netanyahu melanggar Akta Bantuan Luar Negeri dengan menghalang bantuan kemanusiaan ke Gaza. “Amerika Syarikat tidak seharusnya memberikan bantuan tentera kepada mana-mana negara yang menghalang bantuan kemanusiaan AS,” kata kumpulan itu dalam surat kepada Presiden. “Memandangkan keperluan segera krisis di Gaza, dan penolakan berulang kali Perdana Menteri Netanyahu untuk menangani kebimbangan kami, tindakan segera perlu diambil untuk memaksa perubahan dasar oleh kerajaannya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Berhadapan dengan kecaman terhadap kata-katanya, Schumer pada petang Khamis kelihatan mengambil nada lebih sederhana. “AS tidak boleh menentukan hasil pilihan raya,” katanya di X. “Itu terserah kepada awam Israel untuk