INDIA-G20-SUMMIT

Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau memberitahu sidang darurat parlimen pada hari Isnin bahawa agensi perisikan negara sedang menyiasat “tuduhan yang boleh dipercayai” bahawa pembunuhan pada bulan Jun seorang aktivis Sikh Kanada yang terkemuka mempunyai kaitan dengan “ejen kerajaan India”.

“Sebarang penglibatan kerajaan asing dalam pembunuhan warganegara Kanada di tanah Kanada adalah pelanggaran kedaulatan yang tidak boleh diterima,” kata Trudeau kepada ahli parlimen.

Pengumuman Trudeau diikuti dengan pengusiran ketua agensi perisikan India di Kanada. “Hari ini kita bertindak dengan mengusir seorang diplomat utama, tetapi kita akan mendapatkan kebenaran tentang perkara ini,” kata menteri hal ehwal luar Mélanie Joly.

Kementerian luar negeri India mengeluarkan kenyataan pada hari Selasa pagi menggambarkan tuduhan itu sebagai “tidak masuk akal” dan berkata ia mengusir seorang diplomat Kanada kanan yang tidak dikenali sebagai tindak balas.

Berikut adalah perkara yang perlu diketahui mengenai pembunuhan itu, gerakan pemisahan Sikh, dan bagaimana ia memberi kesan kepada hubungan India-Kanada.

Siapakah Hardeep Singh Nijjar?

Hardeep Singh Nijjar ditembak mati dalam traknya pada 18 Jun, 2023, oleh dua lelaki bertopeng di hadapan kuil Sikh di Surrey, British Columbia.

Lelaki berusia 45 tahun, yang berhijrah ke Kanada pada tahun 1990-an, adalah pendokong kuat gerakan Khalistan, yang menyeru tanah air berasingan untuk komuniti etnoreligius Sikh – yang membentuk kurang daripada 2% daripada penduduk negara – di wilayah Punjab India. Pada puncak keganasan pada tahun 1980-an dan 1990-an, puluhan ribu terbunuh di tengah keganasan bersenjata antara penyokong Khalistan dan tentera India.

Canada India Sikh Slain

Sokongan terhadap gerakan Khalistan terus bergema dalam komuniti diaspora di seluruh dunia. Di Kanada, yang menempatkan populasi Sikh terbesar di luar Punjab, protes pemisahan kadang kala berlaku di hadapan misi diplomatik India – langkah yang telah mencetuskan kenyataan kebimbangan daripada kerajaan India.

Pihak berkuasa di India, di mana nasionalisme Hindu semakin meningkat, dikenali dengan memburu aktivis Sikh pemisah dengan gigih. Pada bulan Mac, mereka pergi sejauh menyekat perkhidmatan internet untuk sekitar 30 juta orang untuk memburu pemimpin Sikh lain yang menyokong gerakan Khalistan.

Pihak berkuasa India juga telah melabelkan Nijjar sebagai “pengganas”, dan dia dikehendaki oleh Badan Penyiasatan Kebangsaan India atas kaitannya dengan pembunuhan seorang imam Hindu di Punjab – tuduhan yang dinafikan oleh penyokong Nijjar.

Media Kanada melaporkan pada bulan Jun bahawa Nijjar telah diberi amaran oleh “ahli geng” dan Perkhidmatan Perisikan Keselamatan Kanada bahawa dia sedang disasarkan oleh “pembunuh upahan profesional”. Penyiasat Kanada berkata bulan lalu bahawa mereka telah mengenal pasti tiga suspek dalam pembunuhan Nijjar, tetapi tiada tangkapan dibuat lagi.

Bagaimanakah pembunuhan itu memecahbelahkan Kanada dan India?

Awal bulan ini, Trudeau membawa pembunuhan Nijjar kepada Perdana Menteri India Narendra Modi di tepi sidang kemuncak G20 di New Delhi, katanya pada hari Isnin, sambil menambah bahawa dia telah mendesak kerajaan India untuk “bekerjasama dengan Kanada untuk mendapatkan kebenaran tentang perkara ini.”

Sementara itu, India terus memandang aktivis Sikh sebagai ancaman kepada keselamatan negaranya. Selepas pertemuan dua pemimpin di G20, kementerian luar India berkata dalam kenyataan bahawa Modi sebaliknya menyuarakan kepada Trudeau kebimbangannya tentang protes anti-India di Kanada. “Mereka menggalakkan pemisahan dan menghasut keganasan terhadap diplomat India, merosakkan premis diplomatik dan mengancam masyarakat India di Kanada dan tempat ibadat mereka,” kata kenyataan itu.

Ketegangan bilateral itu kelihatan merebak ke dalam penglibatan diplomatik lain – yang paling ketara ialah perundingan perdagangan ulang-alik yang diadakan oleh kedua-dua negara sejak 2010.

Minggu lalu, Kanada mengumumkan bahawa lawatan menteri perdagangan ke India yang dijadualkan pada bulan Oktober akan ditangguhkan, tanpa menyatakan sebab penangguhan itu. Pengumuman itu dibuat selepas kedua-dua negara berkata mereka telah menangguhkan perbincangan perdagangan sesama sendiri, beberapa bulan selepas mereka bersetuju untuk menandatangani perjanjian awal untuk meningkatkan perdagangan dan pelaburan dwihala menjelang tahun ini.

Pengumuman awam Trudeau pada hari Isnin hanya memperburukkan ketegangan, dengan pihak berkuasa Kanada bersumpah untuk “mempertanggungjawabkan pelaku dan membawa mereka ke muka pengadilan.”

Joly, menteri hal ehwal luar, juga berkata bahawa Trudeau telah menimbulkan isu itu dengan Presiden Joe Biden dan Perdana Menteri British Rishi Sunak. Kedua-dua kerajaan tidak mengulas mengenai perkara itu.

Pengumuman Trudeau pada hari Isnin disambut baik oleh ahli parlimen merentasi spektrum serta dari komuniti Sikh di Kanada – termasuk pemimpin pembangkang Jagmeet Singh, ketua Parti Demokrat Baru, yang juga seorang Sikh. “Untuk mendengar perdana menteri Kanada mengesahkan potensi pautan antara pembunuhan warganegara Kanada di tanah Kanada oleh kerajaan asing adalah sesuatu yang tidak pernah saya bayangkan,” kata Singh.

“Hari ini, Perdana Menteri Kanada telah secara terbuka mengatakan apa yang diketahui oleh Sikh di Kanada selama berdekad-dekad – India secara aktif menyasarkan Sikh di Kanada,” kata presiden Organisasi Dunia Sikh Kanada dalam kenyataan yang diterbitkan pada hari Isnin.

“Beberapa warganegara Kanada Sikh lain juga difahami berada dalam ancaman India dan dalam apa yang dikenali sebagai ‘senarai bunuh’,” tambah kenyataan itu.

Pemimpin Parti Konservatif Pierre Poilievre berkata bahawa warganegara Kanada “mesti selamat daripada pembunuhan di luar proses undang-undang” dan menyeru kerajaan India untuk “bertindak dengan ketelusan maksimum” ketika siasatan pembunuhan berterusan.

Sebagai respons kepada dakwaan Trudeau, India menegaskan semula dalam kenyataan kementeriannya pada hari Selasa bahawa “pengganas dan ekstremis Khalistani” yang menetap di Kanada menjadi ancaman kepada kedaulatan India. “Bahawa tokoh politik Kanada secara terbuka menyatakan simpati kepada unsur-unsur sedemikian kekal menjadi kebimbangan yang mendalam.”