Sebuah turbin angin beroperasi di South Fork Wind Farm di Lautan Atlantik, di luar pantai Long Island, New York, pada 7 Dis 2023.

(SeaPRwire) –   Ladang angin skala komersial pertama Amerika Syarikat kini rasmi dibuka, satu peristiwa yang lama ditunggu-tunggu yang membantu memacu kejayaan ladang-ladang angin berskala besar.

Pembangun tenaga angin Denmark Ørsted dan utiliti Eversource membina ladang angin berangin 12 turbin yang dipanggil South Fork Wind 35 batu nautika (56 kilometer) timur Montauk Point, New York. Gabenor New York Kathy Hochul akan berada di Long Island pada hari Khamis untuk mengumumkan bahawa turbin-turbin sedang menghantar kuasa bersih ke grid elektrik tempatan.

Mencapai skala komersial merupakan titik perubahan bagi industri ini, tetapi apa seterusnya? Pakar-pakar menyatakan negara ini perlu membina ladang-ladang angin jenis ini secara besar-besaran untuk menangani masalah perubahan iklim.

Tenaga angin luar pantai adalah inti kepada pelan negara dan negeri untuk mengalihkan sistem elektrik kepada sistem bebas karbon. Pentadbiran Biden telah meluluskan enam projek tenaga angin luar pantai berskala komersial, dan menjual kawasan sewaan untuk tenaga angin luar pantai buat pertama kali di pantai Pasifik dan Teluk Mexico. New York memilih dua projek lagi bulan lepas untuk menjana lebih 1 juta rumah.

Ini hanyalah permulaan, kata Hochul. Beliau berkata penyelesaian South Fork menunjukkan New York akan mengejar penyelesaian perubahan iklim dengan agresif untuk menyelamatkan generasi akan datang daripada dunia yang sebaliknya mungkin berbahaya. South Fork boleh menjana 132 megawatt tenaga angin luar pantai untuk menjana lebih 70,000 rumah.

“Adalah hebat menjadi yang pertama, kami tidak mahu menjadi yang terakhir. Itulah sebabnya kami menunjukkan kepada negeri-negeri lain bagaimana ia boleh dilakukan, mengapa kami maju ke hadapan, ke projek-projek lain,” kata Hochul kepada The Associated Press dalam temu bual eksklusif sebelum pengumuman.

“Ini ialah tarikh dan masa di mana orang akan meninjau balik sejarah negara kita dan berkata, ‘Ini ialah ketika perubahan berlaku,'” tambah Hochul.

CEO Ørsted Mads Nipper memanggil pembukaan sebagai tonggak utama yang membuktikan ladang-ladang angin luar pantai berskala besar boleh dibina, di Amerika Syarikat dan negara-negara lain yang kini tidak mempunyai tenaga angin luar pantai.

Dengan South Fork siap, Ørsted dan Eversource kini memfokuskan perhatian kepada kerja yang akan dilakukan luar pantai bermula musim bunga ini untuk ladang angin lebih lima kali ganda saiznya. Revolution Wind akan menjadi ladang angin luar pantai komersial pertama Rhode Island dan Connecticut, mampu menjana lebih 350,000 rumah tahun hadapan. Tapak di mana kabel akan disambung di Rhode Island kini sedang dibina.

Di New York, negeri itu berkata bulan lepas ia akan merundingkan kontrak dengan Ørsted dan Eversource untuk ladang angin lebih besar, Sunrise Wind, untuk menjana 600,000 rumah. Syarikat Norway Equinor dipilih untuk projek Empire Wind 1nya untuk menjana lebih 500,000 rumah New York. Kedua-duanya bertujuan memulakan penyediaan kuasa pada 2026.

Selepas tahun-tahun perancangan dan pembangunan, 2024 ialah tahun tindakan—membina projek-projek yang akan menghantar jumlah kuasa bersih yang besar ke grid, kata David Hardy, naib presiden kumpulan dan CEO Amerika di Ørsted.

Ørsted, dahulunya DONG Energy, untuk Danish Oil and Natural Gas, mula membina ladang-ladang angin luar pantai Denmark, UK dan Jerman secara agresif pada 2008. Syarikat itu menjual aset minyak dan gas Laut Utara yang membentuk identitinya untuk memberi tumpuan kepada tenaga bersih, menjadi Ørsted. Kini ia antara pembangun tenaga angin terbesar.

Ladang angin luar pantai Amerika Syarikat pertama sepatutnya projek di luar pantai Massachusetts dikenali sebagai Cape Wind. Pembangun Massachusetts mencadangkan projek itu pada 2001. Ia gagal selepas tahun-tahun tentangan tempatan dan perbicaraan.

Turbin mula berputar di luar pantai Pulau Block, Rhode Island sebagai projek perintis pada 2016. Tetapi dengan hanya lima buah, ia bukan ladang angin komersial berskala besar.

Tahun lepas membawa cabaran untuk industri tenaga angin luar pantai Amerika Syarikat yang baru, apabila Ørsted dan pembangun lain membatalkan projek di Timur Laut yang mereka kata tidak lagi dapat dijustifikasikan secara kewangan. Inflasi tinggi, gangguan rantaian bekalan dan kenaikan kos modal dan bahan binaan menjadikan projek lebih mahal ketika pembangun berusaha membuka ladang-ladang angin luar pantai Amerika Syarikat pertama berskala besar.

Pemimpin industri menjangkakan 2024 akan menjadi tahun yang lebih baik, apabila kadar faedah turun dan negeri meminta lebih tenaga angin luar pantai untuk memenuhi matlamat iklim mereka.

Ladang angin luar pantai Amerika Syarikat kedua, Vineyard Wind, dijangka dibuka lewat tahun ini di luar pantai Massachusetts juga. Lima turbin pertama menghantar kuasa untuk kira-kira 30,000 rumah dan perniagaan di Massachusetts. Apabila semua 62 turbin berputar, ia akan menjana cukup tenaga untuk 400,000 rumah dan perniagaan. Avangrid dan Copenhagen Infrastructure Partners ialah pemilik bersama projek itu.

Pentadbiran Biden mahu cukup tenaga angin luar pantai untuk menjana kuasa 10 juta rumah menjelang 2030. Setiausaha Dalam Negeri Haaland berkata dalam kenyataan bahawa “Peralihan tenaga bersih Amerika Syarikat bukanlah impian untuk masa depan jauh – ia sedang berlaku di sini dan sekarang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.