Girl meditating on sofa - cartoon home 3d illustration

(SeaPRwire) –   Salah satu ciri khas penyakit usus yang radang (IBD) ialah ketidakpastiannya. Kemunculan gejala datang dan pergi, sering tanpa alasan yang jelas. Terutamanya bagi orang dengan IBD sederhana hingga teruk, kebanyakan bentuk rawatan konvensional—iaitu ubat-ubatan yang diberi secara resit—tidak cukup untuk mencegah gejala atau gejala sepenuhnya.

Dalam usaha untuk lebih mengawal IBD mereka, banyak orang yang menghidapi keadaan ini mengambil rawatan komplementari dan alternatif, juga dikenali sebagai “CAM”. Takrifan CAM berbeza-beza, tetapi biasanya termasuk ubat-ubatan herba atau suplemen, teknik minda-badan seperti meditasi, dan amalan perubatan Timur seperti akupunktur. Menurut beberapa anggaran, sehingga 60% pesakit IBD pernah mencuba merawat keadaan mereka dengan satu atau lebih pendekatan CAM ini. Takrifan yang lebih luas tentang CAM juga boleh merangkumi penyesuaian gaya hidup yang berkisar di sekitar tidur, tekanan, diet, atau senaman—banyak yang telah diterima oleh gastroenterologis dan pakar IBD lain.

Walaupun dahulu kebanyakan doktor akan menggalakkan pendekatan CAM untuk IBD, pakar menyatakan bahawa sudah tidak lagi begitu. “Orang tidak semestinya memberitahu doktor mereka kerana mereka rasa ia mungkin tidak akan disambut baik, tetapi saya fikir kebanyakan doktor lebih terbuka daripada yang difikirkan orang,” kata Dr. Joshua Korzenik, pakar khusus IBD dan gastroenterologis di Brigham and Women’s Hospital di Boston. Beliau menyatakan penyedia penjagaan IBD memahami keperluan pesakit mereka untuk menjelajahi rawatan CAM, dan beliau tidak menggalakkan mereka. “Walaupun ubat-ubatan yang kami miliki hebat, ia mempunyai risiko dan kesan sampingan,” katanya. “Kami semua mahu mencari sesuatu di dunia alternatif yang berkesan dengan toksisiti yang sangat rendah.”

Walaupun minat yang besar dalam rawatan CAM untuk IBD—di kalangan kedua-dua pesakit dan penyedia penjagaan mereka—banyak pendekatan ini belum dikaji dengan teliti. “Untuk banyak rawatan alternatif ini, data sebenarnya tidak ada untuk atau terhadap mereka,” kata Dr. Joseph Feuerstein, penyelidik IBD dan profesor perubatan di Sekolah Perubatan Harvard. “Ini sebab banyak doktor tidak membawa topik ini dengan pesakit mereka,” tambahnya. “Mereka tidak akan mengesyorkan sesuatu tanpa bukti yang mencukupi.” Walau bagaimanapun, beberapa pendekatan CAM disokong oleh penyelidikan yang kukuh. Yang lain kelihatan setidak-tidaknya selamat, dan mungkin layak dicuba. “Penting untuk membawa topik ini dengan doktor anda,” kata Feuerstein. Kebanyakan pakar khusus IBD akan mempunyai pengetahuan tentang penyelidikan CAM terkini, dan mereka boleh membantu pesakit mengenal pasti pilihan yang selamat dan disokong bukti sambil mengelakkan yang mungkin membahayakan—atau hanya membazir masa dan wang.

Berikut, anda akan mendapat gambaran tentang rawatan CAM yang paling popular atau menjanjikan. Dari akupunktur hingga yoga, ini apa yang kata sains terkini.

Suplemen, botani, dan rawatan herba

Manusia telah menggunakan perubatan botani selama beribu-ribu tahun, dan pakar menyatakan terdapat pelbagai herba dan botani yang telah menunjukkan janji untuk rawatan IBD. “Mungkin yang paling dikaji dengan data terbaik ialah kurkumin, yang boleh didapati dalam akar kunyit,” kata Korzenik. Penyelidikan mendapati kurkumin mempunyai kesan anti-radang yang kuat, dan ia boleh mengurangkan aktiviti penyakit secara signifikan di kalangan orang dengan IBD, terutamanya mereka dengan kolitis ulseratif. “Saya telah mempunyai banyak pesakit menggunakannya dan berjaya,” kata Korzenik. Kamil, frankincense India, dan jus rumput gandum adalah beberapa rawatan botani lain yang penyelidikan mendapati ia selamat dan mungkin berfaedah bagi orang dengan IBD. Menjelajahi ini (dengan penyeliaan penyedia penjagaan) mungkin berbaloi.

