Arctic National Wildlife Refuge

(SeaPRwire) –   Pada bulan September 2023, Setiausaha Dalam Negeri Deb Haaland membatalkan sisa-sisa lesen minyak dan gas di Kawasan Hidupan Liar Kebangsaan Artik Alaska, yang dilelong semasa hari-hari terakhir pentadbiran Trump. Mengecam program pelicinan minyak dan gas di Artik sebagai “sangat cacat,” Haaland menekankan tinjauan alam sekitar yang “tidak mencukupi” yang dijalankan oleh Jabatan Dalam Negeri Trump. Pegawai dalaman telah menjual hak pengeboran di Artik Refuge sambil sengaja mengabaikan bukti saintifik mengenai impak potensi pembangunan bahan api fosil.

Tetapi Pentadbiran Trump hanyalah mengikuti buku panduan yang disusun lebih daripada tiga dasawarsa sebelumnya. Sepanjang perdebatan panjang mengenai Artik Refuge, penyokong pengeboran telah mengabaikan atau kadang-kadang menukar data, menggunakan sains untuk menyokong dorongan mereka untuk pembangunan bahan api fosil. Sementara itu, saintis kerajaan, yang dengan sabar menghabiskan tahun menyiapkan kajian yang teliti mengenai habitat hidupan liar, mendapati penyelidikan mereka dibengkokkan atau disalahwakili dalam pergesaan untuk menukar dataran pantai perlindungan itu menjadi ladang minyak berindustri. Dari Reagan hingga Trump, pentadbiran Republikan berturut-turut menyalahgunakan proses demokratik dengan memanipulasi dan menindas sains Artik.

Kisah ini bermula pada tahun 1980 dengan kelulusan Akta Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara Alaska (ANILCA) – undang-undang alam sekitar penting yang ditandatangani oleh Presiden Jimmy Carter yang menubuhkan Kawasan Perlindungan Artik seluas 19 juta ekar. Walaupun undang-undang itu menetapkan kebanyakan perlindungan itu sebagai kawasan liar kekal, ia meninggalkan dataran pantai seluas 1.5 juta ekar dalam keadaan undang-undang; Kongres masa depan akan mempunyai kuasa untuk memberikan kawasan itu perlindungan kekal atau membenarkan pengeboran minyak. ANILCA mengarahkan Perkhidmatan Hidupan Liar dan Ikan AS (FWS) untuk menghasilkan kajian asas biologi untuk memberikan Kongres maklumat yang diperlukan untuk memutuskan nasib tanah ini.

Antara perkara yang mereka kaji ialah biologi karibu. Saintis kerajaan berusaha memahami mengapa – salah satu yang terbesar di dunia – sentiasa berhijrah ke dataran pantai Artik untuk melahirkan anak-anak mereka. Mereka mendapati kawasan itu mengandungi tiga ciri yang diperlukan oleh ibu karibu dan anak-anaknya pada kelahiran: tumbuh-tumbuhan yang kaya memberikan nutrisi berkualiti tinggi untuk ibu menyusu; angin dari Laut Beaufort mengurangkan gangguan yang berterusan, bahkan maut, dari serangga; dan predator yang agak sedikit.

Ahli biologi juga mempertimbangkan bagaimana pengeboran akan memberi kesan kepada keupayaan kawanan untuk memperbaharui populasi mereka. Mereka tahu daripada kajian di ladang minyak lain bahawa ibu karibu mengelakkan kawasan perindustrian. Jika dataran pantai Artik Refuge menjadi tapak infrastruktur bahan api fosil, betina hamil akan tinggal jauh. Sebaliknya mereka akan kekal di kawasan ketinggian di selatan, di mana anak-anak karibu akan terdedah kepada ancaman maut: elang emas bersarang di tebing, serigala bersarang di gunung, dan beruang muncul dari sarang hibernasi mereka. Di sini, anak karibu akan jauh lebih terdedah kepada bahaya.

Penemuan ini bertentangan dengan pendapat Pentadbiran Reagan bahawa pembangunan petroleum adalah serasi dengan tujuan utama Kawasan Perlindungan Artik, termasuk melindungi kepelbagaian biologi dan hak-hak subsisten masyarakat Orang Asli.

Pada tahun 1987, ketika Jabatan Dalam Negeri Presiden Reagan menyampaikan kepada Kongres laporan besar mengenai Artik Refuge, banyak saintis FWS terkejut mendapati betapa berbezanya versi akhir dengan penemuan mereka. Mengabaikan bahaya pembangunan, laporan itu mengesyorkan agar seluruh dataran pantai diletakkan di lelongan.

Membuang tahun penyelidikan, Setiausaha Dalam Negeri Don Hodel menyatakan bahawa “aktiviti pengeboran hanya akan menghasilkan kesan kecil atau tidak ketara terhadap semua hidupan” di kawasan itu. Berkenaan masyarakat Gwich’in, yang telah menjaga dan bergantung kepada kawanan Porcupine sejak zaman dahulu kala, Hodel menyatakan bahawa “kesan subsisten” ke atas kampung mereka akan “minimum.” Pentadbiran itu memilih untuk tidak mengendahkan dan memutarbelitkan maklumat yang diberikan oleh saintisnya sendiri.

