IRS Headquarters Building In Washington

(SeaPRwire) –   Pemungut cukai di 12 negeri akan mendapat peluang pertama untuk menguji program percubaan baharu Lembaga Pendapatan Dalam Negeri (IRS) yang akan membolehkan pemungut cukai mengemukakan borang cukai persekutuan mereka secara atas talian secara percuma.

Program yang dikenali sebagai Fail Terus ini mula dilancarkan secara berperingkat pada Januari untuk memastikan perkhidmatan ini “mudah digunakan” dan boleh diakses, . Kakitangan kerajaan tertentu dijemput untuk menguji perkhidmatan ini terlebih dahulu, walaupun bilangan pemungut cukai yang boleh menggunakan program ini kemudian akan diperluaskan sepanjang musim cukai 2023.

Pemungut cukai yang layak akan dapat mengikuti panduan langkah demi langkah untuk mengemukakan cukai mereka dan boleh mendapat manfaat daripada akses kepada wakil secara masa nyata yang boleh memberikan sokongan Isnin hingga Jumaat, dari 7 pagi hingga 10 malam Masa Timur. Program ini boleh digunakan melalui komputer, telefon pintar, atau tablet, dan tersedia dalam bahasa Inggeris dan Sepanyol.

Walau bagaimanapun, pemungut cukai perlu sedar bahawa mereka hanya akan dapat menyediakan borang cukai persekutuan melalui Fail Terus dan akan diarahkan ke laman web berasingan untuk mengemukakan cukai negeri, jika perkhidmatan itu tersedia di negeri anda.

Berikut adalah perkara yang perlu diketahui mengenai program ini.

Siapa yang layak untuk Fail Terus?

Pada masa ini, Fail Terus hanya tersedia di negeri-negeri yang mempunyai, atau mampu membangunkan, penyelesaian pengemukaan cukai negeri mereka sendiri. Ini bermakna program percubaan terhad kepada penduduk yang tinggal di: Arizona, California, Florida, Massachusetts, Nevada, New Hampshire, New York, South Dakota, Tennessee, Texas, Washington, atau Wyoming.

Fail Terus juga hanya tersedia kepada pemungut cukai dengan jenis pendapatan tertentu, dan yang “menuntut kredit dan potongan terhad”, . Ini bermakna pemungut cukai yang mengagihkan potongan, mempunyai pendapatan perniagaan atau ekonomi gig, dan menuntut kredit seperti kredit penjagaan kanak-kanak dan bergantung, tidak akan dapat menggunakan Fail Terus.

Anda boleh mencari tahu sama ada anda layak untuk Fail Terus dengan mengisi soal selidik IRS ini.

Apakah IRS Fail Percuma?

Fail Terus tidak boleh dikelirukan dengan IRS Fail Percuma, program berasingan yang membenarkan pemungut cukai layak mengemukakan borang cukai persekutuan mereka secara percuma. Program itu, yang bermula pada tahun 2003, adalah sebahagian daripada perkongsian awam-swasta antara IRS dan syarikat penyediaan cukai, dan menyediakan pemungut cukai dengan dua pilihan.

Pemungut cukai yang membuat pendapatan kasar terselaras $79,000 atau kurang boleh menggunakan Perisian Cukai Panduan, yang “” selepas pengguna menjawab soalan ringkas. Perisian ini juga membenarkan pengguna mengemukakan cukai dalam bahasa Sepanyol.

Pemungut cukai juga boleh memilih pilihan borang isian boleh lengkap, yang menyediakan arahan am tentang cara mengemukakan cukai, bukannya melengkapkan kerja untuk pemungut cukai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.