A large liquified natural gas transport ship sits docked in the Calcasieu River on June 7, 2023, near Cameron, Louisiana.

(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) — Pentadbiran Biden mengatakan Jumaat bahawa ia menangguhkan pertimbangan terminal eksport gas asli cecair (LNG) baru di Amerika Syarikat, walaupun eksport gas ke Eropah dan Asia telah meningkat sejak pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Keputusan Presiden, yang diumumkan ketika tahun pilihan raya presiden 2024 bermula, selari dengan aktivis alam sekitar yang bimbang peningkatan besar dalam eksport LNG yang diketepikan, atau gas asli cecair, mengunci pelepasan gas rumah hijau yang boleh membawa bencana apabila Biden telah berjanji untuk mengurangkan pencemaran karbon separuh menjelang 2030.

Kumpulan industri dan Republikan mengutuk penangguhan itu sebagai “kemenangan untuk Rusia”, manakala aktivis alam sekitar menyambutnya sebagai cara untuk menangani perubahan iklim dan menentang kelulusan projek minyak besar Willow Biden di Alaska tahun lalu.

Apakah LNG dan mengapa ia penting?

LNG singkatan untuk gas asli cecair dan berlaku apabila gas didinginkan kepada kira-kira -260° F (-162° C), menukar kepada cecair yang boleh disimpan dan dihantar dengan selamat di atas kapal khusus direka untuk tujuan itu ke destinasi di seluruh dunia. Sebaik sahaja tiba, gas dipanaskan semula untuk kembali kepada keadaan gas dan dihantar melalui paip ke syarikat pengedaran, pengguna perindustrian dan loji kuasa.

Gas asli digunakan untuk memanaskan rumah dan perniagaan, dan sering dihasilkan di Amerika Syarikat melalui teknik yang dikenali sebagai fracking yang telah membuka bekalan besar di bawah tanah. Eksport gas AS meningkat tajam selepas pencerobohan Rusia ke atas Ukraine pada Februari 2022, dan pentadbiran Biden telah menyambut penghantaran gas AS ke Eropah dan Asia sebagai senjata geopolitik utama terhadap Presiden Rusia Vladimir Putin, membolehkan sekutu AS menggunakan gas tanpa bergantung kepada Rusia.

Mengapa Biden menangguhkan pertimbangan terminal eksport LNG?

Keputusan ini rumit kerana Biden telah memuji eksport AS dalam masa lalu. Tetapi beliau menghadapi kritikan kuat daripada kumpulan alam sekitar yang bimbang tentang pengembangan pesat eksport LNG dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan mempersoalkan komitmen Biden untuk menghapuskan bahan api fosil seperti minyak dan gas. Pengeluaran minyak AS telah meningkat sejak Biden mengambil alih jawatan.

Kapasiti LNG AS telah berlipat ganda dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan dijangka akan berlipat ganda sekali lagi di bawah projek yang sudah diluluskan, kata Pejabat Putih. Kaedah semasa Jabatan Tenaga menilai projek LNG tidak memadai untuk mengira kenaikan kos kepada pengguna dan pengeluar Amerika atau impak pelepasan gas rumah hijau, kata pegawai.

“Ada jalan yang panjang di sini (untuk projek LNG) dan kami mengambil langkah mundur dan berfikir, baiklah, mari kita lihat dengan teliti sebelum landasan itu terus dibangun,” kata penasihat iklim Putih Ali Zaidi.

Apa yang dilakukan tindakan Biden?

Penangguhan itu akan membolehkan pegawai mengemaskini cara Jabatan Tenaga menganalisis cadangan LNG untuk “elakkan kelulusan eksport yang mengurangkan ketersediaan tenaga dalam negeri kita, melemahkan keselamatan kita atau menggugat ekonomi” atau alam sekitar, kata Setiausaha Tenaga Jennifer Granholm.

Penangguhan itu tidak akan memberi kesan segera kepada bekalan gas AS ke Eropah atau Asia, katanya. Tujuh terminal LNG sedang beroperasi di AS, kebanyakannya di Louisiana dan Texas, dengan sehingga lima lagi dijangka beroperasi dalam beberapa tahun akan datang. Tindakan Biden tidak akan menjejaskan projek-projek itu, tetapi mungkin menangguhkan setengah dozen atau lebih projek LNG yang tertangguh atau dalam pelbagai peringkat perancangan. Itu termasuk , di pantai Teluk Louisiana. Jika dibina, CP2 akan menjadi terminal eksport terbesar di Amerika Syarikat.

“Izinkan saya jelaskan. AS sudah menjadi eksportir LNG terbesar dunia, dan kami kekal tidak goyah dalam komitmen untuk menyokong sekutu dan rakan kami di seluruh dunia,” kata Zaidi Jumaat.

Jika perlu, Jabatan Tenaga boleh membenarkan pengecualian untuk keperluan keselamatan negara, katanya dan Granholm.