Marijuana adalah tumbuhan lain yang telah menjalani banyak siasatan saintifik untuk rawatan IBD. “Marijuana sering dibangkitkan,” kata Feuerstein. “Crohn adalah salah satu keadaan yang boleh memenuhi syarat seseorang untuk kad kesihatan ganja perubatan, walaupun kajian keselamatan dan keberkesanan jangka panjang masih kurang.” Beberapa kajian membandingkan rokok ganja mengandungi THC (bahan psikoaktif dalam ganja) dengan plasebo tanpa THC mendapati merokok ganja dengan THC menyebabkan lebih banyak peningkatan gejala. “Ujian menunjukkan peningkatan dalam gejala dan keparahan penyakit subjektif, dan secara anekdot saya boleh katakan pesakit memberitahu saya mereka rasa lebih baik,” katanya. “Tetapi kajian menunjukkan secara konsisten tiada peningkatan dalam penyembuhan atau keradangan asas.” Dengan kata lain, ganja kelihatan membantu menguruskan gejala IBD bagi sesetengah orang, tetapi ia tidak merawat penyakit asas.

Probiotik dan prebiotik adalah bidang minat panas lain, kedua-dua di kalangan penyelidik dan pesakit IBD. Probiotik itu sendiri dipenuhi dengan bakteria “baik”, manakala prebiotik adalah makanan atau suplemen yang memberikan makanan kepada bakteria sihat. “Saya fikir secara konseptual, probiotik dan prebiotik masuk akal,” kata Feuerstein. “Masalahnya ialah ia tidak sesuai semua.” Setiap jenis probiotik atau prebiotik berbeza, dan jadi setiap mungkin bertindak berbeza pada seseorang.

Kini terdapat gunung penyelidikan menunjukkan komuniti mikroorganisma yang hidup dalam usus manusia—sering dirujuk sebagai mikrobiom usus—adalah penting untuk kesihatan dan fungsi usus. Mikroorganisma ini juga membantu mengawal radang dan aspek lain fungsi imun. Walau bagaimanapun, pakar hari ini hanya mempunyai pemahaman yang sangat kabur tentang apa yang mikrobiom sihat itu sebenarnya, dan menggunakan probiotik atau prebiotik untuk mengubah mikrobiom dalam cara yang boleh merawat IBD kelihatan sebagai proses yang sangat berindividual—iaitu apa yang berfungsi untuk seseorang mungkin tidak berfungsi untuk yang lain.

Feuerstein juga menyatakan kawalan kualiti dan kekonsistenan suplemen adalah isu utama. “Anda boleh membeli jenis bakteria yang kajian telah kaitkan dengan manfaat, tetapi bergantung kepada pengeluar, dua produk mungkin sangat berbeza,” katanya. “Produk ini tidak diatur oleh [Makmal Makanan dan Dadah Amerika Syarikat.].” Ia juga tidak jelas sama ada manfaat yang diperoleh pesakit daripada produk ini kekal atau menyembuhkan. Sebaliknya, penyelidikan menunjukkan probiotik dan prebiotik agak selamat. “Apa yang saya katakan kepada orang ialah jika anda mahu mencuba sesuatu seperti ini, bercakap dengan doktor anda terlebih dahulu dan cuba selama sekurang-kurangnya tiga bulan,” kata Feuerstein. Beliau juga mengesyorkan memegang satu produk untuk meningkatkan peluang apa yang anda berikan usus anda konsisten. “Menukar mikrobiom anda memerlukan komitmen, jadi anda perlu memberi masa untuk berfungsi,” tambahnya.

Amalan minda-badan

Tidak lama dahulu, perubatan Barat cenderung merawat minda dan badan sebagai berasingan. Penyakit usus dianggap mempunyai sedikit kaitan dengan keadaan atau kesihatan minda seseorang. Tetapi berkat sebahagian daripada kerja mengenai kaitan antara tekanan psikologi dan penyakit fizikal, sains perubatan kini mempunyai pemahaman yang lebih besar tentang hubungan antara kesihatan mental dan fizikal. Terdapat bukti yang baik bahawa psikoterapi dan bentuk lain rawatan kesihatan mental boleh membantu orang dengan IBD. Begitu juga, banyak pakar kini mengesyorkan amalan minda-badan terapeutik untuk keadaan ini.

“Tekanan kelihatan memainkan peranan besar dalam IBD,” kata Feuerstein. Tekanan boleh menyumbang kepada radang dan gangguan mikrobiom, menurut penyelidikan, dan tempoh tekanan tinggi boleh memicu serangan IBD. “Kami menggalakkan pendekatan yang boleh membantu orang mengawal tekanan.”

Penyelidikan mendapati banyak teknik minda-badan popular untuk pengurangan tekanan—iaitu amalan kesadaran (termasuk pengurangan tekanan berasaskan kesadaran), yoga, tai chi, dan kerja nafas—semuanya dikaitkan dengan peningkatan kualiti hidup di kalangan orang dengan IBD. “Satu kelas yoga 90 minit seminggu memberi kesan yang ketara ke atas jalan penyakit, serta gejala,” kata Dr. Jost Langhorst, profesor dan ketua gastroenterologi integratif di Universiti Duisburg-Essen, Jerman.

Akupunktur juga mempunyai jumlah penyelidikan yang cukup menyokong keselamatan dan keberkesanannya di kalangan orang dengan IBD. “Ini sesuatu yang kami gunakan, dan kami tahu ia adalah sesuatu yang boleh ditambah ke atas perubatan konvensional untuk membantu orang meningkatkan kualiti hidup dan mengawal gejala mereka,”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.