YouTube Mom Child Abuse

(SeaPRwire) –   Pada bulan Februari, bekas YouTuber Jodi Hildebrandt dihukum penjara sehingga 30 tahun untuk empat tuduhan keganasan terhadap kanak-kanak. Minggu lepas, bukti dari kes itu, termasuk rakaman kamera badan polis ketika penangkapan dua wanita itu, entri diari tangan Ruby Franke di mana dia membenarkan penganiayaan, lebih 200 gambar, kenyataan saksi, dan lain-lain telah didedahkan.

Penyiasat mengatakan bahawa kedua-dua Franke dan Hildebrandt telah dimotivasikan oleh “ekstrem agama” untuk melakukan penganiayaan terhadap anak-anak Franke dalam cubaan untuk “mengajar kanak-kanak bagaimana untuk bertaubat dengan betul untuk ‘dosa-dosa’ yang diimaginasikan dan untuk melemparkan roh jahat dari tubuh mereka,” menurut kenyataan dari Pejabat Peguam Negeri Washington.

Sebelum penangkapannya, Franke mengendalikan saluran vlog “8 Passengers” di mana dia berkongsi potongan kehidupannya membesarkan lapan orang kanak-kanak dengan suaminya kini berpisah. Semakin lama, penonton mendapati bahawa kandungannya semakin menakutkan kerana dia terperinci cara anak-anaknya dihukum kepada penonton lebih dua juta orang. Hildebrandt, yang merupakan jurulatih kehidupan Mormon, mula bekerja dengan Franke pada tahun 2022, dan kedua-duanya menguruskan perkhidmatan jurulatih kehidupan Mormon bersama yang dipanggil “ConneXions.” Bekas pesakit Hildebrandt bahawa dia sering lebih banyak merosakkan daripada membantu. Kedua-duanya , kebanyakan yang diperhatikan oleh penonton untuk menjadi homofobik, transfobik, rasis, dan ableist.

Kedua-duanya ditangkap pada Ogos selepas anak lelaki Franke melarikan diri dari rumah Hildebrandt dan berlari ke rumah jiran untuk meminta bantuan. Kedua-duanya didakwa dengan enam tuduhan penganiayaan kanak-kanak dan kedua-dua mengaku bersalah kepada empat daripada tuduhan itu.

Ruby Franke’s diary terperinci pembenarannya penganiayaan

Pejabat Peguam Negeri Washington berkongsi beberapa halaman diari Franke dalam pelepasan bukti, di mana dia menulis tentang cuba menyingkirkan “syaitan” dari kanak-kanaknya. Entri terawal yang dikongsi bertarikh 9 Julai, dan dalam entri yang ditulis selepas tarikh itu, dia menggambarkan penganiayaan secara terperinci. Franke menulis tentang membuat kanak-kanak tidur di lantai, mencukur kepala mereka, memaksa kepala anak lelakinya di bawah air dan menyumbat hidungnya, dan menyeksa mereka dengan kelaparan.

Nama kanak-kanak disensor dalam entri dan disenaraikan sebagai “E” dan “R.” Dalam satu entri diari, Franke menulis bahawa dia tidak akan “memberi makan syaitan.” Dia juga terus menamakan kanak-kanaknya “lemah akal” dan “manipulatif.” Franke menggambarkan menyiksa mereka, membuat mereka melakukan kerja fizikal yang menuntut di bawah matahari, dan mengekalkan mereka terasing.

Apa yang berlaku selepas anak lelaki Franke melarikan diri dari rumah Hildebrandt?

Rakaman dibebaskan oleh polis dari rumah dua orang yang memberitahu pihak berkuasa tentang anak lelaki Franke melarikan diri menunjukkan pertemuan dengan budak lelaki itu dalam kenyataan saksi. Dia mengatakan budak itu kelihatan kurus, dan berjalan pada asfalt panas dengan kaus kaki dan pita pelekat di sekeliling pergelangan kakinya. Apabila mereka bertanya tentang pita itu, dia berkata bahawa itu adalah “urusan peribadi tetapi bahawa itu adalah salahnya.”

Dalam rakaman video yang disediakan oleh Pejabat Peguam Negeri, budak lelaki itu boleh dilihat memakai baju butang berlengan panjang yang kebesaran sebagai dia menghampiri rumah itu. Saksi mengatakan mereka menarik lengan bajunya untuk mendapati lebih pita pelekat di sekeliling pergelangan tangannya. Budak lelaki itu memberitahu saksi, “Saya dapat luka-luka ini kerana saya.” Saksi memanggil polis, dan ambulans datang ke rumah mereka dan merawat kecederaan budak itu. Pihak berkuasa tempatan kemudian mendapati adiknya, anak perempuan Ruby, dalam bilik stor.

Apa yang ditunjukkan rakaman penangkapan

Rakaman dibebaskan penangkapan kedua-dua wanita dan soal siasat menunjukkan bahawa Franke tidak bercakap sehingga dia mempunyai peguam hadir. Apabila Hildebrandt ditangkap, dia sudah berada di telefon dengan peguamnya.

Dalam panggilan rakaman antara Franke dan suaminya kini berpisah sehari selepas penangkapannya, dia memanggil situasi ini sebagai “pemburu penyihir.” Dia berkata bahawa “syaitan telah mengejarnya selama bertahun-tahun” dan bahawa semua penganiayaan itu telah “dibesar-besarkan.”

“Orang dewasa benar-benar sukar memahami bahawa kanak-kanak boleh penuh dengan kejahatan dan apa yang diperlukan untuk melawannya,” kata Franke dalam panggilan telefon. “Dan jadi, saya tidak tahu mana-mana orang dewasa lain yang akan melihat kebenaran itu.” Dia terus berkata bahawa “syaitan” telah mengambil segala-galanya yang disayanginya dan bahawa dia adalah “wanita baik” yang “tidak melakukan perkara-perkara jahat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.