(SeaPRwire) –   (NEW YORK) — Anjing bulldog Perancis. Pemilik anjing di Amerika Syarikat. C’est l’amour.

anjing bulldog Perancis kekal sebagai baka anjing yang paling banyak didaftarkan di Amerika Syarikat tahun lalu, mengikut kedudukan Pendaftaran Baka Anjing Amerika Syarikat yang dikeluarkan Rabu. Kelab itu menamakan Frenchie sebagai baka yang paling popular, walaupun pihak-pihak kanin lain mungkin akan bantah.

Adakah ini kejayaan yang patut disambut? Au contraire, kata peminat lama yang berdukacita dengan apa yang populariti sedang lakukan kepada baka itu. Walaupun begitu, selepas mengatasi anjing pemburu Labrador untuk menduduki tempat pertama pada 2022, anjing bulldog bermuka pendek dan berbadan kecil itu kekal di kedudukan baharu, yang mencerminkan anak anjing dan anjing lain yang ditambah tahun lalu kepada pendaftaran anjing tertua di Amerika Syarikat.

Sementara itu, anjing dachshund berada pada puncak hampir dua dekad, cane corso sedang bergerak maju, dan terdapat baka baharu dalam senarai itu.

Tentu sahaja, baka tulen hanya sebahagian daripada populasi anjing di Amerika Syarikat, di mana pusat-pusat penyelamat haiwan menghadapi lonjakan semua jenis anjing tahun lalu. Berikut ialah gambaran ringkas:

10 TERATAS

Selepas Frenchie, baka yang paling banyak didaftarkan ialah Labs, Golden Retriever, Anjing gembala Jerman dan Poodle. Kemudian terdapat Dachshund, Bulldog, Beagle, Rottweiler dan Pointer Jerman Berbulu Pendek.

Semuanya juga berada dalam 10 teratas pada 2022. Sepuluh tahun lalu, Yorkshire Terriers dan Boxers berada dalam kumpulan itu. Kembali setengah abad, baka ketiga yang paling popular ialah Irish Setter — kini kedudukan ke-76.

Pilihan anjing berubah kerana faktor seperti pendedahan media (sosial dan lain-lain) dan gaya hidup yang berubah apabila lebih ramai orang Amerika berpindah ke bandar.

Statistik itu mempunyai had. Pendaftaran sukarela, AKC mengeluarkan sedikit nombor mentah, dan kedudukan populariti mengukur hanya 200 baka yang diiktiraf kelab. Ia tidak termasuk doodles, hibrid sengaja lain atau anjing campuran biasa, walaupun boleh didaftarkan sebagai “anjing All-American” untuk sukan seperti kelincahan dan pembentukan.

KEBIMBANGAN FRENCHIE

Hampir 98,500 anjing bulldog Perancis menyertai kumpulan AKC tahun lalu, selepas 108,000 pada 2022.

Anjing kecil dan berbadan kukuh itu cenderung memasang muka penuh renungan yang lucu dan sering dapat hidup di bandar. “Mereka makhluk kecil menarik,” kata Naneice Bucci, yang telah memiliki dan mempamerkan mereka selama berdekad-dekad.

Baka ini kini menjadi pusat perdebatan dan kritikan budaya kanin.

Terdapat hidung yang terlalu pendek yang boleh menyebabkan pernafasan yang sukar, tersedak, kesukaran bersenam dan masalah lain – kebimbangan yang mendorong kepada larangan pembiakbakaan anjing tertentu dengan hidung terlalu pendek di Belanda. Terdapat serbuan kedai haiwan dan rompakan ganas yang kejam, sekurang-kurangnya satu daripadanya menyebabkan kematian. Terdapat penyebaran Frenchie dengan warna dan tekstur bulu luar biasa, yang menyebabkan perbalahan di kalangan peminat Frenchie terhadap piawaian lama.

Dan terdapat kebimbangan di kalangan peminat lama bahawa pasaran panas untuk anak anjing menggalakkan orang yang hanya mahu untung, bukan baka.

Bagi Bucci, “ini masa yang sangat menakutkan.”

