Chino Valley School Board Votes On Student Transgender Policy

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat semakin menjadi sekular. Bukti-buktinya jelas. Soalan mengapa pula agak kabur. Dan bagi penganut Kristian Amerika, satu sebab yang mungkin perlu menjadi peringatan—terutamanya semasa musim pilihan raya.

Pertama sekali, fakta-fakta. Menurut data daripada , , dan , peratusan rakyat Amerika yang mengenal pasti diri dengan mana-mana agama sedang menurun secara berterusan, begitu juga mereka yang percaya kepada Tuhan, syaitan, Syurga, Neraka, atau malaikat; yang menyatakan agama adalah bahagian penting dalam kehidupan mereka; mengekalkan keahlian di gereja atau kesinagog; atau menghadiri gereja secara tetap.

Malah, rakyat Amerika semakin sedar akan pengaruh budaya agama yang semakin merosot. Sejak 2010, menunjukkan hampir 74% rakyat Amerika purata percaya agama kehilangan pengaruhnya terhadap kehidupan Amerika. Sepuluh tahun sebelumnya, purata itu lebih dekat kepada 55%.

Apakah yang menyebabkan pengaruh agama semakin merosot?

Sebenarnya, tiada satu entiti atau faktor pun yang boleh dipersalahkan sepenuhnya (atau diberi pujian, bergantung kepada bagaimana anda rasa tentang situasi ini). Bukan secara langsung, mana-mana.

dan tadbir urus yang berfungsi (kedua-duanya merupakan perkara yang hebat) boleh melemahkan rasa keperluan kita terhadap sumber-sumber keagamaan. Sebagai contoh, kebanyakan apa yang institusi-institusi keagamaan secara sejarahnya berikan kepada rakyat Amerika—pendidikan; nasihat; sokongan bagi mereka yang memerlukan; pilihan perkahwinan; hiburan; dan penjelasan bagaimana dunia berfungsi—kini semakin disediakan oleh negara dan pasaran. telah menjadi lebih pilihan, hanya satu lagi aktiviti yang dilakukan keluarga kelas pertengahan di pinggir bandar—atau tidak.

Faktor lain pula ialah hanya akibat daripada hidup dalam demokrasi yang semakin kosmopolitan dan berbilang bangsa di mana nilai-nilai liberal seperti toleransi dicalungkan. Kemudahan perumahan, sekolah, dan institusi awam yang berbilang bangsa memaksa kita menghadapi realiti bahawa terdapat ramai orang hebat di luar sana yang . Anak-anak kita akan berkawan antara satu sama lain, mungkin sekali menjadi pasangan.

Tetapi terdapat faktor lain yang bermain. Bukan semua trend sekularisasi yang kita lihat adalah tidak dapat dielakkan. Di luar kemakmuran, pluralisme, dan kesibukan kehidupan moden kita, dinamik lain menyumbang kepada rakyat Amerika menjauhi agama.

Untuk beberapa tahun kebelakangan ini, penyelidikan dan analisis telah menunjukkan di seluruh negara bahawa semakin Kristian bersekutu rapat dengan konservatisme sayap kanan dan Parti Republikan, rakyat Amerika yang mungkin sekali mengenal pasti diri sebagai Kristian dalam tinjauan kini mengenal pasti diri sebagai “tiada apa-apa” atau “tiada”. Kesimpulan yang nampaknya ditarik ramai ialah “Jika ini maksud menjadi beragama, saya keluar sahaja.”

Ini terutamanya kes di kalangan golongan muda, yang seringkali memegang pandangan politik berhaluan kiri. Dalam buku pemenang anugerah mereka, ahli sains politik Universiti Notre Dame David E. Campbell dan penulis bersama menggunakan eksperimen untuk menunjukkan bahawa apabila rakyat Amerika muda yang cenderung ke arah parti Demokrat ditunjukkan contoh pemimpin politik membuat kenyataan nasionalis Kristian atau paderi menyokong calon politik konservatif, mereka lebih cenderung meninggalkan pengenalpastian diri dengan agama. Mereka sebenarnya menukar identiti agama kepada tiada apa-apa. Ini kelihatan berlaku secara meluas di seluruh negara.

Tetapi hubungan antara agama dan politik berfungsi dalam arah yang bertentangan juga, dan akhirnya bukan untuk faedah agama itu sendiri.

Kajian menunjukkan konservatif politik semakin cenderung untuk mengenal pasti diri dengan agama kerana apa yang ia implikasikan secara politik. Sebagai contoh, ahli analisis politik Gregory Smith di mendapati antara 2016 dan 2020, lebih ramai orang berbangsa putih mula mengenal pasti diri dengan label “Evangelis Putih”. Tetapi apabila dia menyelidiki siapa yang mula mengenal pasti diri dengan cara ini, ia hampir sepenuhnya penyokong Trump. Dengan kata lain, lebih ramai orang berbangsa putih ditarik untuk mengenal pasti diri sebagai “Evangelis Putih”, bukan kerana penukaran agama, tetapi kerana label itu sendiri telah berkembang untuk membawa maksud seperti “pro-Trump, nilai-nilai tradisional konservatif.”

Ini satu lagi cara politik telah menyebabkan sekularisasi. Di satu pihak, persatuan antara politik sayap kanan dengan agama secara nyata menyumbang kepada golongan muda progresif menjauhi pengenalpastian diri dengan agama. Tetapi ia juga menyekularisasikan identiti keagamaan itu sendiri. Menurut ahli sains politik Ryan Burge , kategori Evangelis Putih semakin mengandungi rakyat Amerika yang jarang atau tidak pernah hadir ke gereja. Menjadi seorang Kristian konservatif, dengan kata lain, semakin kurang berkaitan dengan kepercayaan teologi atau amalan keagamaan, tetapi lebih kepada komitmen terhadap partisan dan ideologi politik.

Pada akhirnya, tiada banyak yang penganut agama bermazhab yang dapat lakukan terhadap tren sekularisasi yang lebih luas. Dalam hal ini, Amerika Syarikat mengikuti jejak Eropah Barat, hanya 50 tahun lebih lambat. Tetapi reaksi balas terhadap pengaruh agama yang semakin merosot, ditambah dengan pengenalpastian semakin rapat agama konservatif dengan politik sayap kanan boleh menghidupkan sesuatu lagi—nasionalisme etno-keagamaan.

Ini yang kita lihat di Rusia Putin, misalnya. Dalam dekad-dekad kebelakangan ini, peratusan rakyat Rusia yang mengenal pasti diri dengan Ortodoksi Rusia telah meningkat. Tetapi pemeriksaan lebih mendalam oleh menunjukkan kebangkitan itu tidak mencerminkan peningkatan amalan keagamaan seperti hadir ke gereja dan berdoa, tetapi sebaliknya semangat nasionalistik, etnosentrisme, dan kasih sayang terhadap bekas Kesatuan Soviet dan Stalin.

Penganut Kristian Amerika yang prihatin tentang masa depan agama mereka perlu mengambil iktibar. Menanam agama kesayangan anda di tanah yang menyambut politik partisan ibarat menanam orang kesayangan anda di Pet Sematary Stephen King. Apa yang kembali bukanlah hidup, mahupun mati, tetapi sesuatu yang lain sepenuhnya. Mungkin bahan untuk filem seram.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.