(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah menambah sanksi baru ke atas Rusia pada hari ulang tahun kedua pencerobohan Ukraine dan membalas kematian pengkritik Kremlin yang terkenal Alexei Navalny minggu lepas di sebuah penjara kutub.

Jabatan Perbendaharaan, Kementerian Luar Negeri dan Kementerian Perdagangan Amerika Syarikat merancang Jumaat untuk mengenakan kira-kira 600 sanksi baru ke atas Rusia dan mesin perangnya dalam siri terbesar tunggal denda sejak 24 Februari 2022. Ia datang berikutan siri penangkapan dan pertuduhan baru yang diumumkan oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat pada Khamis yang menyasarkan ahli perniagaan Rusia, termasuk ketua bank kedua terbesar Rusia, dan orang tengah mereka dalam lima kes jenayah persekutuan yang berasingan.

Kesatuan Eropah mengumumkan Jumaat bahwa ia mengenakan sanksi ke atas beberapa syarikat asing atas dakwaan bahawa mereka telah mengeksport barangan berkembar guna ke Rusia yang boleh digunakan dalam . Kesatuan 27 negara itu juga mengatakan bahawa ia menyasarkan skor pegawai Rusia, termasuk “ahli kehakiman, politik tempatan dan orang yang bertanggungjawab terhadap pengusiran haram dan pendidikan tentera kanak-kanak Ukraine.”

“Rakyat Amerika dan orang di seluruh dunia memahami bahawa taruhan perjuangan ini meluas jauh melampaui Ukraine,” kata Presiden Joe Biden dalam kenyataan mengumumkan sanksi itu. “Jika Putin tidak membayar harga kemusnahan dan kehancurannya, beliau akan terus bergerak. Dan kos kepada Amerika Syarikat – bersama dengan sekutu NATO dan rakan-rakan di Eropah dan di seluruh dunia – akan meningkat.”

Walaupun telah meningkatkan kos keupayaan Rusia untuk berjuang di Ukraine, sanksi kelihatan belum berbuat apa-apa sehingga kini untuk menghalang agresi atau ambisi Putin. Pentadbiran Biden mengenakan sanksi tambahan kerana Ahli Republikan Dewan menghalang bilionan dolar bantuan tambahan kepada Ukraine.

Perang itu kini terlibat dalam politik pilihan raya Amerika Syarikat, dengan bekas Presiden Donald Trump meragui manfaat aliansi NATO dan berkata bahawa beliau akan membenarkan “apa sahaja syaitan mereka mahu” kepada negara yang, menurut pandangannya, tidak menarik berat mereka dalam aliansi itu.

Banyak sanksi baru Amerika Syarikat yang diumumkan Jumaat menyasarkan syarikat Rusia yang menyumbang kepada usaha perang Kremlin – termasuk pembuat drone dan bahan kimia perindustrian serta pengimport alat mesin – serta institusi kewangan seperti pengendali milik negara sistem pembayaran kebangsaan Mir Rusia.

Berhubung kematian Navalny, Kementerian Luar Negeri menetapkan tiga pegawai Rusia yang dikatakan berkaitan dengan kematiannya, termasuk pengarah penolong Perkhidmatan Penjara Persekutuan Rusia, yang dipromosikan oleh Putin ke pangkat kolonel jeneral Isnin lepas, tiga hari selepas Navalny meninggal dunia.

Sanksi itu akan menghalang pegawai-pegawai itu dari mengembara ke Amerika Syarikat dan menghalang akses ke harta milik Amerika Syarikat. Ia tidak jelas bagaimanapun sejauh mana pegawai-pegawai yang dikenakan sanksi itu mengembara atau mempunyai aset atau keluarga di Barat. Jika tidak, sanksi itu mungkin bersifat simbolik.

Amerika Syarikat juga akan mengenakan sekatan visa ke atas pihak berkuasa Rusia yang dikatakannya terlibat dalam penculikan dan .

Selain itu, 26 orang dan syarikat pihak ketiga dari pelbagai negara seperti China, Serbia, Emiriah Arab Bersatu dan Liechtenstein disenaraikan untuk dikenakan sanksi, kerana membantu Rusia mengelak sanksi kewangan sedia ada.

Kementerian Luar Negeri Rusia berkata sanksi EU itu “haram” dan menggugat “prerogatif undang-undang antarabangsa Majlis Keselamatan PBB”. Sebagai tindak balas, kementerian itu melarang sesetengah warganegara EU memasuki negara itu kerana telah memberikan bantuan tentera kepada Ukraine. Ia tidak segera menangani sanksi Amerika Syarikat.

