(SeaPRwire) –   Meta telah dikecam beberapa hari yang lalu oleh pengguna media sosial yang terkejut untuk mendapati mereka telah secara automatik dimasukkan ke dalam pengaturan baru yang agak baru yang mengurangkan “kandungan politik” di Instagram dan Threads, dengan syarikat itu dituduh sebagai penapisan ketika masa penting.

“Ini tidak beres,” peguam hak asasi awam Scott Hechinger pada X (dahulunya Twitter). “Instagram kini cuba menindas kandungan politik hanya beberapa bulan sebelum pilihan raya presiden berikutnya. Mengapa Meta cuba menyekat proses demokratik?” Senator Republikan Marsha Blackburn dari Tennessee.

Sebenarnya, Meta mengumumkan bahawa ia melancarkan pengaturan itu dalam notis yang kurang diperhatikan, menyatakan bahawa ia mahu membuat platformnya “pengalaman yang hebat untuk semua” dan mendakwa bahawa ia tidak akan menapis kandungan dari akaun yang diikuti tetapi sebaliknya akan menghadkan algoritmanya daripada “secara proaktif” menampilkan kandungan politik dari akaun yang tidak diikuti. Pengaturan baru – yang pengguna boleh menolak – terpakai kepada Feed, Reels, Explore, dan Pengguna Disyorkan bahagian Instagram dan Threads. Ini datang ketika Meta telah mengurangkan kandungan politik pada platform Facebooknya.

Meta tidak menanggapi permintaan untuk komen dari TIME. Berikut adalah apa yang perlu diketahui tentang pengaturan kandungan politik – dan bagaimana untuk menutupnya jika diperlukan.

Mengapa Meta mengurangkan kandungan politik?

“Salah satu maklum balas teratas yang kami dengar dari komuniti kami sekarang ialah bahawa orang tidak mahu politik dan pergaduhan menguasai pengalaman mereka pada perkhidmatan kami,” CEO Meta Mark Zuckerberg bercakap semasa panggilan pendapatan pada Januari 2021. Tetapi laporan melaporkan tahun lalu bahawa syarikat itu tidak hanya menangani keutamaan pengguna: Selepas serangan 6 Januari 2021 ke Capitol AS, pemimpin Meta letih dengan litar kritikan yang dilemparkan kepada gergasi media sosial itu – bahawa ia memperkuatkan, , dan – dan mengenakan perubahan drastik untuk menurunkan kandungan mengenai isu-isu politik dan sosial sebagai akibatnya.

Jenis kandungan lain yang disaring di Instagram, Facebook dan Threads?

Selain kini mengurangkan kandungan “politik”, Meta juga telah menghadkan jangkauan bentuk kandungan “sensitif” lain di platformnya, termasuk “kandungan keganasan” seperti penerangan keganasan dan bahan seksual yang menggoda, serta, di beberapa rantau, kandungan yang didapati mengandungi kandungan oleh bebas . Kedua-dua penapisan juga boleh disesuaikan dalam pengaturan pengguna, walaupun pengguna mesti berumur 18 tahun atau lebih untuk dapat memilih untuk melihat kandungan sensitif lebih banyak.

Apa yang dimaksudkan oleh Meta dengan “kandungan politik”?

Definisi Meta tentang kandungan politik adalah kabur. Wakil Meta berkata: “Berdasarkan penyelidikan, definisi kami tentang kandungan politik adalah kandungan yang kemungkinan akan mengenai topik berkaitan dengan kerajaan atau pilihan raya; contohnya, pos mengenai undang-undang, pilihan raya, atau topik sosial. Isu-isu global ini kompleks dan dinamik, yang bermakna definisi ini akan berkembang ketika kami terus berinteraksi dengan orang dan komuniti yang menggunakan platform kami dan pakar luar untuk menyempurnakan pendekatan kami.” Pengaturan aplikasi menggambarkan “kandungan politik” sebagai “kemungkinan akan menyebut kerajaan, pilihan raya, atau topik sosial yang mempengaruhi kumpulan orang dan / atau masyarakat secara keseluruhan.”

