Jewish Students Walkout To Protest Antisemitic Incidents At Their Los Angeles High School

(SeaPRwire) –   Selama pasca perang Amerika, terdapat pergerakan kemajuan di mana prasangka institusional dan masyarakat terhadap kumpulan minoriti – dari wanita hingga Afrika Amerika, dan masyarakat LGBTQ+ – menjadi kurang dan peluang terbuka.

Ini juga telah menjadi kes untuk masyarakat Yahudi. Tidak lagi ada perjanjian yang membatasi di mana keluarga Yahudi boleh tinggal atau kuota yang menghalang kemasukan ke universiti. Yahudi telah menduduki kedudukan tertinggi dalam bidang akademik, filantropi, perniagaan, buruh, hiburan, dan politik.

Sayangnya, kita sedang kembali ke belakang – bukan dalam pencapaian, tetapi dalam penerimaan.

Sikap negatif terhadap Yahudi, dan pengalaman negatif bagi Yahudi, menurut setiap metrik, semakin meningkat, bukan merosot. Dan yang paling membimbangkan, – buat pertama kalinya – sedang meningkat di kalangan generasi muda Amerika, menjanjikan masa depan yang sangat berbeza dan gelap bagi masyarakat Yahudi Amerika.

Sejak 1964, ADL telah secara berkala menjalankan kajian menyeluruh tentang sikap antisemitisme. Dan dari masa ke semasa, kami mendapati bahawa antisemitisme lebih kuat di kalangan Amerika yang lebih tua dan lebih lemah di kalangan yang lebih muda. Ini memberi makna intuitif kerana generasi yang lebih muda biasanya akan lebih menerima, dan ketika mereka menua, antisemitisme akan merosot.

Dalam , bagaimanapun, kami mendapati trend ini telah berpatah balik. Apabila ditanya sejauh mana mereka setuju dengan 11 trope anti-Yahudi yang berbeza, klasik, Generasi Milenia kini memimpin cara, menyimpan pandangan antisemitik paling banyak, dengan kepercayaan dalam 5.37 trope yang berbeza pada purata, diikuti oleh ahli Gen Z pada 5.01. Generasi termuda ini kini melebihi Gen X, pada 4.19, dan Baby Boomers, pada 3.06. Trope seperti itu termasuk dakwaan kesetiaan ganda, konspirasi tentang kawalan Yahudi terhadap media dan Wall Street, atau kepercayaan bahawa Yahudi insular atau mengganggu.

Peningkatan ini dalam antisemitisme di kalangan generasi muda adalah mendorong peningkatan keseluruhan dalam sikap antisemitik. Pada 2014, kajian kami mendapati bahawa hanya 9 peratus rakyat Amerika menyimpan pandangan antisemitik yang meluas (iaitu enam daripada 11 sikap yang diuji kami); bahawa pada 2022. Hari ini, angka itu berdiri pada 24 peratus. Apabila hampir satu daripada empat memegang sikap tidak toleran terhadap Yahudi, antisemitisme tidak lagi boleh dianggap sebagai kepercayaan pinggiran. Apa yang kita saksikan adalah penormalan antisemitisme di seluruh masyarakat.

Di kanan, nasionalis putih dan ekstremis lain merasa diri mereka diyakini kerana politikus dan tokoh awam arus perdana memuji teori “penggantian” yang menyatakan bahawa Yahudi merancangkan imigrasi haram untuk menggantikan orang putih Amerika, dan meratapi pengaruh “globalis” yang mengawal segala-galanya dari politik Amerika hingga ekonomi dan bahkan cuaca.

Di kiri, terutamanya selepas serangan Hamas pada 7 Oktober, terdapat peningkatan dalam antisemitisme yang penyokongnya mendakwa hanyalah “anti-Zionisme.”

Memang, ADL menjejak peningkatan 361 peratus dalam insiden antisemitisme di Amerika Syarikat hanya dalam tiga bulan berikutan serangan 7 Oktober. Ini termasuk ancaman letupan ke sekolah-sekolah Yahudi dan kuil-kuil, gerombolan mengganggu pelajar Yahudi di kampus universiti, dan serangan fizikal di sekitar perhimpunan.

