(SeaPRwire) –   Jabatan Negeri Amerika Syarikat pada Selasa telah mengenakan larangan visa ke atas sebarang penduduk Israel yang terlibat dalam serangan ke atas orang Palestin di kawasan Tebing Barat yang diduduki.

Langkah itu diumumkan oleh Setiausaha Negara AS pada Selasa, sebagai sebahagian daripada usaha untuk menubuhkan kestabilan di kawasan Palestin di mana keganasan, dan telah memburukkan akibat konflik Israel-Hamas.

“Kami telah menekankan kepada kerajaan Israel perlunya lebih aktif mempertanggungjawabkan penduduk pengganas yang telah melakukan serangan ganas terhadap orang Palestin di Tebing Barat,” kata Blinken dalam kenyataan. Beliau juga mengulangi pendirian Presiden Joe Biden bahawa

“Pada hari ini, Jabatan Negara AS melaksanakan dasar larangan visa baru yang menyasarkan individu yang dipercayai terlibat dalam menggagalkan keamanan, keselamatan, atau kestabilan di Tebing Barat, termasuk melalui tindakan keganasan atau tindakan lain yang secara tidak wajar membatasi akses awam ke perkhidmatan asas dan keperluan asas,” kata Blinken.

Blinken menyeru kepimpinan Israel dan Pihak Berkuasa Palestin untuk bersama-sama bertanggungjawab mengekalkan kestabilan di Tebing Barat dan menghentikan serangan di kedua-dua belah pihak. Kenyataan itu tidak merincikan butiran sebarang larangan visa individu atau berapa banyak yang akan dilaksanakan, tetapi larangan telah dilaksanakan bermula Selasa.

Apabila ditanya mengenai larangan visa terhadap penduduk pengganas pada Selasa, Perdana Menteri Israel istilah “keganasan penduduk” adalah merendahkan dan tidak tepat kerana hanya boleh dikaitkan dengan kumpulan kecil.

Berikut adalah perkara yang perlu diketahui mengenai larangan visa AS ke atas pengganas.

Apa yang dicadangkan oleh larangan visa?

Butiran tepat dasar larangan visa masih belum didedahkan kepada umum, tetapi larangan pertama berkuatkuasa bermula Selasa. Mengikut peraturan privasi Jabatan Negara, penduduk pengganas yang terlibat tidak akan dinamakan atau dikenal pasti.

Larangan visa akan melarang perjalanan ke AS sementara aktif, dan larangan sedemikian boleh diperluaskan kepada ahli keluarga terdekat individu. Warganegara Israel yang kini memegang visa masuk ke AS akan dimaklumkan tentang pembatalannya, manakala mereka yang tidak memegang visa semasa dan memohon satu akan mempunyai permohonan ditolak, mengikut .

Langkah ini juga akan memberi kesan kepada pada September untuk membenarkan rakyatnya berpergian ke AS tanpa visa menggunakan Sistem Elektronik untuk Kebenaran Perjalanan (ESTA) di bawah program pengecualian visa. ESTA tidak akan lagi diberikan kepada penduduk pengganas yang disenaraihitamkan.

Warganegara Israel-Amerika yang memegang kewarganegaraan ganda dan tidak memerlukan visa untuk memasuki AS tidak akan terjejas oleh larangan ini.

Mengapa AS mengumumkan larangan visa ke atas pengganas?

AS telah berundur dalam sokongannya terhadap Israel sejak serangan pada 7 Oktober yang menyaksikan 1,200 orang terbunuh oleh Hamas dan lebih 240 orang dijadikan tebusan. Pentadbiran Biden telah menolak seruan global untuk gencatan senjata—sebaliknya dalam pertempuran—dan menekankan hak Israel untuk mempertahankan diri, ketika melaksanakan serangan udara ke atas jalur Gaza yang telah membunuh sekurang-kurangnya 15,900 orang, mengikut , dan mengusir .

Tetapi di Tebing Barat, yang di bawah kawalan pentadbiran Pihak Berkuasa Palestin dan kawalan keselamatan Israel, insiden tindakan ganas terhadap rakyat awam Palestin semakin meningkat.

Mengikut ,lebih 243 orang Palestin, termasuk 65 kanak-kanak, telah terbunuh di Tebing Barat. Hampir 1,000 orang Palestin telah dipaksa keluar dari rumah mereka dalam bulan-bulan kebelakangan ini, mengikut , tetapi insiden ini masih pada tahap tertinggi selama 15 tahun ini tahun ini, sebelum meletusnya keganasan di Gaza.

Tetapi keganasan tidak terhad kepada penduduk. Dua kanak-kanak Palestin—Adam al-Ghoul berusia sembilan tahun dan Basil Suleiman Abu al-Wafa berusia lima belas tahun—juga dilaporkan semasa serangan ke atas kem pelarian Jenin pada November. Pasukan tentera Israel bertanggungjawab terhadap pembunuhan 231 orang dalam jumlah kematian OCHA bagi Tebing Barat.

Dalam separuh pertama 2023, sebelum perang Israel-Hamas, 591 serangan dilakukan oleh penduduk di Tebing Barat—berjumlah purata tiga kes sehari, mengikut Kumpulan Krisis Antarabangsa. Serbuan juga dilakukan ke kampung-kampung di sekitar Jenin, dengan sekurang-kurangnya 60 orang ditahan pada 3 Disember.

Langkah-langkah AS adalah sebahagian usaha untuk mencapai penyelesaian dua negara bagi konflik berdekad lamanya, yang bergantung kepada kesanggupan Israel menangani keganasan penduduk dan sebarang usaha untuk secara paksa mengusir orang Palestin dari rumah mereka.
Biden ke atas insiden ini pada 18 November dalam rencana untuk Washington Post. “Saya telah menekankan kepada pemimpin Israel bahawa keganasan pengganas terhadap orang awam Palestin di Tebing Barat perlu berhenti dan mereka yang melakukan keganasan perlu dipertanggungjawabkan,” tulisnya. “Amerika Syarikat bersedia mengambil langkah kendiri, termasuk mengenakan larangan visa terhadap pengganas yang menyerang orang awam di Tebing Barat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.