Emigrants Sail For USA

(SeaPRwire) –   Bandaraya New York, menurut sesetengah pemimpinnya, sedang “terlalu banyak” diserang seperti tidak pernah sebelum ini oleh pendatang. Bilangan mereka yang begitu besar, dan kos menampung dan memberi makan mereka, telah memicu krisis tanpa sebelumnya. Di mana-mana anda melihat, kelihatannya, pendatang “malas” berkumpul di tepi jalan, di taman-taman, dan di hadapan pusat perlindungan. Mereka kelihatan “tiada rancangan, dan tiada tenaga untuk membentuk satu.” Sebaliknya daripada menyara diri, mereka meminta derma atau mencuri atau mencari derma dan bantuan kerajaan. Ramai berkata bahawa Bandaraya New York yang mereka kenal dan cintai akan “musnah” kecuali sempadan itu boleh ditutup atau pendatang boleh dihantar ke tempat lain.

Bandaraya New York pada tahun 2024? Bukan, ini adalah Bandaraya New York pada tahun 1854, selepas beratus-ratus ribu pelarian kebuluran Besar Ireland mengalir ke Bandaraya New York. Pada tahun 1845, apabila misteri penyakit yang memusnahkan tanaman kentang Ireland mula muncul, Bandaraya New York (ketika itu hanya Pulau Manhattan) mempunyai penduduk seramai 350,000 orang. Dalam tempoh dasawarsa berikutnya, sejuta pelarian yang melarikan diri daripada kebuluran Ireland Besar mendarat di selatan Manhattan yang separuh mati kelaparan dari kapal layar yang mengambil masa 35 hari untuk menyeberangi Atlantik. Bukan semua pendatang ini menetap secara kekal di New York, tetapi kira-kira separuh daripada mereka, sekurang-kurangnya untuk sementara. Akibatnya, dalam tempoh 10 tahun, populasi Bandaraya New York hampir dua kali ganda. Walaupun pada hari ini “pendatang” hanyalah tidak lebih daripada 2% daripada populasi bandaraya, pada tahun 1855 penduduk asal New York adalah pelarian kebuluran Ireland Besar.

Kebuluran Ireland Besar memangkinkan krisis pendatang asal Amerika Syarikat. Namun walaupun skala krisis itu jauh lebih besar daripada ini, Bandaraya New York dapat menangani dengan berjaya. Bagaimana kami menangani krisis pendatang 1854 boleh mengajar kami banyak tentang bagaimana untuk menavigasi jalan kami melalui lonjakan pendatang 2024.

Pertama, jangan percaya ramalan hari akhir. Setiap gelombang besar pendatang baru telah mencetuskan beberapa tahap kepanikan daripada orang Amerika tempatan lahir. Tetapi AS sentiasa berjaya menyerap setiap kumpulan baru dan mendapat manfaat daripada kehadiran mereka. Orang Ireland, dikatakan, akan merosakkan Amerika Syarikat kerana mustahil untuk menjadi Katolik dan patriotik Amerika yang setia. Katolik mesti mengikut perintah paderi mereka (dan akhirnya Paus), dakwa Protestan, dan oleh itu tidak mempunyai kebebasan fikiran yang perlu untuk mengundi dengan bijak untuk melindungi dan mempertahankan demokrasi. Selain itu, semua negara kaya di dunia adalah Protestan, warga Amerika ini bersikeras. “Malas” orang Ireland yang terbiasa dengan kemiskinan pasti akan memperkudakan AS juga. Tetapi tiada ramalan buruk ini, atau banyak lagi yang dibuat tentang pelarian Ireland, menjadi kenyataan. Sebaliknya, orang Ireland berjaya. Ramai yang dengan cepat naik ke tangga sosioekonomi, manakala yang lain menyediakan buruh manual yang membolehkan AS menjadi dinamo ekonomi.

