TikTok Receives Multi Million Pound Fine In The UK

(SeaPRwire) –   Pada Khamis, seorang hakim di Montana telah bergerak untuk menghalang larangan di negeri itu sebulan sebelum ia dijadualkan berkuat kuasa.

Hakim Daerah Amerika Syarikat Donald Molloy telah mengeluarkan injunksi awal untuk menghalang larangan itu, dengan mendakwa bahawa ia “melanggar Perlembagaan dalam lebih daripada satu cara” dan “melampaui kuasa negeri”.

Tetapi Montana bukan satu-satunya tempat yang cuba menghadkan TikTok. Aplikasi milik China ini telah menghadapi persoalan di seluruh dunia termasuk di India, Perancis, dan Nepal atas kebimbangan bahawa data pengguna boleh disalurkan kepada kerajaan China.

Berikut adalah perkara yang perlu diketahui mengenai larangan TikTok di seluruh dunia.

Mengapa larangan Montana telah dibatalkan?

Undang-undang Montana, yang dijadualkan berkuat kuasa pada 1 Januari, akan menjadikan Montana negeri pertama untuk secara terus-menerus melarang TikTok pada semua peranti dan akan mengenakan denda ke atas Google dan Apple untuk setiap hari mereka gagal mengeluarkan aplikasi itu dari kedai mereka. Adalah tidak jelas bagaimana larangan itu akan dilaksanakan pada peranti peribadi yang sudah mempunyai aplikasi tersebut.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan ketika undang-undang itu diluluskan pada bulan Mei, pejabat Gabenor Greg Gianforte menyatakan bahawa undang-undang itu merupakan usaha untuk “melindungi data peribadi dan peribadi warga Montana daripada dituai oleh Parti Komunis China.”

Hakim Molloy menulis, bagaimanapun, “Rekod semasa meninggalkan sedikit keraguan bahawa Legislatif dan peguam negara Montana lebih berminat menargetkan peranan China yang didakwa dalam TikTok daripada melindungi pengguna Montana.”

Larangan itu kini telah ditangguhkan sementara waktu ketika perkara itu bergerak melalui perbicaraan pada tahun depan, dengan keputusan muktamad akan menyusul.

Pertempuran undang-undang terhadap undang-undang Montana sedang menetapkan precedent bagaimana aplikasi itu diatur di Amerika Syarikat. “Kami gembira hakim menolak undang-undang yang tidak berperlembagaan ini dan ratusan ribu warga Montana masih boleh menyatakan diri, mencari nafkah, dan mencari komuniti di TikTok,” kata TikTok dalam kenyataan pada X.

Mengapa TikTok menghadapi larangan kerajaan?

Pembuat undang-undang di seluruh dunia telah menyatakan kebimbangan bahawa TikTok, dan syarikat induknya ByteDance, mungkin meletakkan data pengguna dalam risiko. TikTok, seperti kebanyakan syarikat media sosial yang lain, mengumpul data pengguna yang banyak – termasuk data lokasi dan sejarah pelayaran. Pegawai menyatakan bahawa maklumat ini mungkin membahayakan keselamatan, memandangkan undang-undang China membenarkan kerajaan memperoleh maklumat daripada syarikat bagi kepentingan keselamatan negara.

Semasa pendengaran kongres pada bulan Mac, menyatakan bahawa aplikasi itu “bebas daripada sebarang manipulasi daripada mana-mana kerajaan.”

Walau bagaimanapun, terdapat kebimbangan mengenai pengendalian syarikat terhadap data. Pada bulan Disember tahun lalu, Bytedance didapati telah mengakses data wartawan dari Buzzfeed News dan The Financial Times dalam cubaan untuk mengesan sumber laporan bocor mengenai syarikat.

Untuk mengelakkan kebimbangan kerajaan di AS, TikTok telah mencadangkan pelan $1.5 bilion yang dipanggil Projek Texas, yang akan menyimpan data AS di pelayan yang dimiliki dan dikendalikan oleh syarikat perisian Oracle.

Kerajaan manakah yang telah melarang TikTok?

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, pembuat undang-undang di seluruh dunia telah mengambil tindakan untuk menghadkan penggunaan TikTok.

Nepal menjadi negara terbaru untuk melarang aplikasi itu pada bulan November, dengan pegawai menyatakan ia mengganggu “keharmonian sosial” di negara itu. India, yang sebelumnya membentuk sebahagian besar daripada muat turun aplikasi, melarang platform itu pada tahun 2020 bersama-sama dengan 58 syarikat China yang lain. Beberapa negara lain – termasuk Australia, Kanada, dan Perancis – telah melarang penggunaan aplikasi itu pada peranti kerajaan.

Kerajaan AS persekutuan dan lebih separuh negeri telah melarang aplikasi itu pada peranti kerajaan. Beberapa kolej awam – termasuk Universiti Texas di Austin, Universiti Auburn, dan Universiti Boise State – telah menghalang aplikasi itu daripada rangkaian Wi-Fi kampus.

Pentadbiran Biden tidak mengambil tindakan secara terus. Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negara Dewan telah mengundi untuk mengemukakan satu rang undang-undang yang akan memberi kuasa kepada Presiden Joe Biden untuk melarang secara nasional, dan Pentadbiran memberitahu syarikat awal tahun ini bahawa aplikasi itu perlu dijual atau menghadapi larangan di AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.