Amerika Syarikat khususnya bertujuan menyasarkan individu yang berkaitan dengan penjaraan Navalny sehari selepas Biden bertemu dengan janda dan anak perempuan pembangkang itu di California. Ia juga mengenakan “sektor kewangan Rusia, asas perindustrian pertahanan, rangkaian perolehan dan pengelak sanksi di pelbagai benua,” kata Biden. “Mereka akan memastikan Putin membayar harga lebih tinggi untuk agresinya di luar negara dan penindasan di dalam negara.”

Sekatan aset EU dan larangan perjalanan menyusun pakej ke-13 langkah yang dikenakan oleh blok terhadap individu dan organisasi yang mengancam kedaulatan dan integriti wilayah Ukraine.

“Hari ini, kami terus mengetatkan langkah-langkah sekatan terhadap sektor tentera dan pertahanan Rusia,” kata ketua dasar luar EU Josep Borrell. “Kami kekal bersatu dalam ketetapan hati kami untuk merosakkan mesin perang Rusia dan membantu Ukraine memenangi perjuangannya yang sah untuk pertahanan diri.”

Secara keseluruhannya, 106 pegawai dan entiti tambahan – sering syarikat, bank, agensi kerajaan atau organisasi lain – telah ditambah ke senarai sanksi blok, membawa jumlah mereka yang disasarkan ke lebih daripada 2,000 orang dan entiti, termasuk Presiden Rusia Vladimir Putin dan rakan sejawatnya.

Syarikat yang membuat komponen elektronik, yang dipercayai EU mungkin mempunyai kegunaan tentera dan awam, antara 27 entiti yang dituduh “menyokong secara langsung industri tentera dan perindustrian Rusia dalam peperangan agresinya terhadap Ukraine,” kata kenyataan itu.

Syarikat-syarikat itu – sesetengahnya berpangkalan di India, Sri Lanka, China, Serbia, Kazakhstan, Thailand dan Turki – menghadapi sekatan eksport lebih ketat.

Blok itu mengatakan syarikat-syarikat itu “terlibat dalam pengelakan sekatan perdagangan,” dan menuduh yang lain “pembangunan, pengeluaran dan bekalan komponen elektronik” bertujuan membantu pasukan bersenjata Rusia.

Sesetengah langkah itu bertujuan menyekat Rusia daripada bahagian untuk , yang dianggap pakar tentera penting untuk peperangan.

Sejak permulaan peperangan, Jabatan Perbendaharaan dan Luar Negeri Amerika Syarikat telah menetapkan lebih 4,000 pegawai, oligarki, syarikat, bank dan lain-lain di bawah kuasa berkaitan Rusia. Plafon harga minyak $60 sebarrel juga telah dikenakan ke atas minyak Rusia oleh sekutu Kumpulan Tujuh, bertujuan mengurangkan pendapatan Rusia daripada bahan bakar fosil.

Kritik sanksi, plafon harga dan langkah lain bertujuan menghentikan pencerobohan Rusia mengatakan ia tidak berfungsi cukup cepat.

Maria Snegovaya, felo kanan di Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa, berkata terutamanya mengenakan sanksi ke atas industri pertahanan Rusia dan gagal memotong dengan bermakna pendapatan tenaga Rusia tidak akan cukup untuk menghentikan peperangan.

“Satu cara atau lain, mereka akan terpaksa akhirnya menangani pendapatan minyak Rusia dan perlu mempertimbangkan larangan minyak,” kata Snegovaya. “Plafon harga minyak secara berkesan telah berhenti berfungsi.”

Timbalan Setiausaha Perbendaharaan Amerika Syarikat Wally Adeyemo, meramalkan sanksi baru, memberitahu wartawan bahawa Amerika Syarikat dan sekutunya tidak akan menurunkan plafon harga; “sebaliknya apa yang akan kami lakukan ialah mengambil tindakan yang akan meningkatkan kos” pengeluaran minyak Rusia.

Beliau menambahkan bahawa “sanksi sahaj tidak cukup untuk membawa Ukraine ke kemenangan.”

“Kami berhutang kepada rakyat Ukraine yang telah bertahan selama begitu lama sokongan dan sumber yang mereka butuhkan dengan terdesak untuk mempertahankan tanah air dan membuktikan Putin salah sekali untuk selama-lamanya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.