Kedua, jangan terpedaya oleh kesesatan bahawa pendatang hari ini tidak “menunggu giliran” untuk mendapatkan visa untuk berhijrah ke AS seperti generasi terdahulu. Sebenarnya, sangat sedikit orang Amerika tempatan lahir hari ini mempunyai leluhur yang menunggu dalam barisan sedemikian. Tiada untuk orang Ireland. Mereka hanya membeli tiket kapal dan berlayar ke Amerika. Mereka tidak perlu pasport atau visa atau apa-apa bentuk pengenalan atau kebenaran daripada sesiapa untuk datang ke sini. Apabila kapal mereka tiba di New York, mereka hanya berjalan ke bawah geladak dan memulakan kehidupan baru mereka di Amerika – tiada pegawai kerajaan memeriksa atau mempersoalkan mereka atau bahkan merekodkan kedatangan mereka (senarai kapal yang boleh dijumpai sekarang dikumpulkan oleh syarikat pengangkutan, bukan kerajaan). Hanya bermula pada tahun 1920-an, apabila Kongres mengurangkan imigrasi ke paras yang sangat rendah, barulah AS memerlukan pendatang untuk mendapatkan kebenaran terlebih dahulu untuk menetap di Amerika. Kecuali leluhur anda adalah Asia atau Latin, leluhur pendatang anda mungkin tidak “menunggu giliran” untuk datang ke AS.

Ketiga, penting untuk tidak mengganggu keinginan pendatang untuk membangunkan dan menggalakkan rangkaian bantuan diri mereka sendiri. Orang Amerika mungkin berfikir bahawa pendatang baru secara rawak memutuskan di mana untuk menetap dan apa pekerjaan yang akan diambil, tetapi tiada yang lebih jauh daripada kebenaran. Dalam kes orang Ireland pada tahun 1850-an, mereka dari sebahagian Donegal berhijrah ke Bandaraya New York, tetapi orang dari bahagian Donegal lain menetap secara meluas di kawasan perlombongan arang batu timur Pennsylvania. Di setiap lokasi Amerika, pendatang baru menginapkan pendatang baru dan menemui pekerjaan untuk mereka. Tetapi dasar hari ini menghalang rangkaian bantuan diri sedemikian. Apabila Gabenor Greg Abbott dan Ron DeSantis secara rawak membawa pendatang ke seluruh negara, ia menghalang pendatang baru daripada menyertai rakan-rakan sejati mereka yang akan membolehkan mereka menjadi mandiri dengan cepat.

Akhirnya, kita perlu biarkan pendatang bekerja. Puluhan ribu pendatang Ireland awalnya bergantung kepada derma dan kerajaan untuk makanan dan perlindungan. Tetapi pendatang Ireland dengan cepat menjadi mampu menyara diri kerana, seperti semua kumpulan pendatang sebelum dan sejak itu, mereka bekerja sangat keras. Pendatang Ireland biasanya bekerja giliran berganda atau pekerjaan berganda untuk menyara ahli keluarga yang masih tinggal di Ireland dan untuk menyimpan wang untuk memulakan perniagaan sendiri. Pendatang hari ini tidak dapat mengikuti tradisi ini (dan membayar cukai pekerjaan sedemikian akan menjana) kerana larangan mereka bekerja di AS semasa 180 hari pertama mereka di Amerika. Hanya pada tahap itu boleh mereka memohon kebenaran untuk bekerja, yang boleh mengambil masa berbulan-bulan lagi untuk diluluskan (walaupun pendatang dari beberapa negara, seperti Cuba, menerima permit kerja dipercepatkan). Semakin awal kita biarkan pendatang hari ini bekerja, semakin cepat mereka akan berhenti menjadi beban sumber awam dan mula menjadi pembantu kepada kekurangan buruh yang menghantui banyak bahagian AS.

“Dengan semua pengiraan yang nyata kedatangan orang Ireland seharusnya gagal,” akhbar New Orleans, City Item, suku abad selepas krisis pendatang Ireland telah reda. Bukan sahaja orang Ireland “tidak diterima,” kertas itu mengingat semula, tetapi “dibenci.” Tetapi “langkah demi langkah, mereka maju,” sehingga generasi berikutnya orang Ireland telah mencapai “kemakmuran luar biasa.” Setiap kumpulan pendatang berikutnya telah melakukan yang sama, dan tiada sebab untuk percaya bahawa pendatang hari ini akan berbeza. Ia mengambil masa lebih lama daripada satu generasi bagi orang Ireland untuk mendapatkan penerimaan sosial, dan proses itu akan berpanjangan bagi pendatang hari ini juga. Tetapi jika kita menggunakan krisis pelarian Amerika pertama sebagai panduan, pendatang hari ini boleh menjadi sama besar manfaatnya bagi AS seperti orang Ireland – jika kita biarkan mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.