Dalam foto ilustrasi logo Spotify dipaparkan pada

(SeaPRwire) –   Tradisi tahunan hari Rabu lalu menjadi viral di media sosial, dengan pengguna raksasa penyiaran global melihat ciri baru di mana syarikat itu menghubungkan pendengar dengan “Bandar Bunyi” berdasarkan muzik kegemaran mereka.

Fenomena akhir tahun itu sangat popular: Lebih daripada 574 juta pengguna, dan pada pagi Khamis, dengan lebih daripada empat juta pos.

Apa yang menjadi perbincangan paling hangat di talian tahun ini adalah “Bandar Bunyi” baru Spotify. Syarikat itu menghubungkan penggunanya ke lebih daripada 1,300 bandar di seluruh dunia, yang “objektif dan sepenuhnya didorong oleh sejarah mendengar pengguna,” kata jurucakap Spotify.

Bandar dengan pencocokan terbanyak ialah San Luis Obispo, Calif., yang berpadanan dengan 0.8% pendengar, kata Spotify kepada NBC. Kejayaan itu menyebabkan bandar kecil di sepanjang pantai California tengah menjadi viral. Kerajaan bandar itu dengan gembira, mengatakan ia menjadi trend kerana mendengar campuran muzik yang “eklektik”.

Wakil AS daerah itu Salud Carbajal juga bercanda bahawa beliau dan datuk bandar bandar itu “teruja” dan menyambut pengguna Spotify ke “Bandar Bunyi yang indah”.

Pengguna media sosial juga menyedari populariti tiga bandar Amerika lain—Burlington, Vt., Cambridge, Mass. dan Berkeley, Calif.—dan orientasi seks Spotify pendengar yang berpadanan dengannya. Notis dalam talian banyak orang yang mengenalpasti diri sebagai queer telah berpadanan dengan ketiga-tiga bandar kolej itu.

Satu pengguna media sosial bergurau bahawa “sebuah komun lesbian di Burlington, dan sebuah komun biseksual di Cambridge.” Yang lain mengulas bahawa ujian dalam talian,

Spotify bahkan mengakui fokus pada ketiga-tiga bandar dengan memanggil “hai sahabat” kepada bandar-bandar Burlington, Berkeley dan Cambridge. Beberapa pemimpin bandar menanggapi, dengan Datuk Bandar Cambridge Sumbul Siddiqui apa mereka fikir tentang Spotify Wrapped untuk bandar itu.

Juru bicara bandar Jeremy Warnick memberitahu TIME dalam e-mel bahawa mereka gembira melihat Cambridge antara bandar bunyi paling popular. Muzik merupakan sebahagian penting daripada budaya, identiti dan kehidupan bandar itu, katanya, dan Cambridge mempunyai sejarah panjang menyokong venue muzik bebas dan artis tempatan.

Muzikian seperti Taylor Swift, Charli XCX, boygenius, Gracie Abrams dan Phoebe Bridgers, yang berpadanan dengan Bandar Bunyi, “mewakili sepenuhnya semangat kreatif, progresif Cambridge,” katanya.

“Bandar kami menghargai penyataan diri, penyertaan, dan inovasi—sifat-sifat yang diperbadankan oleh penjelajah muzik ini,” katanya.

Beberapa pengguna media sosial bergurau bahawa syarikat itu cuba meningkatkan profil mereka.

TIME menghubungi Spotify pada Khamis untuk maklumat tentang bagaimana Bandar Bunyi dipilih dan data di sebalik padanan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.