Hiasan perayaan tahun baharu Cina dan oren

(SeaPRwire) –   Apabila keluarga bersiap menyambut Tahun Naga, bermula 10 Feb, tiada sambutan Tahun Baharu Cina yang lengkap tanpa oren Mandarin, buah yang manis, masam dan mudah dikupas, yang menjadi hiasan di rumah dan dimakan oleh pengunjung sebagai snek.

Penggunaan buah ini sepanjang musim perayaan mempunyai sejarah yang panjang. Sejak sekurang-kurangnya dinasti Qing, ibu bapa Cina akan meletakkan buah seperti oren Mandarin, kelengkeng, kurma, atau kesemek, bersama sampul merah berisi wang di bawah bantal, untuk menghalau raksasa rakyat. Kemudian budak-budak akan memakan buah tersebut apabila bangun keesokan paginya.

Terdapat beberapa penjelasan mengapa oren Mandarin dianggap sebagai simbol tuah—sebahagian besarnya berasal daripada sebutan semata-mata. Ada yang berkata sebutan buah Mandarin (ju) kedengaran seperti perkataan untuk (ji). Yang lain pula menyebut sebutan Kantonisnya (gam), yang sama dengan perkataan “emas.” Orang Cina terkenal dengan sejumlah–amalan mengaitkan takhayul dengan perkataan dan frasa tertentu—sepanjang Tahun Baharu Cina, tradisi yang dipercayai mungkin membawa tuah sepanjang tahun. (Lain-lain buah yang dianggap bertuah dalam budaya Cina termasuklah epal, homofon untuk “keselamatan,” dan kelengkeng, homonim dengan “keuntungan”—walau bagaimanapun, kedua-duanya tidak sehebat oren Mandarin menjelang Tahun Baharu Cina.)

Selain mempunyai bunyi yang bertuah pada namanya, warna keemasan kemerahan dan bentuk bulat oren Mandarin juga diterima umum sebagai simbol tuah. Ia bahkan menjadi inspirasi bagi seni Cina selama beribu tahun: puisi kuno , yang secara umum dikaitkan dengan penyair era Negeri Berperang Qu Yuan, membicarakan seorang pemuda dengan buah dan pokok sebagai metafora utamanya; surat kepada kawan dari penulis Dinasti Jin, Wang Xizhi, yang dikenali sebagai ahli kaligrafi terhebat dalam sejarah Cina, , masih terpelihara sebagai salah satu petikan karyanya yang paling terkenal hampir dua ribu tahun kemudian. Sementara itu, di wilayah Wakayama Jepun, yang terkenal dengan penanaman oren Mandarin, terdapat , yang juga dikenali sebagai oren Mandarin satsuma.

Pekerja sedang memunggah pot berisi tangerin—sejenis Mandarin—dari trak di ladang bunga sempena Tahun Baru Cina di Hong Kong, 22 Jan 2003.

Hari ini, oren Mandarin kekal sebagai buah yang popular, sehingga orang sanggup mengeluarkan wang yang banyak untuk kualiti terbaik yang dapat mereka temui. (Pada tahun 2020, sekrat oren Mandarin satsuma di Jepun telah dilelong hampir .) Sementara itu, mereka yang ingin membeli oren Mandarin biasa dengan harga mampu milik biasanya perlu berdepan dengan semasa Tahun Baharu Cina, apabila buah itu menjadi keperluan di setiap rumah untuk sambutan perayaan. 

Di selatan Cina, oren diberikan semasa Tahun Baharu Cina, tradisi yang telah tersebar ke negara Asia Tenggara seperti Singapura, Malaysia dan Indonesia yang mempunyai populasi Cina yang besar. Oren Mandarin diberikan secara berpasangan—bilangan genap secara amnya dianggap bertuah manakala bilangan ganjil tidak disukai—di kalangan sanak saudara sebagai tanda mendoakan kesejahteraan. Oren dengan tangkai dan daun masih melekat membawa simbolisme panjang umur dan kesuburan.

Di Jepun, semasa Tahun Baharu Cina, oren Mandarin sering (kagami mochi)—yang diperbuat daripada dua kek beras bulat disusun bertindih. Walaupun secara tradisinya dihiasi dengan oren pahit yang dipanggil daidai (dipilih kerana kedengaran seperti frasa “keturunan demi keturunan”), ia kini biasanya diganti dengan mikan, sejenis oren Mandarin yang lebih manis. Sementara itu, di Korea Selatan, buah itu tidak begitu dikaitkan dengan Tahun Baharu Cina——seperti di kalangan jiran-jirannya. Tetapi negara itu tetap berterusan, biasanya dikaitkan dengan kemewahan, dibeli sebagai hadiah dan dinikmati sepanjang tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.