(SeaPRwire) –   Presiden Joe Biden sedang mengukuhkan hubungan ekonomi minggu ini dengan Asia, tetapi beliau tidak akan menandatangani sebarang perjanjian perdagangan di satu persidangan serantau di San Francisco.

Fakta ini — tiada perjanjian perdagangan — mendedahkan banyak perkara tentang status politik Amerika Syarikat, ekonomi global yang berkembang dan juga aspirasi pentadbiran Biden sendiri. Pembuat rundingan Amerika Syarikat menyatakan mereka sedang membuat kemajuan untuk menyelesaikan perjanjian dengan 13 negara lain mengenai bahagian-bahagian Kerangka Kerja Ekonomi Wilayah Asia Pasifik (IPEF). Perkataan kunci ialah “kerangka” kerana label itu membenarkan Biden mengelak daripada Kongres dalam mencapai persetujuan dalam IPEF (dieja EYE-pef).

“Ia adalah kerangka kerana pentadbiran mahu mempunyai sesuatu yang boleh dilakukan melalui persetujuan eksekutif,” kata Robert Holleyman, bekas timbalan wakil perdagangan Amerika Syarikat.

Ramai pengundi Amerika Syarikat mempunyai pendapat negatif tentang perjanjian perdagangan yang mereka lihat sebagai menyebabkan kehilangan pekerjaan perindustrian, perasaan yang meluas dalam pilihan raya presiden 2016 yang berterusan ke perlumbaan 2024 akan datang. IPEF boleh sebahagiannya mengisi jurang itu dengan mengelakkan sebahagian daripada politik domestik sambil juga menangani isu seperti rantai bekalan dan perubahan iklim yang secara sejarah berada di luar perjanjian perdagangan. Berikut adalah ringkasan kerangka dan kemajuan yang akan diumumkan di persidangan pemimpin Ekonomi Asia Pasifik.

Apakah IPEF?

Biden secara rasmi mengumumkan IPEF semasa lawatan Mei 2022 ke Tokyo. Ia mempunyai empat pilar utama: rantai bekalan, iklim, anti-rasuah dan perdagangan.

“Kami sedang menulis peraturan untuk ekonomi abad ke-21,” kata Biden ketika inisiatif itu dilancarkan. Tetapi berbeza dengan perjanjian perdagangan tradisional, kerangka ini bukan tentang memperluaskan akses pasaran atau menetapkan penalti untuk amalan tidak adil.

Pilar perdagangan sedang diawasi oleh Wakil Perdagangan Amerika Syarikat Katherine Tai, manakala tiga yang lain di bawah Sekretari Perdagangan Gina Raimondo. Amerika Syarikat dan rakan-rakannya dijangka mengumumkan persetujuan mengenai rantai bekalan, iklim dan anti-rasuah, tetapi pembuat rundingan masih bekerja melalui bahagian-bahagian pilar perdagangan, mengikut orang-orang yang menjejak perbualan.

Negara mana yang terlibat dalam IPEF?

Selain Amerika Syarikat, terdapat 13 ahli yang mewakili 40% daripada keluaran dalam negara kasar global. Ahli-ahli lain ialah Australia, Brunei, Fiji, India, Indonesia, Jepun, Korea Selatan, Malaysia, New Zealand, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam, mengikut kerajaan Amerika Syarikat.

Apa yang terkandung dalam persetujuan

Matthew Goodman, pengarah Pusat Greenberg untuk Kajian Geoeconomik di Majlis Hubungan Luar Negeri, berkata sebelum persidangan pemimpin bahawa Putih Rumah telah “memberi isyarat” terma-terma persetujuan pelbagai. Setiap pilar dinegosiasikan secara berasingan.

Dalam perdagangan, akan ada beberapa bahasa tentang pertanian dan memperluaskan hubungan perdagangan. Tetapi isu-isu utama buruh, piawaian alam sekitar dan peraturan untuk syarikat digital masih sedang dinegosiasikan.

Senator Sherrod Brown, D-Ohio, membantah pilar perdagangan sebahagiannya kerana kekurangan perlindungan pekerja, yang menyebabkan pentadbiran Biden tidak maju ke hadapan dengan persetujuan mengenai isu itu. Brown akan bertanding semula tahun hadapan di negeri yang semakin Republikan yang mengenal pasti dengan warisan perindustriannya.

“Daripada merundingkan perjanjian perdagangan di belakang pintu tertutup, kita seharusnya bekerja untuk mengukuhkan pelaksanaan supaya pekerja Amerika boleh bersaing di medan yang sama rata,” kata Brown.

Kerajaan Amerika Syarikat telah mencadangkan akan ada persetujuan mengenai tiga pilar yang lain, tetapi mereka juga akan berada pada peringkat awal.

Mengapa perjanjian perdagangan tidak popular

Ia mudah: Pengundi mengatakan perjanjian perdagangan terdahulu menyebabkan kehilangan pekerjaan kilang yang merosakkan bandar mereka dan pentadbiran Biden bersetuju.

Pilihan raya presiden 2016 merupakan peristiwa penting menolak perjanjian perdagangan. Kedua-dua calon parti, Donald Trump daripada Republikan dan Hillary Clinton daripada Demokrat, meninggalkan Perkongsian Trans-Pasifik. Kemudian Presiden Trump menyemak semula perjanjian perdagangan sedia ada dengan Kanada dan Mexico, sambil menaikkan cukai ke atas import berbagai-bagai. Dia juga memulakan pertengkaran perdagangan dengan China.

Perjanjian perdagangan menawarkan prospek barangan lebih murah dan kestabilan geopolitik, prospek yang juga agak dipersoalkan apabila wabak coronavirus mendedahkan rantai bekalan rapuh yang terlalu bergantung kepada China. Biden telah cuba mencari alternatif kepada kilang-kilang China sambil mengekalkan cukai yang dikenakan oleh Trump ke atas barangan China.

Dalam ucapan Jun, Tai mengkritik perjanjian perdagangan terdahulu.

“Jika kita melihat apa yang dilakukan perjanjian itu, kita dapat melihat cara-cara di mana ia menyumbang kepada masalah yang kita cuba selesaikan sekarang,” kata Tai, menekankan bahawa “pendekatan baharu kita kepada perdagangan mengakui manusia sebagai lebih daripada pengguna sahaja, tetapi juga pengeluar – pekerja, pencarum gaji, penyedia dan ahli masyarakat yang membentuk kelas pertengahan yang kukuh.”

Perjanjian perdagangan juga mengambil masa bertahun-tahun untuk dirundingkan dan lebih lama lagi untuk disahkan merentasi pentadbiran presiden. Perjanjian perdagangan baharu terakhir ditandatangani dengan Korea Selatan pada 2007 dan berkuatkuasa pada 2012. Berbanding itu, IPEF bergerak dengan cepat apabila persetujuan diumumkan selepas kurang daripada dua tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)