(SeaPRwire) –   Vaksin COVID-19 telah menjadi kunci dalam mengawal pandemik ini, tetapi penyelidik di Jerman melaporkan mengenai seorang lelaki yang membawa mesej vaksinasi ke tahap yang ekstrem.

Subjek penyelidikan merupakan lelaki berusia 62 tahun dari Magdeburg, Jerman yang mendakwa telah menerima 217 vaksinasi COVID-19 dalam tempoh kira-kira 2.5 tahun. (Pendakwa Jerman mengesahkan bahawa dia telah menerima 130 suntikan dalam sembilan bulan semasa satu siasatan terhadap penipuan; akhirnya, mereka tidak memfailkan tuduhan jenayah.)

Tidak jelas mengapa lelaki itu mahukan begitu banyak vaksinasi atau bagaimana dia memperolehnya. Tetapi setelah membaca tentang kisah lelaki itu, para saintis di Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) dan ingin mengkaji bagaimana vaksinasi itu mempengaruhi sistem immunnya. Lelaki itu — yang memberitahu penyelidik bahawa dia tidak mengalami kesan sampingan dari suntikannya — secara sukarela memberikan sampel darah dan air liur kepada para saintis dan membenarkan mereka menggunakan rekod kesihatannya untuk lebih memahami kesan yang mungkin ada pada rangsangan sistem imun secara agresif dengan vaksin COVID-19. Bahkan semasa analisis ini, lelaki itu meminta dan menerima dua suntikan COVID-19 tambahan, menentang nasihat penyelidik kajian.

Sejarah vaksinasi lelaki yang melampau itu memberi peluang unik bagi para saintis untuk melihat apakah hipervaksinasi akan secara positif atau negatif mempengaruhi kemampuan sistem imun untuk bertindak balas terhadap patogen seperti virus. “Tidak jelas ke arah mana 200 vaksinasi itu akan menuju,” kata Dr. Kilian Schober, penulis utama kajian dan ketua kumpulan di Institut Mikrobiologi Klinikal, Imunologi, dan Kebersihan di Erlangen di FAU. Akankah suntikan ini meningkatkan respons imunnya — “seperti yang ingin kita lihat dengan banyak vaksinasi dan suntikan penggalak” — atau mungkin merosakkannya?

Schober dan pasukan itu membandingkan respons imun lelaki itu—yang diukur dengan tahap antibodi darahnya, pertahanan pertama terhadap virus, dan tahap sel T, yang bertanggungjawab untuk respons jangka panjang badan—dengan mereka yang berada dalam kumpulan kawalan 29 orang yang telah menerima tiga suntikan COVID-19.

Berdasarkan cara kerja sistem imun, Schober dan pasukannya berpendapat bahawa respons imun lelaki itu mungkin meniru respons orang-orang yang mempunyai jangkitan kronik, seperti HIV atau hepatitis B. Dalam keadaan tersebut, di mana sistem imun sentiasa dirangsang, sel imun boleh menjadi terbeban dan mula memberikan respons yang lebih lemah.

Tetapi bukan itu yang mereka dapati. Tahap antibodi lelaki itu dan sejenis sel T yang disebut sel T efektor adalah enam kali lebih tinggi daripada mereka yang berada dalam kumpulan kawalan secara purata. Tahap tinggi itu membuktikan bahawa respons imunnya kuat.

Namun, tahap sel T memorinya — yang bertanggungjawab untuk mengingat virus yang telah dijangkiti seseorang dan mengisi semula populasi sel T keseluruhan sistem imun — adalah hampir sama dengan mereka yang berada dalam kumpulan kawalan. “Ini masuk akal”, kata Schober, kerana sel T memori diaktifkan semula ketika badan melihat virus yang sama sekali lagi. “Tetapi sangat menarik bagi kita untuk benar-benar melihatnya dalam data.

Menurut ujian negatif berulang untuk COVID-19, yang disahkan oleh para penyelidik oleh fakta bahawa sistem imunnya “tidak menunjukkan tanda bahawa ia telah menangani virus tersebut,” kata Schober, lelaki itu kemungkinan tidak pernah dijangkiti SARS-CoV-2. Namun, Schober memberi amaran, jangan membuat andaian bahawa status hiper-vaksinasinya bertanggungjawab untuk melindunginya.

Para penyelidik menyimpulkan bahawa secara keseluruhan, sementara sejarah vaksinasi lelaki yang berlebihan meningkatkan tahap antibodinya dan jelas melindunginya dari jangkitan, hiperaktif sistem imunnya tampaknya tidak mempunyai kesan negatif pada kemampuannya untuk memberikan respons yang memadai. Pada masa yang sama, tindakan ekstremnya sepertinya tidak memberinya tingkat kekebalan super yang membedakan responsnya secara dramatik dari orang lain yang mengikuti jadual vaksinasi yang disyorkan. “Sistem imunnya tidak terjejas secara positif atau negatif,” kata Schober.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.