(SeaPRwire) –   LOS ANGELES — Mel Brooks menerima Oscar keduanya pada malam Selasa dalam makan malam persendirian di jantung Hollywood. Acara ke-14 Anugerah Gabenor ini tidak disiarkan tetapi para bintang hadir seperti Martin Scorsese, Christopher Nolan, Leonardo DiCaprio, Penélope Cruz, Natalie Portman, Bradley Cooper dan Jon Batiste di kalangan penonton.

“Saya berjanji tidak akan menjual yang ini,” kata Brooks. Musim anugerah filem Hollywood kadang-kadang boleh terasa terlalu memuji diri sendiri, tetapi Anugerah Gabenor memberikan kesempatan untuk menghargai beberapa legenda industri, termasuk Brooks, Angela Bassett dan penerbit filem Carol Littleton, yang semuanya menerima Anugerah Kehormat Oscar di Teater Ray Dolby, hanya beberapa langkah dari tempat Anugerah Akademi akan disiarkan pada bulan Mac.

Malam itu menghasilkan tawa dan air mata, dengan pujian yang tulus kepada para penerima dan pengakuan kehilangan yang baru-baru ini menyedihkan. Matthew Broderick dan Nathan Lane menyanyikan medley untuk Brooks, mendesak para hadirin untuk menyertai “Musim Bunga untuk Hitler”. Regina King memuji rakan sekerjanya dalam “Boyz N the Hood” kerana “kecemerlangan dalam bentuk manusia”. Glenn Close berterima kasih kepada Littleton kerana membuatnya kelihatan seperti “penari yang sangat baik” dalam filem keduanya, “The Big Chill”. Dan Ryan Coogler dan Chloé Zhao menceritakan betapa bermaknanya bimbingan Satter kepada mereka ketika baru memulakan kerjaya.

John Mulaney menjadi tuan rumah majlis itu dan memulakan acara dengan gembira.

“Ini satu penghormatan besar bagi saya menjadi tuan rumah Anugerah Gabenor ini,” kata Mulaney. “Ketika saya berusia kanak-kanak, saya sentiasa menonton Anugerah Gabenor tidak disiarkan walaupun ia baru bermula 14 tahun lalu. Kami akan berkumpul di hadapan TV yang dimatikan. Itulah satu-satunya masa saya pernah melihat bapa saya tersenyum.”

Acara tahunan ini dianjurkan oleh Lembaga Gabenor Akademi Seni & Sains Filem untuk mengiktiraf sumbangan kepada industri dan pencapaian sepanjang hayat. Ia dahulunya merupakan sebahagian daripada siaran Anugerah Akademi tetapi berpindah ke acara berasingan pada tahun 2009 di mana tidak terhad kepada masa untuk ucapan.

Mulaney memberikan sindiran halus tentang masa tampilan Rami Malek dalam “Oppenheimer” dan persiapan Bradley Cooper untuk “Maestro” serta statusnya sendiri dalam industri, membaca email sebenar daripada agennya tentang uji bakat untuk watak “polis muda” dalam projek tidak bertajuk Maggie Gyllenhaal, yang membuat para hadirin bergelak.

Berbicara tentang Bassett, beliau berkata “dia menerima pencalonan Oscar untuk filem Marvel… ia seperti menerima Hadiah Pulitzer untuk komen Reddit.”

Acara ini, yang tertangguh daripada tarikh asal November kerana mogok pelakon, juga merupakan perhentian kempen untuk musim anugerah semasa. Undian untuk Anugerah Akademi ke-96 bermula pada Khamis dan pencalonan akan diumumkan pada 23 Januari untuk majlis 10 Mac.

Sebelum pujian bermula, pelakon dan pembikin filem dari filem teratas tahun ini, termasuk “Oppenheimer”, “Barbie”, “Killers of the Flower Moon”, “Maestro”, “Poor Things” dan “The Color Purple”, berbaur mesra.

“Charles Melton memperkenalkan penulis skrinnya Samy Burch kepada bintang “The Holdovers” Da’Vine Joy Randolph dan kemudian menukar nombor dengan wajah baru: Dominic Sessa. Beberapa langkah di sana Paul Giamatti bercakap dengan Julianne Moore, manakala Carey Mulligan bertemu semula dengan Robert Downey Jr. Mulligan segera ditarik jauh oleh pengarahnya dalam “Promising Young Woman” dan “Saltburn” Emerald Fennell dan kedua-duanya mengambil masa untuk memuji baju berkerut Zac Efron.