Berapa lama penangguhan itu akan berlangsung?

Granholm dan pegawai lain enggan menyatakan berapa lama penangguhan kelulusan itu akan berlangsung, tetapi mengatakan pegawai akan mengkaji bagaimana cadangan projek LNG akan memberi kesan kepada alam sekitar, ekonomi dan keselamatan negara, proses yang akan mengambil “beberapa bulan”. Tempoh komen awam selepas itu juga kemungkinan akan menangguhkan sebarang keputusan mengenai projek LNG tertangguh sehingga selepas pilihan raya November.

Apa kata aktivis iklim dan Demokrat mengenai tindakan Biden?

Ahli alam sekitar menyambut baik keputusan Biden, dengan mengatakan eksport LNG tidak sahaja mencemarkan komuniti dan menambah kepada krisis iklim tetapi juga meningkatkan harga tenaga untuk keluarga dan perniagaan AS.

Abigail Dillen, presiden kumpulan alam sekitar Earthjustice, menyeru pentadbiran Biden untuk mengikuti komitmen terhadap tindakan iklim dan keadilan alam sekitar “dan berhenti membina infrastruktur bahan api fosil yang membahayakan” seperti terminal LNG. Kebanyakan kemudahan sedemikian terletak di Selatan di komuniti berpendapatan rendah dan berwarna kulit “yang sudah terbeban dengan pencemaran bahan api fosil dan berada di barisan hadapan perubahan iklim,” katanya.

Senator Ed Markey, D-Mass., memanggil tindakan Biden sebagai “langkah yang diperlukan untuk melindungi komuniti Amerika daripada pencemaran dan keuntungan yang disebabkan eksport” dan “mengambil tindakan terhadap perubahan iklim.”

Apa kata kumpulan industri dan Republikan?

Institut Petroleum Amerika, kumpulan lobi terbesar untuk industri minyak dan gas, memanggil tindakan Biden sebagai “kemenangan untuk Rusia dan kekalahan bagi rakan-rakan Amerika, pekerjaan AS dan kemajuan iklim global.”

Presiden dan Ketua Eksekutif API Mike Sommers berkata tiada kajian diperlukan untuk “memahami manfaat jelas eksport LNG AS (untuk) menstabilkan pasaran tenaga global, menyokong ribuan pekerjaan Amerika dan mengurangkan pelepasan di seluruh dunia dengan mentransformasikan negara ke arah bahan api lebih bersih” dan menjauhi arang batu.

Ketua Pemimpin Minoriti Senat, Mitch McConnell, R-Kentucky, memanggil langkah itu “bodoh” dan mengatakan ia boleh meningkatkan ketergantungan global kepada tenaga Rusia dan Iran ketika “sekutu kami di Eropah semakin bergantung kepada kami untuk mengekalkan lampu dan pemanas mereka.”

Kesan keputusan Biden kepada pilihan raya presiden 2024?

Biden berharap keputusan itu dapat memenangkan semula undi pemuda yang tidak puas hati dengan kelulusan pentadbirannya terhadap projek minyak besar Willow dan sokongannya terhadap serangan tentera Israel yang berterusan di Gaza berikutan serangan maut Hamas pada Oktober.

“Kami akan mendengar panggilan orang muda dan komuniti barisan hadapan yang menggunakan suara mereka untuk mendesak tindakan daripada mereka yang berkuasa untuk bertindak,” kata presiden ketika mengumumkan penangguhan itu.

Satu terminal LNG yang dicadangkan di Louisiana akan menghasilkan kira-kira 20 kali pelepasan gas rumah hijau projek Willow, kata aktivis.

“Biden mahu orang muda, yang mengutamakan iklim di atas segala-galanya, berada di pihaknya. Mereka marah dengan kelulusan bodohnya terhadap projek minyak Willow,” kata aktivis alam sekitar Bill McKibben.

Republikan menggambarkan Biden sebagai mendokong Rancangan Hijau Baru yang mereka anggap radikal dan bahkan anti-Amerika. Bekas Presiden Donald Trump, yang dijangka menjadi calon utama GOP pada 2024, telah berkata beliau akan berusaha untuk menubuhkan semula “dominasi” tenaga AS dan mengatakan salah satu tindakan pertamanya, jika dipulihkan ke pejabatan, adalah untuk “mencari, mencari dan mencari.”

Sekretaris wanita kempen Trump berkata Biden sekali lagi “mengalah kepada tuntutan radikal ekstrimis alam sekitar dalam pentadbirannya.” Keputusan untuk menghalang kelulusan kemudahan eksport LNG baru “adalah satu lagi luka bunuh diri yang dibuat sendiri yang akan terus melemahkan ekonomi dan keselamatan negara Amerika,” kata sekretaris wanita Karoline Leavitt.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.