Arnold Schwarzenegger speaks onstage at an Evening with Arnold Schwarzenegger presented by Fane at London Palladium on October 24, 2023 in London, England.

(SeaPRwire) –   Mantan Gabenor Calif. dan bintang filem Terminator Arnold Schwarzenegger sementara ditahan oleh pegawai kastam di Lapangan Terbang Munich Rabu lalu selepas gagal mengisytiharkan jam tangan mewah dalam beg tangan beliau semasa dalam perjalanan ke Austria, mengikut media Jerman.

Tabloid Jerman, yang pertama kali melaporkan tentang penahanan Schwarzenegger, menyatakan bahawa pelakon berusia 76 tahun itu kekal bersama pihak berkuasa Jerman selama kira-kira tiga jam selepas mereka mendapati jam tangan buatan khas Audemars Piguet bernilai hampir $30,000 dalam beg tangannya.

Prosiding cukai jenayah telah dimulakan terhadap Schwarzenegger, mengikut tabloid itu, dengan seorang jurucakap kastam menyatakan jam tangan “sepatutnya didaftarkan kerana ia merupakan import.”

Schwarzenegger dilaporkan memberitahu pegawai kastam bahawa beliau merancang untuk menjual jam tangan itu untuk tujuan yang mulia – acara pengumpulan dana inisiatif iklim Schwarzenegger bukan keuntungan mempunyai acara di bandar Kitzbühel berhampiran Gunung Kaiser Austria pada hari Khamis. Walaupun begitu, pegawai Jerman dilaporkan mengenakan Schwarzenegger beberapa $38,000, termasuk lebih $4,000 dalam nilai cukai dan penalti lebih $5,000, mengikut Bild.

Sumber yang tidak dikenali memberitahu bahawa pelakon itu tidak diminta untuk mengisi borang pengisytiharan dan cuba membayar hutang di lapangan terbang dengan kad kredit – tetapi mesin itu tidak berfungsi. Bild melaporkan bahawa pegawai kastam akhirnya mengiringi Schwarzenegger ke terminal bank untuk mengeluarkan wang.

Pelakon itu dijangka akan meneruskan perjalanannya tetapi jurucakap kastam memberitahu bahawa “jam tangan mungkin perlu tinggal.”

“Ini adalah masalah yang dihadapi oleh Jerman. Anda tidak lagi dapat melihat hutan kerana pokok-pokok,” kata Schwarzenegger kepada Bild.

Speaker untuk kastam utama Munich memberitahu akhbar Jerman : “Jika barang-barang itu kekal di EU, anda perlu mengisytiharkannya melalui kastam. Ini berlaku untuk semua orang, sama ada nama anda Schwarzenegger atau Müller, Meier, Huber.”

Barang-barang lain yang ditawarkan untuk bidaan dalam acara pengumpulan dana Schwarzenegger yang dijadualkan hadir termasuk “sesi latihan” dengan bekas juara angkat berat beliau sendiri, serta “karya seni, pameran bertandatangan, dan pengalaman dari dunia sukan dan filem.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.