Rep. George Santos

(SeaPRwire) –   George Santos menjadi ahli politik keenam dari Kongres Amerika Syarikat untuk diusir dari Dewan Perwakilan pada hari Jumaat. Kini pengundi di daerannya akhirnya akan mempunyai peluang untuk menggantikannya.

Penyingkirannya meninggalkan kerusi itu kosong buat sementara, mengetatkan lagi majoriti Republikan yang sudah sempit di Dewan dan memberi peluang kepada Demokrat untuk merebut dua kerusi di Daerah Ketiga yang menjadi medan pertempuran ini pada 2024.

Peluang pertama akan datang dalam pilihan raya khas untuk mengisi kerusi sehingga Januari 2025. Gabenor Negeri New York Kathy Hochul perlu mengumumkan tarikh pilihan raya khas dalam tempoh sepuluh hari, dan pilihan raya itu perlu diadakan antara 70 hingga 80 hari selepas itu. Daripada mengadakan pilihan raya peringkat pertama seperti biasa, pemimpin parti di peringkat daerah akan memilih calon untuk pilihan raya khas. Pemenang dalam pilihan raya itu akan menamatkan penggal Santos.

Pengundi di daerah Long Island ini akan memilih sekali lagi siapa yang harus mewakili mereka di Dewan dalam pilihan raya biasa pada November depan. memberi pilihan kepada ketua parti di kedua-dua belah pihak untuk memilih calon mereka dalam pilihan raya khas.

Kedua-dua pertandingan diramalkan akan menjadi antara yang paling diperhatikan di negara ini tahun depan.

Ketua Parti Demokrat Nassau County Jay Jacobs sebelum ini beberapa calon sedang dipertimbangkan untuk pilihan raya khas, termasuk pendahulu Santos, Tom Suozzi, yang dianggap sebagai pilihan utama parti dalam pilihan raya biasa. Jacobs juga menyebut bekas Senator Negeri Anna Kaplan, yang juga sudah bertanding dalam pilihan raya peringkat pertama, dan Robert Zimmerman, yang kalah dalam pilihan raya umum kepada Santos tahun lalu di daerah yang menyokong Biden pada 2020. Jacobs menekankan parti perlu calon yang “sederhana” untuk merebut semula kerusi itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Di pihak Republikan, lebih daripada satu dozen calon sedang dipertimbangkan untuk pilihan raya khas. Antara Republikan yang sudah bertanding untuk kerusi itu adalah Kellen Curry, seorang veteran yang sudah mendapat sokongan beberapa ahli Kongres dan sudah mengumpul dana beratus ribu dolar. Bekas perisik NYPD Michael Sapraicone juga mempunyai pengumpulan dana yang mengesankan dan dianggap sebagai pilihan mungkin untuk pilihan raya khas, manakala anggota dewan Nassau County Mazi Melesa Pilip juga mungkin sedang dipertimbangkan.