(SeaPRwire) –   NEW YORK – Wabak sifilis di AS tidak mereda, dengan kadar kes positif meningkat 9% pada 2022, menurut laporan kerajaan baru mengenai penyakit kelamin yang dipindahkan kepada orang dewasa.

Tetapi ada berita baik yang tidak dijangka: Kadar kes gonorrhea baru jatuh buat kali pertama dalam sepuluh tahun.

Belum jelas mengapa sifilis meningkat 9% manakala gonorrhea turun 9%, pegawai-pegawai di Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) AS berkata, menambah bahawa masih terlalu awal untuk mengetahui sama ada trend penurunan baru muncul untuk yang kedua.

Mereka paling tertumpu kepada sifilis, yang kurang biasa berbanding gonorrhea atau klamidia tetapi dianggap lebih berbahaya. Jumlah kes melepasi 207,000 pada 2022, jumlah tertinggi di Amerika Syarikat sejak 1950, mengikut data yang dikeluarkan pada Selasa.

Dan sementara ia terus memberi kesan yang tidak seimbang kepada lelaki gay dan biseksual, ia sedang meluas dalam kalangan lelaki dan wanita heteroseksual, dan , pegawai CDC berkata.

Sifilis ialah penyakit bakteria yang boleh muncul sebagai benjolan kelamin tanpa kesakitan tetapi akhirnya boleh menyebabkan lumpuh, kehilangan pendengaran, demensia dan kematian jika tidak dirawat.

Kes-kes sifilis baru merosot di AS bermula pada 1940-an apabila antibiotik menjadi tersedia secara meluas dan jatuh ke tahap terendah pada 1998.

Kira-kira 59,000 kes pada 2022 melibatkan bentuk-bentuk sifilis yang paling berjangkit. Daripada itu, kira-kira suku ialah wanita dan hampir suku ialah lelaki heteroseksual.

“Saya fikir ia tidak sedar-sedar disebarkan dalam populasi heteroseksual cisgender kerana kita benar-benar tidak menguji untuk ia. Kita benar-benar tidak mencarinya” dalam populasi itu, kata Dr. Philip Chan, yang mengajar di Universiti Brown dan ketua pegawai perubatan Open Door Health, pusat kesihatan untuk pesakit gay, lesbian dan transgender di Providence, Rhode Island.

Laporan itu juga menunjukkan kadar bentuk-bentuk sifilis yang paling berjangkit meningkat tidak sahaja di seluruh negara tetapi juga dalam pelbagai kumpulan etnik dan ras, dengan orang asli Amerika dan Orang Asli Alaska mempunyai kadar tertinggi. South Dakota melepasi mana-mana negeri lain untuk kadar sifilis berjangkit tertinggi pada 84 kes setiap 100,000 orang – lebih daripada dua kali setinggi negeri dengan kadar kedua tertinggi, New Mexico.

Peningkatan South Dakota disebabkan oleh wabak dalam komuniti Orang Asli, kata Dr. Meghan O’Connell, ketua pegawai kesihatan awam di Great Plains Tribal Leaders’ Health Board berpangkalan di Rapid City, South Dakota. Hampir semua kes melibatkan orang heteroseksual, dan O’Connell berkata bahawa ujian dan rawatan STDs sudah terhad di komuniti puak yang terpencil dan hanya menjadi lebih teruk semasa wabak.

Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia Amerika Syarikat tahun lalu menubuhkan pasukan petugas sifilis yang memberi tumpuan kepada menghentikan penyebaran penyakit kelamin, dengan penekanan kepada tempat-tempat dengan kadar sifilis tertinggi – South Dakota, 12 negeri lain dan Daerah Columbia.

Laporan itu juga melihat STDs yang lebih biasa iaitu klamidia dan gonorrhea.

Kes-kes klamidia agak rata dari 2021 hingga 2022, kekal pada kadar kira-kira 495 bagi setiap 100,000, walaupun penurunan dilihat dalam lelaki dan terutamanya wanita pada awal 20-an.

Bagi gonorrhea, penurunan yang paling ketara dilihat dalam wanita pada awal 20-an juga.

Pakar-pakar berkata mereka tidak pasti mengapa kadar gonorrhea menurun. Ia berlaku dalam kira-kira 40 buah negeri, jadi apa juga yang menerangkan penurunan kelihatan berlaku di kebanyakan negara. Ujian STDs terganggu semasa wabak COVID-19, dan pegawai-pegawai percaya itulah sebab kadar klamidia jatuh pada 2020.

Mungkin ujian dan diagnosis masih bergegar pada 2022, kata Dr. Jonathan Mermin, pengarah Pusat Kebangsaan untuk HIV, Hepatitis Viral, STD dan TB di CDC.

“Kami gembira dengan saiz penurunan,” kata Mermin, walaupun kadar gonorrhea masih lebih tinggi sekarang berbanding pra-wabak. “Kami perlu meneliti apa yang berlaku, dan sama ada ia akan terus berlaku.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.