Solar Panel Subsides in California

(SeaPRwire) –   (Untuk mendapatkan cerita ini dalam emel anda, langgan berita TIME CO2 Leadership Report.)

Peranan sektor swasta dalam menangani perubahan iklim telah berkembang sepanjang tahun dengan sesetengah pemain dengan penuh semangat menyertai dan yang lain berdiri di pinggir tidak mengambil peduli secara besar. Tetapi kedudukan yang kedua ini menjadi semakin tidak dapat diharapkan. Tahun ini, jangka perubahan iklim—dan kesannya serta dasar-dasar yang bertujuan untuk menangani—akan tumbuh dalam kepentingan di seluruh sektor swasta.

Berikut adalah enam perkara yang saya perhatikan tahun ini di persimpangan perubahan iklim, perniagaan, dan kewangan.

Pilihan raya Amerika Syarikat

Sebarang pertimbangan tahun ini dalam perubahan iklim—untuk sektor swasta atau sebaliknya—harus bermula dengan pilihan raya presiden Amerika Syarikat. Memilih Donald Trump sebagai presiden akan menukarkan Amerika Syarikat, pengeluar gas rumah hijau kedua terbesar di dunia, ekonomi terbesar dan pasaran terbesar, menjadi penghalang yang ketara kepada kemajuan dasar perubahan iklim.

Bagi sektor swasta, ia akan melemparkan banyak usaha perubahan iklim dan pengurangan karbon korporat ke dalam keadaan ketidakpastian. Nasib insentif cukai persekutuan yang direka untuk menggalakkan tenaga bersih akan menjadi isu pertentangan yang ketara dengan sesetengah Republikan sudah . Walaupun mereka gagal untuk membatalkannya sepenuhnya, dengan kawalan Kongres dan Putih, Republikan boleh menetapkan pembiayaannya atau mencari cara lain untuk menggerogoti tepi-tepi. Pentadbiran Trump juga menargetkan kemaraan peraturan iklim yang Pentadbiran Biden sedang bergegas untuk selesaikan. Ini lebih mudah dikatakan daripada dilakukan, dan ia bijak untuk mengharapkan pertikaian undang-undang yang ketara terhadap pelbagai peraturan.

Ringkasnya, di belakang tabir, lobi korporat di Washington—bukan lama yang lalu penyokong utama Republikan—risau bahawa kemenangan Trump boleh bermakna kekacauan. Perniagaan harus mengharapkan banyak ketidakpastian, di mana sukar untuk merancang dan melabur. Ini adalah angin kencang yang ketara mengingat ratusan bilion dolar dalam perbelanjaan modal syarikat telah atas dasar insentif cukai dan peraturan tersebut.

Kadar faedah

Membina projek tenaga bersih berasaskan modal yang intensif biasanya bergantung kepada jumlah wang yang signifikan dibiayai sama ada melalui hutang atau ekuiti. Kerana itu, tahun lalu membawa banyak pembangun projek untuk menilai semula beberapa rancangan pertumbuhan mereka. Pada bulan-bulan akan datang, kita akan mendapat gambaran sama ada projek-projek itu akan bergerak ke hadapan atau dibatalkan sepenuhnya. Mungkin perkara terbesar yang boleh membersihkan laluan untuk pelaksanaan: bank pusat menurunkan kadar faedah.

Pelaksanaan IRA

Pentadbiran Biden sedang bekerja untuk menentukan dan dalam beberapa kes menetapkan peraturan jalan bagi beberapa peruntukan utama dalam Akta Pengurangan Inflasi—semua perkara dari projek hidrogen apa yang layak untuk kredit cukai ke apa yang layak sebagai “entiti asing yang mengundang kebimbangan.” Butir-butir ini akan membuat perbezaan yang ketara dalam bagaimana perniagaan melabur dalam teknologi bersih.

Pendedahan iklim

Selama bertahun-tahun, syarikat yang berminat untuk menunjukkan kredibilitas iklim mereka bergantung kepada pelbagai rejim sukarela untuk mendedahkan bagaimana perubahan iklim mempengaruhi perniagaan mereka; syarikat yang kurang berminat dengan perubahan iklim tidak banyak mendedahkan. Walau bagaimanapun, akan datang tahun ini yang akan mula menyamakan medan permainan. Mandat bahawa beberapa syarikat besar mula mengumpul dan melaporkan data berkaitan iklim untuk kali pertama. (Perniagaan AS yang melakukan perniagaan yang signifikan di Eropah juga terjejas). Di California, berikutan undang-undang yang diluluskan tahun lalu, para penguatkuasa akan mula bekerja merangka peraturan pendedahan iklim baru untuk syarikat yang berurusan di negeri itu. Dan, mungkin yang paling penting, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat dijangka akan mengeluarkan versi akhir peraturan pendedahan iklimnya sendiri.

Kewangan iklim

untuk melaksanakan teknologi iklim di pasaran membangun akan menjadi tumpuan dalam kemuncak antarabangsa seperti Kumpulan 20 tahun ini serta dalam perbualan iklim global. Cabaran utama adalah membuatnya mampu bagi negara membangun—yang menghadapi kadar faedah tinggi—untuk menaikkan wang untuk membina infrastruktur tenaga bersih. Satu penyelesaian yang mungkin akan dibincangkan tahun ini dikenali sebagai . Pendekatan itu menggabungkan wang dari kerajaan, dermawan, dan institusi awam lain—modal katalitik dipanggil—dengan wang sektor swasta. Pembekal modal katalitik mengambil risiko tambahan atau pulangan yang lebih rendah untuk mengkatalis cukup wang sektor swasta untuk membuat projek berdaya maju. Jangka untuk mendengar tentang kewangan bersatu di mesyuarat musim bunga dan musim gugur Tabung Kewangan Antarabangsa, mesyuarat Kumpulan 20, dan COP29 di Baku.

Pembentukan semula ESG

Serangan balas terhadap pelaburan ESG dari pejuang budaya telah membawa sesetengah penyokong terbesarnya untuk berundur—setidak-tidaknya secara retorik. Tetapi ia kekal ruang untuk diperhatikan. Pada tahap asas, pulangan dari beberapa dana ESG terbesar menderita pada 2022 kerana saham teknologi yang membentuk bahagian ketara nilainya merosot. Keputusan buruk itu—terutamanya pada masa ketika saham minyak fosil melonjak—membuat sesetengah mempersoalkan sektor itu. Tetapi saham teknologi sedang bangkit semula, dan dana ESG mendapat manfaat. Pada masa yang sama, perbincangan sekitar perbahasan iklim serta peraturan yang lebih khusus sekitar label ESG (lihat ) sempit apa yang bermakna ESG.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.