Di seberang bilik Nicholas Cage dan Zac Efron berbual panjang, manakala Ayo Edebiri dan Greta Lee pegang tangan dan berpose untuk gambar. Fantasia Barrino dan Margot Robbie juga bercakap panjang, duduk di sebelah meja yang berbeza, manakala Greta Gerwig bercakap dengan Diane Warren. Tetapi semua dengan setia mengambil tempat duduk apabila diminta, mengetahui bahawa malam itu untuk para penerima.

Brooks adalah yang pertama dan mengekalkan nada ringan dan ringkas, menyindir tentang menjual Oscar pertamanya untuk menulis “The Producers” kerana masa itu sukar. , pada tahun 1969, beliau berkata beliau mahu “mengucapkan terima kasih kepada akademi seni sains dan wang untuk anugerah yang hebat ini.”

Brooks berusia 97 tahun, yang memulakan kerjayanya menulis untuk rancangan Sid Caesar “Your Show of Shows”, dan selama 70 tahun akan datang menulis, mengarah, berlakon, menghasilkan untuk filem, televisyen dan Broadway serta menulis buku, , antara sedikit yang memperoleh anugerah EGOT. (Mereka adalah hiburan yang memenangi Anugerah Emmy, Grammy, Oscar dan Tony.) Lane bercanda bahawa dengan anugerah kehormat ini beliau kini pemenang “EGOOT”. Beliau juga menerima dua pencalonan Oscar lain, untuk menulis lirik lagu John Morris “Blazing Saddles” dan pencalonan lagi untuk menulis skrin bersama Gene Wilder untuk “Young Frankenstein”.

Littleton kerap bekerja dengan kedua-dua Lawrence Kasdan dan , menyunting filem seperti “Body Heat”, “The Big Chill”, “Swimming to Cambodia” dan “The Manchurian Candidate”. Beliau menerima pencalonan Oscar pertama dan satu-satunya untuk “E.T. The Extra-Terrestrial”, satu-satunya filem yang disuntingnya untuk Steven Spielberg. Beliau juga berkahwin dengan jurugambar dan bekas presiden Akademi John Bailey, yang meninggal dunia pada November lalu pada usia 81 tahun.

Bassett memberikan ucapan berapi-api, berbicara tentang lakonan bukan sahaja sebagai kerjaya tetapi panggilan. Beliau berkata anugerah kehormat itu bukan sahaja anugerah lagi tetapi “kesaksian warisannya”. Di kalangan penonton, Barrino berdiri ketika Bassett bercakap, menyorakinya pada saat-saat penting. Selepas acara, pengarah “The Color Purple” Blitz Bazawule berkata ia seperti “masjid”.

Bassett berusia 65 tahun menerima pencalonan Oscar pertamanya untuk lakonannya sebagai Tina Turner dalam “What’s Love Got to Do With It” dan yang kedua tahun lalu untuk melakonkan ratu berkabung dalam “Black Panther: Wakanda Forever”. Beliau menyatakan bahawa beliau hanya pelakon wanita kedua yang menerima Anugerah Kehormatan Oscar, mengikuti jejak langkah Cicely Tyson yang dianggap sebagai mentornya.

“Taruhannya sangat tinggi kerana sejarah bergantung kepada kita,” kata Bassett. “Doaku ialah agar kita meninggalkan industri ini lebih kaya.”

Coogler naik ke pentas seterusnya, berkata bahawa beliau tidak mahu mengikuti Bassett. Berdiri di sebelah Zhao, mereka mungkin mempunyai tugasan paling sukar malam itu untuk memuji mentor dan mengakui tragedi menyedihkan dalam satu nafas.

Anak lelakinya, Michael Latt, meninggal dunia pada bulan Oktober di Los Angeles. Latt, 33 tahun, sedang membuat nama dalam industri menerusi projek dengan pembikin filem termasuk Coogler dan Ava DuVernay.

“Michelle, anda mengubah hidup kami, tetapi saya percaya Michael adalah hadiah terbesar anda kepada dunia,” kata Coogler.

Zhao menambah: “Anda ibu kepada saya dan anda ibu kepada Ryan dan kepada banyak orang di bilik ini. Kami tahu anda sedang bersedih, kami sangat menyesal dan kami tahu tiada apa yang boleh kami katakan untuk mengurangkan kesakitan anda.”

Satter berkata bahawa beliau mahu berkongsi anugerah kehormatan itu dengan anak lelakinya yang “membawa cinta”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.