WASHINGTON—Tentera Amerika Syarikat melancarkan serangan udara ke atas puluhan tapak di Iraq dan Syria yang digunakan oleh dan Pengawal Revolusi Iran Jumaat, membalas serangan drone maut minggu lepas.

President Biden Attends Dignified Transfer For Soldiers Killed In Jordan Attack

(SeaPRwire) –   Serangan besar-besaran mengenai lebih 85 sasaran di tujuh lokasi, termasuk ibu pejabat pemerintah dan kawalan, pusat risikan, roket dan peluru berpandu, storis drone dan peluru dan tapak kemudahan lain yang berkaitan dengan militia atau Unit Quds Pasukan Pengawal Revolusi Iran, unit ekspedisi yang mengendalikan hubungan Tehran dengan dan pemberian senjata kumpulan serantau.

Serangan AS kelihatan mengelak sasaran terus Iran atau pemimpin kanan Unit Quds Pasukan Pengawal Revolusi dalam sempadannya, kerana meningkatkan ketegangan lebih lanjut. Iran menafikan ia di sebalik serangan Jordan.

Ketidakpastian kesan serangan. militia mungkin telah berselerak ke tempat persembunyian. Dengan beberapa kumpulan beroperasi di pelbagai lokasi di beberapa negara, pukulan penamat tidak mungkin.

Walaupun salah satu militia utama Iran, Kataib Hezbollah, berkata ia menangguhkan serangan ke atas tentera Amerika, yang lain telah bersumpah untuk meneruskan perjuangan, memperlihatkan diri sebagai juara kempen Palestin sementara perang di Gaza tidak menunjukkan tanda-tanda berakhir.

“Tindak balas kami bermula hari ini. Ia akan berterusan pada masa dan tempat pilihan kami,” amaran Biden, menambah, “biarkan semua mereka yang mungkin mahu menyakiti kami tahu ini: Jika anda menyakiti seorang Amerika, kami akan bertindak balas.” Beliau dan pemimpin AS yang lain telah berkata selama beberapa hari bahawa sebarang tindak balas Amerika tidak akan hanya satu serangan tetapi “tindak balas bertingkat” dari masa ke masa.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby berkata sasaran “dipilih dengan teliti untuk mengelakkan kematian orang awam dan berdasarkan bukti jelas, tidak dapat dinafikan bahawa mereka berkaitan dengan serangan ke atas peribadi di rantau ini.” Beliau enggan menyatakan apa bukti itu.

Serangan itu berlangsung selama kira-kira 30 minit, dan tiga daripada tapak diserang adalah di Iraq dan empat lagi di Syria, kata Lt. Jen. Douglas Sims, pengarah Staf Bersama.

Pemerintah Pusat AS menyatakan serangan itu melibatkan lebih 125 amunisi ketepatan, dan mereka disampaikan oleh beberapa kenderaan udara, termasuk bomber jangka jauh B-1 yang di terbangkan dari Amerika Syarikat. Sims berkata cuaca merupakan faktor kerana AS merancang serangan untuk membolehkan AS mengesahkan ia mengenai sasaran yang betul dan mengelakkan kematian orang awam.

Ia tidak jelas, bagaimanapun, sama ada ahli militia terbunuh.

“Kami tahu bahawa terdapat militan yang menggunakan lokasi ini, perosnal IRGC serta kumpulan militia pro-Iran,” kata Sims. “Kami melancarkan serangan malam ini dengan idea bahawa kemungkinan besar akan ada mangsa yang berkaitan dengan orang di dalam kemudahan ini.”

Media negara Syria melaporkan terdapat mangsa tetapi tidak memberikan nombor. Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria berpangkalan di UK melaporkan bahawa 18 militan terbunuh dalam serangan Syria.

Jurucakap tentera Iraq Yahya Rasool berkata dalam kenyataan bahawa bandar al-Qaim dan kawasan sepanjang sempadan negara dengan Syria telah diserang oleh serangan udara Amerika Syarikat. Serangan itu, katanya, “merupakan pelanggaran kedaulatan Iraq dan mengancam usaha kerajaan Iraq, membawa ancaman yang akan menarik Iraq dan rantau ini ke akibat yang tidak diingini.”

