U.S.-WASHINGTON, D.C.-SENATE-ISRAEL AND UKRAINE-FUNDING-HEARING

Kapal terbang pejuang A.S melancarkan serangan udara ke atas kemudahan penyimpanan senjata di timur Syria yang didakwa dimiliki Iran dan sekutunya, satu tindakan ketenteraan baru selepas serangan dua minggu lalu gagal menghentikan peningkatan serangan terhadap pasukan A.S. di rantau ini.

Menteri Pertahanan A.S Lloyd Austin berkata dalam kenyataan bahawa serangan itu oleh dua kapal terbang pejuang F-15 adalah “tindak balas kepada siri serangan terhadap perosak A.S. di Iraq dan Syria” oleh pasukan yang disokong Iran. Presiden Joe Biden “tidak mempunyai keutamaan yang lebih tinggi daripada keselamatan perosak A.S., dan beliau mengarahkan tindakan hari ini untuk menunjukkan bahawa Amerika Syarikat akan mempertahankan dirinya, perosaknya, dan kepentingannya,” kata Austin.

Serangan terbaru berlaku beberapa jam selepas Pentagon melaporkan sekurang-kurangnya 41 serangan terhadap perosak tentera A.S. di Iraq dan Syria sejak 17 Oktober. Pegawai-pegawai mengatakan sekurang-kurangnya 46 daripada pasukannya cedera, beberapa dengan kecederaan otak trauma.

Austin, memberi maklumat kepada wartawan ketika dalam penerbangan ke India Rabu malam, berkata bahawa “jika serangan terhadap pasukan kami tidak berkurangan atau berhenti, kami akan mengambil langkah tambahan. Kami akan buat segala yang kami boleh untuk melindungi pasukan kami dan kami sangat serius tentang itu.”

Pegawai tentera kanan memberi maklumat kepada wartawan pada Rabu mengatakan sasaran itu adalah gudang yang dikendalikan oleh Pengawal Revolusi Islam Iran yang telah dipantau oleh A.S. selama beberapa waktu. Bom A.S. menyebabkan siri letupan sekunder yang menunjukkan kemungkinan penyimpanan pesawat berani, roket atau peluru meriam – semua barang yang telah digunakan untuk menyerang pasukan A.S. di rantau ini.

Pegawai itu mengatakan beberapa perosak Iran dilihat di tapak sebelum serangan tetapi nasib mereka tidak diketahui. Tiada mangsa awam, salah seorang pegawai itu berkata.

Pegawai pertahanan kanan menekankan kepada wartawan bahawa serangan itu tidak bertujuan untuk kumpulan proksi Iran tetapi Pengawal Revolusi Iran itu sendiri dan mereka akan terus seperti yang diperlukan.

Pegawai-pegawai A.S. telah mengatakan mereka melihat serangan terhadap pasukan A.S. – dan pembalasan A.S. – sebagai berasingan dari perang Israel-Hamas yang meletus selepas militan Hamas menyerang Israel pada 7 Oktober. Tetapi keganasan itu menyoroti kebimbangan bahawa perang dengan Hamas – dilabel sebagai kumpulan pengganas oleh A.S. dan Kesatuan Eropah – boleh merebak ke dalam konflik yang lebih meluas.

“Matlamat kami adalah untuk memastikan konflik yang ada di Gaza tidak meluas dan menjadi konflik serantau,” kata Austin. “Setakat ini, kami tidak fikir itu berlaku dan kami akan buat segala yang boleh untuk memastikan ia tidak berlaku.”

Lebih awal Rabu, Jabatan Pertahanan mengesahkan pemberontak Houthi di Yemen telah menembak jatuh drone MQ-9 Reaper A.S. di luar pantai negara itu, sebagai tanda lanjut bagaimana pasukan A.S. semakin bersentuhan dengan kumpulan yang disokong Iran.

Akhir minggu lalu, Setiausaha Negara Antony Blinken membuat lawatan tidak diumumkan ke Baghdad, sebahagian besarnya untuk memperkukuh perkongsian di mana Iraq menjadi tuan rumah kira-kira 2,500 tentera A.S. Susunan itu telah mengalami tekanan di latar belakang serangan berulang terhadap pasukan Amerika.

“Saya menyatakan dengan jelas bahawa serangan, ancaman yang datang dari militia yang bersekutu dengan Iran adalah sepenuhnya tidak dapat diterima dan kami akan mengambil langkah yang perlu untuk melindungi rakyat kami,” kata Blinken.

Blinken kini berada di Korea Selatan selepas mesyuarat menteri luar negara Kumpulan Tujuh di Tokyo. Dalam kenyataan awal Rabu, menteri-menteri bersetuju tentang keperluan “jeda kemanusiaan” dalam perang Israel dengan Hamas, menurut kenyataan bersama yang dikeluarkan selepas kumpulan itu bertemu di Tokyo. Austin sedang dalam perjalanan ke New Delhi, di mana beliau akan bertemu Blinken dan rakan sejawatannya dari India untuk membincangkan keselamatan serantau.

Sejak serangan Hamas terhadap Israel, pentadbiran Biden telah menghantar pasukan tentera ke rantau itu, termasuk kapal induk, pesawat pejuang tambahan dan pasukan sebagai sebahagian daripada usaha meluas bertujuan membuat Iran dan pemain lain berfikir dua kali sebelum meningkatkan perang lebih jauh. Risikonya kehadiran A.S. hanya akan mendorong kepada hasil yang pegawai A.S. mahu elakkan.

“Amerika Syarikat bersedia sepenuhnya untuk mengambil langkah lanjut yang perlu untuk melindungi rakyat dan kemudahan kami,” kata Austin. “Kami menggesa agar tiada eskalasi.”

A.S. sebelum ini mengatakan ia akan menghantar 900 tentera ke Timur Tengah kerana ketegangan serantau meningkat, termasuk operator pertahanan udara Thaad dan Patriot. Tiada daripada tentera, yang sudah dikerahkan atau sedang dihantar, akan pergi ke Israel, tambah Ryder.

Ketegangan antara A.S. dan Iran terus meningkat sejak serangan Hamas terhadap Israel. Menteri Luar Iran minggu ini memberi amaran bahawa barisan baru akan dibuka terhadap A.S. jika ia terus memberi sokongan tidak ragu-ragu untuk Israel, meningkatkan pertukaran retorik dengan A.S.