US model Kelly Fisher, 31, (L) and her attorney Gl

(SeaPRwire) –   Hubungan jangka pendek antara Dodi Fayed dan penerbit filem Dodi Fayed menjadi tumpuan separuh pertama musim keenam drama sejarah ini, dengan empat episod drama sejarah tiba di Netflix pada 16 November.

Hubungan pasangan itu hanya berlangsung sementara semasa musim panas 1997 sebelum kedua-dua mereka meninggal dunia dalam kemalangan kereta ketika dikejar oleh paparazzi di Paris. Walau bagaimanapun, beberapa individu menjadi mangsa sebagai akibat daripada romantik mereka. Salah seorang individu tersebut ialah model dan pelakon Amerika Kelly Fisher (digambarkan dalam siri ini oleh Erin Richards), yang diperkenalkan buat kali pertama sebagai teman wanita Dodi dalam Musim 5 dan kembali pada musim terbaru sebagai tunangnya.

Apabila kita melihat Dodi (Khalid Abdalla) pada musim ini, beliau berada di Paris bersama Fisher dan mereka dijadualkan berkahwin dalam tempoh tiga minggu. Bapa Dodi, Mohamed Al-Fayed (Salim Daw), seorang jutawan Mesir yang sebelum ini berkawan dengan Diana (), meminta Dodi datang dari Paris ke Saint-Tropez untuk membantu dengan “tetamu istimewa” yang tidak dikenali. Merujuk kepada tunang Dodi yang selalu tidak dipersetujui, beliau meminta Dodi supaya jangan membawa “Madam Bikini. Pemburu emas.”

Semakin lama percutian itu berlangsung, Fisher menjadi semakin cemburu dengan kedekatan Dodi dengan Putera Diana, yang dipanggilnya “wanita paling cantik di dunia”, dan memutuskan untuk melawatinya di atas kapal layar. Mereka berbalah tetapi akhirnya berbaik semula dan Fisher meninggalkan tempat itu. Inilah latar belakang kabur di mana Diana dan Dodi terlibat secara romantik dalam siri tersebut.

Apabila pasangan itu difoto bercium oleh jurugambar paparazzi Itali Mario Brenna – imej yang muncul di muka hadapan akhbar-akhbar Itali – seperti dalam kehidupan sebenar, Fisher cuba menuntut Dodi atas pelanggaran kontrak.

Apabila kisahnya muncul di skrin, ini yang perlu diketahui mengenai Kelly Fisher (kini Kelly Movshina) sebenar.

Siapakah Kelly Fisher?

Lahir dan dibesarkan di Kentucky, Kelly Fisher berpindah ke Kanada ketika berusia 8 tahun bersama bapanya, naib presiden syarikat antarabangsa. Menurut temubual yang diberikan kepada Vanity Fair pada 2014, Fisher memulakan kerjaya sebagai model pada usia 16 tahun apabila beliau menandatangani kontrak dengan agensi di Toronto. Beliau juga menghabiskan musim panas bermodel di Paris pada tahun-tahun awal.

Fisher juga berkata beliau menghabiskan dua semester kolej sebelum meninggalkan pengajian untuk memberi tumpuan kepada kerjaya model. Beliau pernah muncul di laman majalah seperti Vogue, Elle dan Cosmopolitan, dan bekerja dengan jenama fesyen utama termasuk Armani, Victoria’s Secret dan Calvin Klein. Fisher berkelana ke Eropah dan Asia untuk bekerja, dan bertemu Dodi di Paris pada Julai 1996.

Pasangan itu dikatakan bertunang selepas lapan bulan berkencan, dan Dodi memberi Fisher cincin pertunangan berlian dan zamrud sebelum perkahwinan yang dirancang, yang dijadualkan berlangsung pada 9 Ogos 1997.

Bagaimana Fisher dan Dodi berpisah?

Apabila imej Diana dan Dodi berpelukan di atas kapal layar semasa cuti romantik di Sardinia menjadi berita utama akhbar, Fisher, ketika itu berusia 31 tahun, dimaklumkan mengenai skandal itu. Beliau mengadakan sidang akhbar di Beverly Hills, California, di mana peguamnya Gloria Allred mengumumkan beliau menuntut Dodi atas pelanggaran kontrak perkahwinan, kerana rasa “kekecewaan, kejutan dan malu” selepas melihat imej tersebut.

Allred mendakwa Dodi menggalakkan Fisher mengurangkan masa bermodel dan menghabiskan lebih masa bersamanya, dan beliau dikatakan menawarkan $500,000 sebagai insentif. Fisher berkata beliau hanya menerima $60,000, dengan cek $200,000 pula tidak dibayar; saman beliau adalah untuk mendapatkan bakiannya. Ibunda Fisher, yang turut hadir dalam sidang akhbar itu, berkata beliau memberi restu kepada Dodi untuk berkahwin dengan Fisher pada November 1996 dan bahawa Dodi “harus malu”.

Crown Season 6

“Tuan Fayed perlu mengambil tanggungjawab terhadap wanita yang ditinggalkan di altar dan diperlakukan dengan cara yang sangat tidak menghormati. Beliau melemparkan cinta wanita itu dengan cara yang tidak berperasaan tanpa mengambil kira perasaannya sama sekali,” kata Allred semasa sidang akhbar Ogos 1997. Beliau menambah Fisher hanya tampil kepada umum dengan tuntutannya untuk memberi amaran kepada Diana, hubungan silam mana yang telah lama didokumenkan.

Dodi menafikan pertunangan itu ketika itu, tetapi mengakui beliau mengenali Fisher.

Pada 2008, rakaman perbualan telefon antara Dodi dan Fisher didedahkan kepada Mahkamah Diraja Kehakiman. Fisher boleh didengar mengkritik Dodi kerana jatuh cinta dengan Diana walaupun masih terlibat dengannya. “Kita bersama sepanjang masa. Dan kamu tahu,” kata Fisher. Dodi didengar menegaskan mereka telah berpisah ketika itu, dan memanggil Fisher “histeria”.

Bagaimana Fisher bertindak balas terhadap kematian Diana dan Dodi?

Apabila berita kematian Diana dan Dodi disiarkan, Fisher menghentikan saman dan mengeluarkan kenyataan menerusi Allred. Fisher berkata beliau tidak menyesali mengemukakan tuntutan asal, tetapi “secara sukarela memilih” menarik balik tuntutan itu “sebagai penghormatan terhadap tragedi, dan kehilangan yang amat besar yang dialami keluarga Fayed”.

“Kelly amat mencintai Dodi, dan beliau terguncang dengan kehilangan beliau, serta Putera Diana,” kata Allred bagi pihak Fisher. “Tiada apa yang lebih penting daripada nyawa manusia.”

Dalam cahaya tragedi besar ini, Kelly memaafkan Dodi atas semua ketidakadilan masa lalu terhadapnya.”

Seperti digambarkan dalam The Crown, Mohamed dikatakan mengkritik Fisher, menghina beliau menurut Vanity Fair, dan menafikan Dodi pernah melamar Fisher.

Kemudian Fisher bertemu suaminya Mikhail Movshina di Republik Afrika Tengah pada 2007. Pasangan itu tinggal bersama di Paris dan Alps Perancis, sebelum menetap di Aiken, S.C. Mereka dikurniakan seorang anak pada 2011.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)