A cloud covering a solar eclipse

(SeaPRwire) –   Minggu depan, kerumunan akan berkumpul di bandar-bandar seperti Indianapolis, Cleveland, dan Dallas untuk mendapat peluang untuk melihat gerhana matahari keseluruhan, satu peristiwa yang jarang berlaku apabila bulan sepenuhnya menutup matahari untuk beberapa minit pendek sahaja.

Ada satu faktor yang boleh mengkomplikasi pengalaman para penonton gerhana: awan. Langit berawan diketahui memudarkan kesan gerhana keseluruhan, menjadikannya kurang dramatik. Ini boleh merosakkan peristiwa cakerawala yang orang Amerika Syarikat tidak akan dapat lihat lagi selama dua dekad.

Tetapi ini tidak bermakna anda harus menyerah sepenuhnya jika kawasan yang dirancang untuk menonton gerhana mempunyai ramalan cuaca berawan.

Berikut adalah apa yang berlaku jika gerhana berlaku pada hari berawan—dan bagaimana untuk cuba memaksimumkan pengalaman penontonan anda.

Apa yang dijangka semasa gerhana keseluruhan berawan

“Jika anda berada di bawah awan, ia masih akan menjadi gelap,” kata pakar gerhana matahari berpengalaman dan pakar Patricia Reiff. Reiff ialah profesor fizik dan astronomi di Universiti Rice, dan sepanjang kerjayanya dia telah melihat 20 gerhana.

Reiff mengatakan bahawa dia pernah “terhalang awan” daripada melihat gerhana yang dirancang tiga kali, dan walaupun kesan gerhana pudar apabila ada awan, masih ada perkara menarik yang boleh diperhatikan oleh para penonton. “Anda masih boleh mengalami gerhana dengan kulit anda kerana ia akan lebih sejuk dan angin akan berubah,” katanya. “Anda masih boleh mengalaminya dengan telinga anda kerana burung mungkin mengubah nyanyian berkhemah mereka. Anda mungkin mengalaminya dengan mata anda kerana anjing dan haiwan lain berbaring dan bertindak seolah-olah ia petang.”

Carolyn Addison, ketua produk di Black Tomato, sebuah syarikat perjalanan yang mereka laluan gerhana matahari, bersetuju. “Jika awan hadir, gerhana masih akan kelihatan dan ia masih akan hebat untuk mengalami, dengan perubahan dramatik dalam atmosfera apabila cahaya siang menjadi gelap malam, suhu jelas menurun, dan dengannya, burung dan kebisingan hidupan lain menjadi senyap, menukar ke tingkah laku malam mereka. Ia menarik dan menakutkan dan acara unik untuk menyaksikan,” katanya melalui e-mel.

Jika hanya hari berawan ringan atau separa berawan, Reiff masih mengesyorkan untuk membuat perjalanan, kerana awan-awan lebih ringan cenderung menipis apabila permulaan kerana cara cahaya matahari terserak. “Ia menambah ketegangan,” kata Reiff. “Terdapat beberapa kali ketika hujan pagi itu dan kami tidak fikir kami akan melihatnya, tetapi awan sirus menjadi lebih telus apabila keseluruhan menghampiri kerana cahaya matahari terserak, dan tepat sebelum permulaan ia menjadi jelas.”

Begitu juga, Reiff mengatakan keupayaan untuk melihat gerhana semasa cuaca berawan bergantung kepada sejauh awan. “Jika terdapat awan ribut meluas, saya akan tinggal di mana saya berada,” katanya. “Hanya jika anda boleh melihat melalui awan anda akan mendapat pengalaman korona matahari dan pengalaman sebenar keseluruhan.”

Bagaimana untuk mengurangkan peluang bertemu awan

Terdapat cara untuk memminimakan peluang bertemu langit berawan dengan cukup perancangan. Satu perkara berguna yang penonton gerhana boleh lakukan adalah mempunyai rancangan sandaran jika tempat yang dimaksudkan untuk melihat gerhana berawan pada 8 April.

Sekarang, ramalan cuaca yang disediakan oleh stesen media tempatan seharusnya cukup tepat, jadi anda seharusnya mempunyai idea jika tempat yang dirancang akan mempunyai langit yang jelas. Kira-kira 24-48 jam sebelum gerhana bermula, ramalan cuaca akan cukup tepat untuk anda membuat keputusan tentang tempat-tempat berhampiran anda dalam kawasan yang akan mempunyai cuaca terbaik, menurut Reiss. Adalah yang terbaik untuk mengekalkan rancangan anda fleksibel sehingga ketika itu jika matlamat anda ialah untuk melihat keseluruhan di bawah langit yang jelas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.