TikTok logo

(SeaPRwire) –   Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan Dewan, diketuai oleh Pengerusi Cathy McMorris Rodgers, R-Wash., meluluskan satu rang undang-undang bipartisan pada Khamis yang boleh memaksa ByteDance, syarikat induk TikTok, menjual platform perkongsian video itu atau menghadapi larangan di Amerika Syarikat.

Rang undang-undang itu pertama kali diperkenalkan di Dewan pada Selasa oleh Ahli Parlimen Mike Gallagher (R-WI) dan Ahli Parlimen Raja Krishnamoorthi (D-IL) dan dirujuk sebagai “Akta Melindungi Rakyat Amerika daripada Aplikasi yang Dikawal oleh Negara Lawan Asing”. Tekanan untuk mengawal selia TikTok telah meningkat dalam tahun terakhir sejak sebelum Kongres bahawa aplikasi itu merupakan alat kerajaan China dan “berteriak dengan kebimbangan keselamatan negara”.

Ahli parlimen bimbang bahawa Parti Komunis China (CPP) boleh menggunakan TikTok sebagai alat untuk membantu mempengaruhi proses demokratik AS, sama ada dengan menunjukkan dan mempromosikan kandungan yang menyokong agendanya atau mengumpul data pengguna Amerika. berkongsi pautan dengan CPP.

Rang undang-undang ini datang pada masa yang menarik. Bulan lepas, dalam usaha yang kelihatan untuk menyambung hubungan dengan pengundi yang lebih muda.

Berikut adalah apa yang perlu anda ketahui tentang Akta Melindungi Rakyat Amerika daripada Aplikasi yang Dikawal oleh Negara Lawan Asing.

Apa yang dicadangkan oleh rang undang-undang itu?

Jika rang undang-undang diluluskan, ia akan membolehkan Presiden mengenal pasti dan menetapkan platform media sosial di bawah kawalan negara-negara yang dianggap sebagai ancaman kepada AS sebagai ancaman keselamatan negara. Jika platform itu dianggap sebagai ancaman keselamatan negara, ia akan dilarang daripada stor aplikasi dan perkhidmatan hosting laman web kecuali ia memutuskan semua ikatan dengan negara lawan asing dalam tempoh 180 hari, mengikut.

Walaupun rang undang-undang , ahli parlimen Gallagher dan Krishnamoorthi memberi tumpuan yang kuat kepada TikTok dalam kenyataan mereka tentang undang-undang itu.

“Ini adalah pesanan saya kepada TikTok: Putuskan hubungan dengan Parti Komunis China atau kehilangan akses pengguna Amerika anda,” kata Pengerusi Gallagher berkaitan rang undang-undang itu.

“Selama ia dimiliki oleh ByteDance dan dengan itu dikehendaki bekerjasama dengan CCP, TikTok membawa ancaman penting kepada keselamatan negara kita,” tambah Ahli Parlimen Krishnamoorthi.

Berapa jauh rang undang-undang itu dalam Kongres?

Rang undang-undang biasanya dibahaskan dan dipertandingkan terlebih dahulu dalam jawatankuasa yang lebih kecil sebelum bergerak ke atas untuk dipertandingkan oleh seluruh dewan. Pada Khamis, rang undang-undang itu lulus pusingan pertama undian dalam Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan Dewan, tetapi ia masih mempunyai jalan yang panjang sebelum menjadi undang-undang.

Ia akan perlu dibahaskan di lantai Dewan, di mana semua ahli Dewan mempunyai peluang untuk mengundi. Tarikh tepat belum ditentukan.

Jika rang undang-undang diluluskan di dewan, ia akan kemudian diperkenalkan ke Senat, di mana ia akan melalui proses yang sama untuk mengundi. Jika rang undang-undang diluluskan oleh Dewan dan Senat, ia akan kemudian dikemukakan kepada Presiden Biden, yang akan mempunyai peluang untuk menandatangani atau meluluskan rang undang-undang itu.

Apa yang boleh berlaku jika rang undang-undang diluluskan?

Jika rang undang-undang diluluskan, ia kemungkinan besar Presiden akan menetapkan TikTok sebagai ancaman keselamatan negara, memerlukan ByteDance menjual platform itu dalam tempoh 180 hari atau menghadapi larangan.

Pentadbiran Biden telah menunjukkan sokongan untuk rang undang-undang itu, walaupun belum secara rasmi menyokongnya. Sekutu Keselamatan Kebangsaan berkata, mengikut berita NBC, bahawa Putera telah bekerja dengan ahli parlimen dari kedua-dua pihak untuk “menangani ancaman perkhidmatan teknologi yang beroperasi di Amerika Syarikat.”

Bagaimana TikTok menangani?

TikTok telah menangani dengan memaklumkan semua penggunanya dengan iklan mendesak mereka untuk memanggil wakil kongres mereka untuk menyatakan ketidakpuasan mereka terhadap undang-undang itu.

“Kongres merancang larangan keseluruhan terhadap TikTok,” . “Ini akan merosakkan berjuta-juta perniagaan, memusnahkan mata pencarian tanpa hitam di seluruh negara, dan menafikan artis penonton.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.