dental-x-ray-lead-apron

(SeaPRwire) –   Pelindung plumbum berat itu mungkin akan hilang dari klinik pergigian, bergantung kepada di mana anda tinggal.

Persatuan pergigian terbesar negara itu berkata pada Khamis ia tidak akan lagi mengesyorkan penggunaan pelindung plumbum dan leher untuk pesakit yang mendapat sinar-X gigi.

Terdapat dua sebab utama untuk perubahan ini. Sinar-X kini lebih fokus, jadi terdapat kurang kebimbangan tentang sinar mengenai bahagian tubuh lain. Juga, pelindung dan leher kadang-kadang boleh menghalang doktor gigi mendapatkan imej yang diperlukan.

Perkara terbaik untuk menurunkan pendedahan sinar ialah memastikan pesakit memerlukan sinar-X dan melakukannya dengan betul pada kali pertama, kata Dr. Purnima Kumar, yang mengetuai Majlis Hal Ehwal Saintifik Persatuan Pergigian Amerika, yang mengeluarkan syor itu.

Sinar-X gigi menggunakan jumlah sinar yang agak kecil untuk memulakan, katanya.

“Ia seperti menaiki penerbangan dari, katakanlah, dari Michigan ke San Francisco, ia memberi anda setara dengan satu sinar-X gigi,” kata Kumar.

Syor persatuan itu hanyalah syor. Perubahan sebenar bergantung kepada lembaga pergigian negeri, doktor gigi dan pesakit, kata Kumar. Sebagai contoh, peraturan negeri California memerlukan doktor gigi menggunakan pelindung.

Sanjay Mallya, radiologis dan profesor di Universiti California, Los Angeles, berkata tiada “sains keras,” bahawa pelindung diperlukan.

“Tetapi pada masa yang sama, kita mempunyai surat undang-undang yang memerlukan itu,” kata Mallya, yang membantu menulis syor Akademi Oral dan Maksilofasial Radiologi Amerika ‘pada musim gugur menentang penggunaan pelindung plumbum dan leher. Kumar menyatakan syor kumpulan itu yang mendorong Persatuan Pergigian Amerika melihat topik itu.

Panduan terkini juga disokong oleh ahli fizik perubatan dengan Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat.

Mallya juga berkata sinar-X boleh menyebabkan pesakit dan doktor menjadi lengah tentang perkara-perkara yang harus dilakukan untuk mencegah pendedahan sinar yang tidak perlu – seperti memastikan sinar-X diperlukan dan menggunakan sinar-X digital daripada filem kerana ia menggunakan sinar kurang.

Ia akan mengambil penglibatan dan pendidikan untuk mengubah lebih banyak fikiran di kalangan pesakit, doktor dan pembuat dasar, katanya.

“Itulah langkah berikutnya untuk kami,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.