Ini mencerminkan perubahan seismik oleh generasi muda dalam pandangan mereka terhadap Israel. Hari ini, 17 peratus Gen-Z setuju dengan idea anti-Zionis bahawa penyelesaian konflik Israel-Palestin harus menjadi “penamatan negara Israel”, berbanding hanya 2 peratus Baby Boomers. Kajian kami juga mendedahkan bahawa lebih daripada suku rakyat Amerika (dan lebih daripada setengah Gen Z) akan menganggap setidak-tidaknya agak dapat diterima untuk kawan atau ahli keluarga rapat mereka menyokong Hamas – kumpulan pengganas yang pada 7 Oktober menggunakan rogol sebagai senjata, membunuh kanak-kanak di hadapan ibu bapa mereka, dan membawa tebusan awam, termasuk bayi dan warga tua.

Marilah jelas: anti-Zionisme adalah antisemitisme.

Anti-Zionisme tidak bermakna mengambil isu dengan tindakan atau dasar kerajaan Israel. Ia tidak bermakna menyokong negara Palestin. Anti-Zionisme adalah kepercayaan bahawa Yahudi – bersendirian di kalangan bangsa-bangsa dunia – tidak sama-sama layak kepada kebebasan dan penentuan diri di tanah air mereka. Ia adalah ideologi penafian dan bentuk diskriminasi yang memperlakukan Yahudi sebagai satu bangsa sama seperti cara yang diperlakukan oleh perkauman terhadap Yahudi individu. Bagi mereka yang percaya bahawa kewujudan Israel tidak penting, pastinya nyawa Yahudi juga tidak.

Anti-Zionisme menyelisihi pandangan keadilan dan penindasan moden dengan memasukkan konsep klasik anti-Yahudi. Ia memanfaatkan salah faham meluas tentang sejarah Yahudi dan prasangka mendalam terhadap Yahudi untuk membina rangka kerja simplistik melalui mana antisemit boleh menyamar kebencian mereka. Anti-Zionis seolah-olah berfikir bahawa mungkin untuk menentang dengan tegas kewujudan satu-satunya negara Yahudi di dunia, di mana setengah Yahudi dunia tinggal, tetapi tiada masalah dengan Yahudi.

Ini jelas dalam data. Pada tahap asas, mereka yang memegang pandangan anti-Zionis lebih cenderung untuk mempercayai trope anti-Yahudi sejarah. Berfikir bahawa Yahudi tidak mempunyai hak untuk negara merdeka membuat seseorang 3.7 kali lebih cenderung daripada purata Amerika untuk menemui diri mereka dalam suku teratas kepercayaan trope anti-Yahudi. Berpendapat bahawa lobi Israel tidak seimbang pengaruhnya terhadap kerajaan AS membuat seseorang 7.5 kali lebih cenderung daripada purata Amerika untuk berakhir dalam suku teratas kepercayaan trope anti-Yahudi. Fenomena ini tidak sejauh yang mungkin kita percayai. Mereka adalah korelasi statistik yang signifikan; mereka sangat berkaitan.

Untuk memerangi antisemitisme, penting untuk melihat di luar abstraksi seperti ini. Kita perlu melihat antisemitisme bukan dalam teori, tetapi dalam amalan. Kita perlu memerangi ia sama ada ia disebarkan oleh nasionalis putih berarak dengan obor tiki atau oleh anti-Zionis yang giat mengganggu pelajar di kampus. Lebih daripada itu, kita perlu terjaga terhadap perubahan generasi yang berlaku, jelaskan bahawa antisemitisme tidak pernah dibenarkan, dan memperbaharui usaha kita untuk mendidik mereka bagaimana virus antisemitisme boleh menjangkiti seluruh masyarakat, menyakiti bukan sahaja masyarakat Yahudi, tetapi akhirnya kita semua.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.