JFK dan Jackie Kennedy menunggang di dalam kereta motor Dallas hanya sebelum pembunuhan

(SeaPRwire) –   Ini Rabu menandakan 60 tahun sejak Amerika yang termuda dibunuh pada 22 November 1963, di Dallas, Texas, pada usia 46 tahun oleh . Dia ditembak ketika menunggang di dalam kereta dengan isterinya First Lady Jackie Onassis dan Gabenor Texas John Connally semasa lawatan ke negeri itu. Dua hari kemudian, pemilik kelab malam tempatan Jack Ruby menembak Oswald pada 24 November 1963.

Enam puluh tahun selepas pembunuhan JFK, masih tidak jelas mengapa Oswald menembak presiden, membakar konspirasi tak terhitung – seperti sama ada penggantinya Lyndon B. Johnson berada di sebalik pembunuhan. () Minat berterusan terhadap siapa yang membunuh JFK dan mengapa membantu memberikan konteks untuk teori konspirasi yang terus mendominasi hari ini.

Penghitungan muktamad apa yang berlaku pada hari pembunuhan adalah laporan yang dihasilkan oleh . Hanya seminggu selepas kematian JFK, Johnson menandatangani perintah eksekutif yang mencipta suruhanjaya, diketuai oleh Ketua Hakim Mahkamah Agung AS Earl Warren, untuk menyiasat kematian Presiden. Sepuluh bulan kemudian, laporannya mengesahkan bahawa menembak tembakan yang membunuh JFK dan mencederakan Connally, dan bahawa tiada bukti bahawa atau Jack Ruby adalah sebahagian daripada konspirasi domestik atau bahawa kerajaan asing berada di sebalik pembunuhan. Laporan itu tidak menentukan mengapa Oswald menembak JFK; seperti yang dilaporkan TIME pada tahun 1964, “Penjelasan motif Oswald membunuh Presiden Kennedy dikuburkan bersamanya.”

“Saya tidak fikir kami sepenuhnya memahami berapa banyak orang yang sebenarnya tidak dapat melepaskan idea bahawa ada , “kata Burt Griffin, penasihat bantuan di Suruhanjaya Warren, dan penulis JFK, Oswald dan Ruby: Politik, Prasangka dan Kebenaran.

Pembunuhan Presiden membantu mewujudkan iklim ketidakpercayaan pada tahun 1960-an yang berkembang dengan pembunuhan pada tahun 1968 terhadap Martin Luther King, Jr. dan adik beradik JFK Robert F. Kennedy, kata Larry Sabato, penulis Kennedy Half Century: Presiden, Pembunuhan, dan Legasi Berkekalan John F. Kennedy. Perang Vietnam yang berlarutan dan skandal Watergate pada awal tahun 1970-an menyumbang kepada budaya konspirasi. “Sebagai masyarakat, kami menjadi ketagihan terhadap teori konspirasi kerana pembunuhan Kennedy,” kata Sabato.

Sejak Akta Koleksi Rekod Pembunuhan Presiden John F. Kennedy 1992, kerajaan telah mengeluarkan dokumen berkaitan dengan pembunuhan JFK. Tetapi menurut pakar pembunuhan JFK yang ditemubual TIME, tiada pendedahan utama yang dijumpai dalam pengeluaran dokumen ini dalam 60 tahun sejak Presiden dibunuh.

“Tiada maklumat baru yang didedahkan atau didedahkan yang benar-benar mengubah laluan pemahaman kami tentang apa yang berlaku,” kata Nicola Longford, CEO Muzium Tingkat Enam di Dealey Plaza, muzium mengenai pembunuhan JFK yang terletak di bangunan di mana Oswald menembak JFK.

Beberapa saksi mata kepada pembunuhan JFK masih hidup. Siri dokumentari National Geographic baru keluar 5 November diceritakan melalui rakaman arkib dari muzium Tingkat Enam dan saksi mata dari wartawan Associated Press Peggy Simpson kepada Clint Hill, ejen Rahsia yang cuba melindungi Kennedys dari peluru.

“Hari ulang tahun ke-60 adalah pusingan tahun ulang tahun terakhir di mana kita akan mempunyai saksi mata pembunuhan datang dengan apa-apa berita,” kata Gerald Posner, penulis Kes Ditutup: Lee Harvey Oswald dan Pembunuhan JFK.

Satu akaun saksi mata yang paling menonjol yang muncul tahun ini adalah daripada Paul Landis, 88, yang berada di butiran Rahsia Jackie Kennedy dan telah membuka tentang peranannya pada hari itu dalam memoir baru yang keluar pada Oktober. Menurut laporan New York Times Sep. 9, Landis menunggang di dalam kereta terbuka di belakang limousine presiden dan mendakwa bahawa dia menemui peluru utuh dalam sambungan bersarung limousine. Peluru itu kemudian berakhir di atas tandu kosong Connally, ketika pekerja hospital memindahkan mereka. Suruhanjaya Warren tidak mengesan peluru di atas tandu JFK.

Tetapi fakta bahawa Landis tidak bercakap selama 60 tahun telah menimbulkan beberapa persoalan tentang akaunnya dan sejauh mana ingatannya tepat, serta fakta bahawa Suruhanjaya Warren tidak mewawancarainya. Bahkan artikel Times 2023 juga menyimpulkan bahawa “Beberapa unsur akaunnya bertentangan dengan kenyataan rasmi yang dia failkan dengan pihak berkuasa sebaik sahaja tembakan, dan beberapa implikasi versi yang dia berikan tidak boleh dengan mudah disepadankan dengan rekod yang ada.”

Satu sebab utama mengapa teori konspirasi pembunuhan JFK masih berterusan adalah kerana tidak semua dokumen berkaitan dengan hari itu telah didedahkan oleh kerajaan AS. Semuanya sepatutnya didedahkan menjelang 2017, tetapi tarikh pengeluaran telah ditangguhkan berulang kali semasa pentadbiran Trump dan Biden. Sabato, yang melakukan penyelaman mendalam ke dalam fail pembunuhan JFK yang didedahkan dengan pelajar-pelajarnya di Universiti Virginia, berkata ada beribu-ribu halaman yang diklasifikasikan dan tidak jelas mengapa. “Kita tidak tahu apa yang mereka liputi dan jadi itu menambah konspirasi lagi,” kata Sabato. “Apa yang mereka sembunyikan?” Posner setuju, tetapi mengingat Oswald tidak pernah pergi ke mahkamah, beliau mendakwa, “Anda tidak akan pernah merasa seolah-olah kes itu benar-benar diselesaikan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)