Semasa era Reagan, situasi menjadi begitu ekstrem sehingga ia termasuk siri arahan menghalang mulut dan arahan lain yang secara ketat membatasi apa yang saintis FWS boleh katakan mengenai penyelidikan mereka. Pada tahun 1987, kartunis Alaska mengejek dasar-dasar ini dengan memaparkan “kod pakaian baru” agensi itu. Kartun itu menunjukkan seorang ahli biologi FWS dengan simpul kerah menyekat mulutnya – untuk mencegahnya dari berkata kebenaran.

Kemudian pada tahun itu, atas permintaan Wakil George Miller (D-CA), saintis FWS menyiapkan kajian besar membandingkan kesan alam sekitar sebenar Sistem Paip Alaska dan ladang minyak Prudhoe Bay dengan kesan yang diramalkan dalam tinjauan alam sekitar yang disediakan sebelum projek mega itu diluluskan. Buktinya sangat menghukum. Daripada kehilangan habitat hidupan liar hingga penurunan besar spesies burung dan populasi mamalia, kesannya jauh lebih merosakkan daripada dijangka. Kesimpulan ini mempunyai implikasi yang jelas untuk perdebatan mengenai pengeboran Artik Refuge.

Jadi apa yang dilakukan Jabatan Dalam Negeri? Mereka hantar kepada Wakil Miller versi yang jauh dipendekkan yang mengandungi kesimpulan bertentangan dengan apa yang dijumpai oleh ahli biologi FWS. Pamela A. Miller (tiada kaitan dengan Wakil Miller), anggota pasukan penyelidikan FWS, menjadi pendedah. Dia mengeluarkan draf penuh kepada New York Times, di mana penemuan laporan yang tidak dikeluarkan akhirnya mendarat di , di atas lipatan. Wakil Miller memberitahu akhbar bahawa beliau percaya draf laporan itu sengaja ditindas oleh Jabatan Dalam Negeri yang berazam membenarkan pengeboran.

Tetapi penyokong pengeboran terus memutarbelitkan fakta sains Artik.

Pada tahun 2001, ketika George W. Bush dengan agresif mencari kelulusan untuk pengeboran Artik, pegawai dalaman sekali lagi salah mewakili data yang dikumpul oleh ahli biologi karibu. Malah, Setiausaha Dalam Negeri Gale Norton kepada laporan mengenai karibu yang disediakan oleh saintis FWS sebelum menghantarnya kepada jawatankuasa Senat. Norton dan stafnya mengeluarkan maklumat mengenai kerap karibu melahirkan di dataran pantai dan meninggalkan data yang menunjukkan kadar kematian anak karibu yang lahir di luar kawasan itu. Apabila , seorang saintis FWS yang telah mengabdikan kebanyakan kerjayanya untuk mengkaji karibu, mengetahui apa yang dilakukan Norton, dia juga menjadi pendedah.

Pada awal 2000-an, Parti Republikan masih mengandungi cukup moderat yang menghormati data saintifik dan dipujuk oleh penyokong alam sekitar dan Orang Asli untuk . Sokongan bipartisan terbukti penting untuk melindungi Artik Refuge.

The Arctic National Wildlife Refuge

Tetapi menjelang masa Trump mengambil alih jawatan presiden pada tahun 2017, pengaruh radikal berterusan Parti Republikan, termasuk , telah meninggalkan sedikit ruang untuk moderat. Pada tahun itu, kedua-dua Kongres dan Presiden Trump meluluskan pengeboran Artik Refuge. Kepentingan kuat mengatasi bukti saintifik serta suara penyokong alam sekitar dan untuk meluluskan pindaan kontroversi Akta Cukai Penolong dan Pekerjaan 2017, mengubah secara radikal tujuan terbesar perlindungan hidupan liar negara untuk memasukkan pembangunan bahan api fosil.

Proses Penyataan Impak Alam Sekitar (EIS) yang berikutnya berjalan kasar terhadap sains. Dokumen kerajaan yang bocor ke Type Investigations dan Adam Federman di Politico magazine menunjukkan bagaimana pegawai dalaman kadang-kadang , bahkan sehingga mengubah kesimpulan dan memperkenalkan ke dalam EIS apa yang satu saintis panggil “ketidaktepatan asas”.

Lebih daripada tiga dasawarsa corak ini berkumulatif dengan penjualan lelongan Artik Refuge, yang diadakan pada 6 Januari 2021, pada masa yang sama pemberontak menyerbu Capitol. Walaupun waktunya kebetulan, kedua-dua peristiwa muncul dari sejarah pemalsuan: Trump dan penyokongnya , penyokong pengeboran mengenai bahaya ekologi pembangunan bahan api fosil.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.