TOPSHOT-US-UN-ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-DIPLOMACY

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat menerima kecaman daripada Pihak Berkuasa Palestin yang mentadbir Wilayah Barat, dan pemimpin dan pertubuhan global lain, selepas ia meluluskan resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang menggesa gencatan senjata kemanusiaan yang segera di dalam peperangan Israel-Hamas.

Majlis Keselamatan PBB mengadakan mesyuarat kecemasan pada Jumaat selepas Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres menyeru, satu langkah jarang untuk menekankan keadaan kemanusiaan yang semakin memburuk di Gaza, . Kerajaan Hamas di bawah kempen Israel untuk menghapuskan kumpulan militan selepas serangan pada 7 Oktober yang mengorbankan 1,200 orang dan dianggarkan menawan 240 tebusan. Lebih 100

Amerika Syarikat meluluskan resolusi yang menggesa gencatan senjata yang dikemukakan oleh Emiriah Arab Bersatu dan disokong oleh lebih 90 Negara Ahli di satu mesyuarat di Bandar Raya New York. Berbanding 13 ahli majlis yang mengundi menyokong, Amerika Syarikat adalah satu-satunya yang meluluskan. United Kingdom tidak mengundi.

Timbalan Duta Amerika Syarikat ke PBB Robert A. Wood berkata beliau mengundi terhadap resolusi yang “tidak seimbang” yang “terpisah daripada realiti” dan tidak akan “menggerakkan jarum ke hadapan di atas tanah secara konkrit.”

Beliau berkata Amerika Syarikat masih tidak dapat memahami mengapa penulis menolak memasukkan bahasa yang mengutuk “serangan pengganas yang mengerikan oleh Hamas” dan secara khusus mengutuk tindakan oleh militan. Resolusi itu juga gagal menyebut hak Israel untuk mempertahankan diri, kata Wood.

Amerika Syarikat mencadangkan menambah bahasa tentang peranan diplomatiknya, peluang bantuan kemanusiaan yang lebih besar, menggalakkan pembebasan tebusan, pemulihan jeda dalam pertempuran dan meletakkan asas untuk keamanan, tetapi Wood berkata “hampir semua cadangan kami diabaikan.”

Lebih awal pada hari itu, Wood berkata Amerika Syarikat mahukan penyelesaian dua negara, tetapi tidak menyokong gencatan senjata segera kerana “ini hanya akan menabur benih untuk peperangan berikutnya – kerana Hamas tidak mahu melihat keamanan yang berkekalan, untuk melihat penyelesaian dua negara.”

Israel bukan ahli Majlis Keselamatan PBB. Duta Israel ke PBB berkata dalam satu kenyataan selepas undian bahawa “gencatan senjata hanya akan berlaku dengan pemulangan semua tebusan dan pemusnahan Hamas,”

Hamas mengutuk dengan kuat meluluskan veto, dengan menambah “kami menganggap pentadbiran Amerika Syarikat sebagai pengikut dalam membunuh rakyat kami melalui sokongan politik dan tentera mereka untuk membolehkan penindasan berterusan Israel terhadap Jalur Gaza.”

Presiden Pihak Berkuasa Palestin Mahmoud Abbas, yang memimpin entiti mengawal Wilayah Barat dan Barat selepas perang, juga meluluskan veto membuat Amerika Syarikat bersubahat dalam “jenayah perang.”

“Presiden telah menggambarkan kedudukan Amerika sebagai agresif dan tidak bermoral, pelanggaran yang nyata terhadap semua prinsip dan nilai kemanusiaan, dan menganggap Amerika Syarikat bertanggungjawab atas pembunuhan kanak-kanak Palestin, wanita dan orang tua di Jalur Gaza,” kenyataan itu membaca.

Duta-duta negara lain juga . Wakil China ke PBB, Zhang Jun, mengutuk “piawaian ganda,” dengan mendakwa ia adalah percanggahan untuk mengesahkan pertempuran berterusan sementara “mengatakan mereka prihatin terhadap nyawa dan keselamatan orang di Gaza.”

Wakil Rusia ke PBB, Dmitry Polyanskiy, mendakwa “rakan-rakan kami dari Amerika Syarikat secara harfiah di hadapan mata kami mengeluarkan hukuman mati kepada beribu-ribu jika tidak puluhan ribu lagi orang awam di Palestin dan Israel.”

Nicolas de Rivière, duta Perancis ke PBB, berkata dengan menafikan untuk bersatu dan bersetuju kepada rundingan, majlis telah gagal dalam mandatnya dan keadaan di Gaza hanya akan memburuk. Presiden Perancis Emmanuel Macron sebelum ini .

Sekumpulan besar pertubuhan bantuan global dan hak asasi manusia, termasuk Human Rights Watch, Amnesty International, Doctors Without Borders dan lebih, serupa mengutuk mengatakan ia akan membenarkan kematian, kemusnahan dan bencana kemanusiaan untuk berterusan.

Tetapi walaupun resolusi sedemikian diluluskan, tidak jelas berapa besar perbezaan ia akan buat. Walaupun resolusi Majlis Keselamatan PBB – mengenakan sanksi, contohnya – Israel menafikan undang-undang antarabangsa dan resolusi majlis dengan membenarkan penempatan di Timur Baitulmuqaddis dan Wilayah Barat sejak 1967.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.