Kirby berkata bahawa AS memberi amaran kepada kerajaan Iraq sebelum melaksanakan serangan.

Serangan itu berlaku hanya beberapa jam selepas Biden menghadiri upacara penghantaran mayat anggota Tentera Darat Simpanan tiga orang ke AS di Pangkalan Tentera Udara Dover, Delaware.

Jumaat pagi, Presiden Iran yang garang Ebrahim Raisi mengulangi janji awal Tehran untuk membalas serangan AS yang menyasarkan kepentingannya. “Kami tidak akan memulakan perang, tetapi jika negara, jika kuasa kejam mahu menindas kami, Republik Islam Iran akan memberi tindak balas kuat,” kata Raisi.

Dalam kenyataan minggu ini, Harakat al-Nujaba mengumumkan “penangguhan operasi ketenteraan dan keselamatan terhadap pasukan pendudukan untuk mengelakkan malu kerajaan Iraq.” Tetapi dakwaan itu jelas tidak memberi kesan ke atas rancangan serangan AS.

AS menyalahkan Kumpulan Perlawanan Islam Iraq, sekutu luas militia Iran, atas serangan di Jordan, tetapi belum menyempitkan kepada kumpulan khusus. Kataib Hezbollah bagaimanapun, merupakan suspek utama.

Beberapa militia telah menjadi ancaman kepada pangkalan AS selama bertahun-tahun, tetapi kumpulan itu memintas serangan mereka berikutan perang Israel-Hamas berikutan serangan 7 Oktober ke atas Israel yang meragut 1,200 nyawa dan 250 orang lain ditawan. Perang itu telah menyebabkan kematian lebih 27,000 orang Palestin di Jalur Gaza, dan telah memanaskan Timur Tengah.

Kumpulan militia pro-Iran di seluruh rantau ini telah menggunakan konflik itu untuk membenarkan menyerang kepentingan Israel atau AS, termasuk mengancam kapal komersial dan kapal perang AS di rantau Laut Merah dengan drone atau peluru berpandu dalam pertukaran hampir harian.

Berucap kepada wartawan Khamis, Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin berkata “ini merupakan masa yang berbahaya di Timur Tengah.” Beliau berkata AS akan mengambil semua tindakan yang perlu untuk mempertahankan kepentingan dan rakyatnya, dan memberi amaran, “Pada masa ini, sudah tiba untuk mengurangkan lagi keupayaan daripada yang telah kita kurangkan pada masa lalu.”

Menjelang Selasa, kumpulan militia pro-Iran telah melancarkan 166 serangan ke atas kemudahan tentera AS sejak 18 Oktober, termasuk 67 di Iraq, 98 di Syria dan kini satu di Jordan, menurut pegawai tentera AS. Serangan terakhir adalah 29 Januari di pangkalan udara al-Asad di Iraq, dan tiada kecederaan atau kerosakan.

AS sementara itu telah meningkatkan pertahanan di Pangkalan Tentera Udara Azraq di Jordan yang diserang oleh militan pro-Iran Ahad, menurut pegawai AS. Walaupun tindak balas AS sebelum ini di Iraq dan Syria lebih terhad, kematian tiga anggota perkhidmatan di Jordan melintasi garis, kata pegawai itu.

Serangan itu, yang juga mencederakan lebih 40 anggota perkhidmatan – kebanyakannya daripada Garda Kebangsaan Tentera Darat – merupakan pertama menyebabkan kematian tentera AS daripada militia pro-Iran sejak perang antara Israel dan Hamas meletus.

Juga Jumaat, tentera Israel berkata sistem pertahanan Panahnya telah memintas peluru berpandu yang menghampiri negara itu dari Laut Merah, menimbulkan syak wasangka ia dilancarkan oleh pemberontak Houthi Yemen. Pemberontak itu tidak segera menuntut tanggungjawab.

Dan pegawai AS berkata tentera telah mengambil tindakan pertahanan tambahan di dalam Yemen Jumaat terhadap sasaran ketenteraan Houthi dianggap ancaman segera. Al-Masirah, saluran berita satelit milik Houthi, berkata pasukan British dan Amerika melakukan tiga serangan di wilayah Hajjah utara Yemen, kubu kuat Houthi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.