U.S. Defense Secretary Lloyd Austin

(SeaPRwire) –   Menteri Pertahanan Amerika Syarikat Lloyd Austin bertemu pada hari Khamis dengan rakan sejawatannya dari Australia, Jepun dan Filipina ketika Amerika Syarikat mengeratkan hubungan dengan kumpulan serantau yang sedang berkembang yang pegawai-pegawai Pentagon secara peribadi telah menamakannya sebagai, “Skuad”.

Kumpulan empat negara ini merupakan salah satu daripada beberapa perkongsian serantau yang telah digunakan oleh Washington untuk menentang sikap agresif China di Asia. Terdapat juga “Quad” yang terdiri daripada Amerika Syarikat, Australia, India dan Jepun dan “Aukus”, pakatan pertahanan di antara Australia, United Kingdom dan Amerika Syarikat.

“Kami telah berkumpul di sini kerana kami berkongsi visi untuk keamanan, kestabilan dan pencegahan di Indo-Pasifik,” kata Austin semasa sidang akhbar bersama di Hawaii bersama tiga rakan sejawatannya. “Kami telah melancarkan satu laluan yang berambisi untuk menyampaikan visi itu bersama.”

Ketua-ketua pertahanan “Skuad” akan bertemu buat julung kali pada Jun 2023 di pinggiran dialog keselamatan Shangri-La di Singapura.

Pada April, empat negara tersebut telah menjalankan latihan laut bersama di dalam zon ekonomi eksklusif Filipina menentang latar belakang ketegangan yang berterusan antara Manila dan Beijing atas tuntutan wilayah di Laut China Selatan. Berucap selepas perbincangan pada hari Jumaat, Austin mengumumkan kumpulan empat negara akan melihat untuk menjalankan lebih banyak latihan laut, serta memberikan bantuan keselamatan yang lebih besar kepada Filipina.

Austin berkata Amerika Syarikat telah jelas kepada semua negara, termasuk China, bahawa tingkah laku baru-baru ini di Laut China Selatan adalah “tidak bertanggungjawab” dan “tidak mematuhi undang-undang antarabangsa.”

China melihat kumpulan berbilang pihak Amerika Syarikat sebagai sebahagian daripada usaha Washington untuk mengekang China. Satu cerita dalam akhbar Global Times negara ini minggu ini menyatakan bahawa penumpuan itu berisiko “memudaratkan risiko serantau.”

Seorang pegawai Amerika Syarikat yang meminta kerahsiaan untuk membincangkan “Skuad” berkata penumpuan itu bertujuan untuk menentang pemaksaan dan agresif di seluruh Asia, serta untuk memastikan bahawa keupayaan pertahanan tentera laut mereka semakin boleh beroperasi bersama, membolehkan mereka bekerja lebih cekap bersama-sama sekiranya berlaku konflik.

Pegawai itu berkata kumpulan empat negara bertujuan untuk menjalankan lebih banyak rondaan bersama dalam bulan dan tahun akan datang dan bahawa rondaan ini akan menambah lebih banyak keupayaan dari masa ke semasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.