Sebagai “pembiak pemulih” yang mengikuti piawaian AKC dan menjalankan ujian kesihatan yang disyorkan antarabangsa sebelum anjingnya membiak, dia bimbang bahawa pembiak yang tidak melakukan demikian mungkin menyebabkan tindakan terhadap semua orang. Dan sebagai pengasas Nevada French Bulldog Rescue, dia juga melihat “semua sisi gelap orang yang membiak secara tidak terpilih.”

“Setiap kali kami mengambil Frenchie dalam keadaan teruk, ya, saya menjadi marah,” kata Bucci, yang tinggal berhampiran Reno. “Tetapi pada masa yang sama, saya tidak mahu dihukum kerana cuba melakukannya dengan betul.”

DACHSHUND PADA PUNCAK

Antara baka lain, dachshund yang tidak dapat dikelirukan, berada pada kedudukan ke-6, kedudukan tertingginya sejak 2004. Dahulu pada 1950-an hingga 1970-an, baka ini pernah menduduki tempat ketiga.

Gabungan kecil lucu, saiz kecil dan keazaman mereka – asalnya dibiak untuk mengganggu rubah – menarik hati ramai. Mereka juga mempunyai sahutan besar dan cenderung keras kepala.

“Walaupun kecil, orang perlu ingat: Mereka anjing pelacak,” kata Carole Krivanich dari Milton, Delaware, yang mempunyai dachshund Mo berusia hampir 15 tahun yang cemerlang dalam kelincahan dan pertunjukan. Sebagai pemilik Rottweiler sejak lama, dia mendapati dachshund “sangat pelbagai” dan rakan yang baik.

MENJADI POPULAR

Cane corso kini menduduki tempat ke-16 dalam kedudukan, luar biasa untuk baka yang AKC mulai mengira seawal 2010. (Mungkin ia membantu pemilik seperti bintang NBA hebat LeBron James dan .)

Anjing itu dipuji kerana setia, boleh dilatih dan mesra pemilik. Tetapi baka kuat ini “tidak untuk sesiapa yang tidak tahu bagaimana mengawal anjing,” kata jurucakap AKC Brandi Hunter Munden.

YANG BAHARU

Bracco Italiano memulakan penampilan dalam kedudukan pada nombor 152 baka paling popular. Tetapi anjing pemburu burung bermuka panjang dan berbulu lebat itu tidak begitu asing. Pasangan kuasa muzik negara Tim McGraw dan Faith Hill pernah berkongsi kelakuan bracchi Italiani (bentuk jamak yang betul) mereka di media sosial. Seekor bracco yang dimiliki bersama McGraw memenangi “terbaik baka” pusingan pertama di pertunjukan anjing berprestij Westminster Kennel Club tahun lalu.

YANG SEDIKIT

Sloughi ialah baka paling jarang dalam pendaftaran tahun lalu. Kadang-kadang dipanggil anjing kelabu Arab, anjing cepat dan agak pemalu itu menyertai kumpulan AKC pada 2016.

TEMPAT PERLINDUNGAN

Walaupun anjing dari affenpinschers hingga Xoloitzcuintlis dibiakkan tahun lalu, dengan anjing dan kucing. Pusat-pusat perlindungan dan kumpulan penyelamat mengambil kira-kira 3.2 juta anjing, manakala 2.2 juta anjing diambil, mengikut Shelter Animals Count, pertubuhan bukan untung yang mengumpul data pusat perlindungan.

“Terdapat keperluan untuk usaha diperbaharui untuk menjadikan pengambilan sebagai keutamaan masyarakat,” kata pengarah eksekutif kumpulan itu, Stephanie Filer. Pusat perlindungan mempunyai pelbagai jenis anjing untuk ditawarkan, termasuk baka khusus, beliau menambah.

Hunter Munden, jurucakap AKC, mempunyai dua anjing penyelamat dan seekor tulen sendiri.

“Pengambilan adalah luar biasa,” katanya. “Walau bagaimanapun, kami memahami bahawa orang mahu ciri-ciri khusus untuk menyesuaikan gaya hidup, berhubung pemilikan anjing, dan di situlah baka tulen datang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.