Newroz-Celebration-in-Istanbul

(SeaPRwire) –   Kira-kira 300 juta orang di seluruh dunia sedang memulakan perayaan tahunan mereka untuk pembaharuan dan keharmonian dengan alam dalam apa yang bagi mereka merupakan cuti kebudayaan terbesar tahun ini, biasanya melibatkan 13 hari ritual.

Nowruz (alternatifnya dieja Nauruz, Nauryz, Navruz, Nevruz, Nooruz, Norooz, Norouz, atau Novruz), juga dikenali sebagai Tahun Baru Parsi (Nowruz bermaksud “hari baru” dalam bahasa Parsi), disambut merentas kumpulan etnik, termasuk Afghanistan, India, Iran, Iraq, Kazakhstan, Pakistan, Tajikistan, dan Turki, serta diaspora mereka di negara lain.

Kegembiraan untuk Nowruz telah ditangkap pada , yang muncul di tapak dalam lebih daripada sedozen negara, termasuk Afghanistan, India, Pakistan, United Kingdom, dan Amerika Syarikat. (Akses ke Google di Iran.)

Adegan berwarna-warni, yang menampilkan haiwan bermain alat muzik, telah dicipta oleh artis Iran dan Google Design Director Pendar Yousefi, yang berkata doodle tersebut mendapat inspirasi daripada apa yang digambarkannya sebagai “kenangan zaman kanak-kanaknya yang gembira akan Nowruz.”

Inilah yang perlu diketahui tentang Nowruz: 

Bilakah Nowruz?

Nowruz, yang menandakan hari pertama musim bunga, disambut pada masa—hingga ke saat— , iaitu titik yang mana matahari selaras sama rata di atas Hemisfera Utara dan Selatan, berdasarkan putaran dan kecondongan bumi.

Oleh itu, bilakah Nowruz bermula berubah-ubah di seluruh negara, bergantung kepada zon waktu. Tahun ini, ia pada 26 saat lepas 6.36 pagi, 20 Mac, di Tehran, Iran (11:06 malam, 19 Mac, EDT). Di India, Nowruz disambut selama dua hari, tahun ini pada 20 Mac dan 15 Ogos, berdasarkan pengiraan mengikut dua kalendar yang berbeza.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengisytiharkan 21 Mac, apabila ekuinoks musim bunga biasanya berlaku, sebagai dalam resolusi 2010.

Apakah asal-usulnya?

Bilakah tepatnya Nowruz bermula sebagai festival tidak jelas, walaupun ramai percaya ia bermula sekitar 3,000 tahun yang lalu, dengan akar di , salah satu agama monoteistik tertua di dunia. Teks purba mencadangkan Nowruz telah di bandar purba Persepolis, ibu negara istiadat Empayar Achaemenid yang wujud dari 550 hingga 330 SM.

Terdapat beberapa legenda yang mengelilingi asal-usul Nowruz yang menyoroti watak heroik tertentu. Di dalamnya, Jamshid, seorang raja Parsi mitos, dengan kereta pada hari pertama musim bunga, memberikan pemandangan yang begitu menakjubkan kepada penonton di atas tanah sehingga mereka mula memperingati hari perjalanan itu. mengatakan bahawa Jamshid diperintahkan oleh dewa Zoroastrian untuk memerangi saudara kembarnya, Ahriman, yang mewakili kegelapan dan kematian dan telah membawa malapetaka. Jamshid mengalahkan Ahriman—kemenangan kebaikan mengatasi kejahatan—membawa kemakmuran ke tempat yang diperintahnya.

Bagaimana Nowruz disambut hari ini?

Orang ramai biasanya menghabiskan masa berminggu-minggu untuk membuat persediaan untuk Nowruz, kebanyakannya dengan membersihkan musim bunga. Semasa perayaan, kunjungan keluarga dan hidangan bersama adalah biasa, bersama dengan pertukaran hadiah. 

Terdapat juga cara untuk meraikannya yang berbeza mengikut negara. Di , orang ramai makan haft mewa, pencuci mulut dengan buah-buahan kering yang direndam sirap, dan bermain sukan kebangsaan buzkashi, yang mana pemain menunggang kuda cuba merebut kawalan bangkai kambing yang tidak berkepala.

Di Azerbaijan, di mana Nowruz dan disambut dalam rahsia, ritual diadakan pada empat hari Selasa—masing-masing melibatkan unsur yang berbeza: air, api, tanah, dan angin—sebelum permulaan rasmi Nowruz, yang menandakan permulaan musim bunga.

Di Iran, setiap keluarga yang meraikan , meja barang-barang dengan makna simbolik dan jayanya, yang merangkumi buah-buahan kering, epal, bawang putih, cuka, dan tunas yang boleh tumbuh melalui festival sebagai . Tunas, atau Sabze, biasanya dilepaskan ke dalam air yang mengalir di alam semula jadi pada hari terakhir Nowruz.

Bagaimana Nowruz berubah

Di tengah-tengah masalah ekonomi dan inflasi yang tinggi, perayaan Nowruz di Iran dalam beberapa tahun kebelakangan ini . Dan seperti antara pihak berkuasa garis keras dan golongan muda liberal di Iran, tarian awam tahunan yang meraikan Nowruz telah menjadi di negara di mana wanita menari dengan lelaki dipandang serong oleh konservatif.

Perayaan Nowruz juga menjadi semakin bimbang tentang perubahan iklim yang mempengaruhi festival purba, yang berakar umbi dalam penghargaan dan hubungan dengan alam. “Di mana-mana anda melihat terdapat peningkatan suhu, kekurangan air, pengurangan spesies semula jadi,” Persis Karim, pengarah Pusat Pengajian Diaspora Iran di Universiti Negeri San Francisco, memberitahu bulan ini. “Nowruz kini dalam beberapa cara terancam, dan ia boleh dikaitkan dengan pemahaman tentang kelemahan planet kita dan penyertaan kita dalam kelemahan itu.” 

Meskipun, dan bahkan mungkin lebih penting lagi kerana cabaran kontemporari yang dihadapi oleh cuti itu, Nowruz semakin diiktiraf di seluruh dunia. Pada 2009, Nowruz telah dalam Senarai Perwakilan UNESCO bagi Warisan Budaya Tidak Ketara Manusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

“Pada masa pelampau ganas berusaha untuk menghapuskan kepelbagaian dan kebebasan,” ketika itu Ketua Pengarah UNESCO Irina Bokova semasa Nowruz pada 2017, “Nowruz