Adam Mosseri, ketua Instagram Meta, berkata dalam siri mesej video tentang ciri pengawasan kandungan politik bahawa ia hanya akan digunakan untuk akaun awam. Menurut blog Instagram mengumumkan ciri itu, akaun diklasifikasikan sebagai politik jika “mereka baru-baru ini memposting kandungan politik,” dan akaun profesional seperti yang digunakan oleh perniagaan mungkin diperiksa semula untuk melihat sama ada mereka kekal layak untuk pengesyoran.

Walaupun usaha yang lebih luas untuk mengurangkan kandungan politik di platform Meta, Threads, pesaing syarikat untuk X yang dilancarkan pada 2023, baru-baru ini mengumumkan bahagian trend terbaru, Topik, yang menyatakan ia tidak akan menghadkan kandungan politik. “Kandungan politik boleh menjadi topik,” wakil Meta berkata. “Kami hanya akan menghapuskan topik politik jika ia melanggar Garis Panduan Komuniti kami atau dasar integriti lain yang terpakai. Topik hari ini bertujuan untuk mencerminkan topik masa kini dan relevan dalam aplikasi, dan bukan syor peribadi.”

Mengapa dasar pengawasan baru kontroversi?

Pengurangan Meta terhadap “kandungan politik” di Instagram hanya menambah kebimbangan yang sedia ada tentang amalan pengawasan kandungan yang kabur. Beberapa pengguna mendakwa syarikat itu secara aktif membungkam tindakan awam, dengan tuduhan penindasan meluas terhadap suara pro-Palestin di tengah peperangan berterusan di Gaza, kerana platform media sosial telah digunakan secara meluas untuk berkongsi maklumat dan penglibatan.

Dalam laporan Disember, Amnesty International menuduh bahawa dasar pengawasan kandungan Meta “semakin menyekat suara menyokong Palestin” di Instagram dan Facebook. “Penapisan Meta terhadap kandungan menyokong Palestin menambah kepada penderitaan ketika masa kekejaman dan penindasan tidak terbayangkan sudah menyekat ungkapan orang Palestin,” kata Deborah Brown, pengarah penggantian teknologi dan hak asasi manusia kumpulan itu. “Media sosial adalah platform penting bagi orang untuk menyaksikan dan bersuara terhadap penyalahgunaan ketika penapisan Meta lebih lanjut menghapuskan penderitaan orang Palestin.”

Dan siasatan yang diterbitkan bulan lalu oleh portal berita teknologi tentang “penyembunyian bayang”, apabila pengguna mendakwa telah disembunyikan secara diam-diam oleh platform, di Instagram sejak meletusnya perang Israel-Hamas “mendapati bahawa Instagram secara berat menurunkan imej perang yang tidak grafik, memadam kapsyen dan menyembunyikan komen tanpa pemberitahuan, menindas hashtag, dan menghadkan keupayaan pengguna untuk merayu keputusan pengawasan.”

Bagaimana saya boleh mengubah pengaturan kandungan politik saya?

Ciri pengawasan kandungan kontroversial itu dibenarkan secara lalai tetapi mudah untuk diubah dalam pengaturan profil peribadi Instagram Anda, walaupun perlu dilakukan dalam aplikasi mudah alih. Untuk berbuat demikian, anda perlu mengemudi ke profil peribadi anda, kemudian ketuk ikon tiga garis di bahagian kanan atas untuk memasuki menu ‘Pengaturan dan aktiviti’ atau ‘Pengaturan dan privasi’ (bergantung pada rantau). Skrol ke bahagian ‘Apa yang anda lihat’ dan ketuk ‘Keutamaan kandungan’ atau ‘Kandungan disyorkan’ (bergantung pada rantau). Dari situ, pilih ‘Kandungan politik’ untuk melihat dua pilihan, digambarkan sebagai berikut:

Hadkan kandungan politik dari orang yang tidak anda ikuti. Anda mungkin akan melihat kurang topik politik atau sosial dalam kandungan disyorkan anda. (dibenarkan secara lalai)

Jangan hadkan kandungan politik dari orang yang tidak anda ikuti. Anda mungkin akan melihat lebih topik politik atau sosial dalam kandungan disyorkan anda.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.