The Pentagon

(SeaPRwire) –   Pasukan Amerika Syarikat telah melancarkan serangan udara terhadap militia yang disokong Iran di Iraq selepas kumpulan itu menyerang pangkalan udara di mana tentera Amerika berpangkalan.

Tiga sasaran termasuk ibu pejabat Kataib Hebollah serta kemudahan latihan dan simpanan roket dan drone, Koman Central Amerika Syarikat menyatakan dalam kenyataan pada malam Selasa. Kemudahan-kemudahan ini juga digunakan oleh kumpulan militan lain, Koman Central menambah.

“Serangan ketepatan ini adalah tindak balas terus kepada siri serangan meningkatkan terhadap peribadi dan Koalisi AS di Iraq dan Syria oleh militia yang disokong Iran,” Menteri Pertahanan Lloyd Austin berkata dalam kenyataan.

Operasi itu berlaku ketika AS dan UK sedang menjalankan kempen udara terhadap kumpulan pemberontak Houthi di Yemen, yang telah mengganggu pengangkutan komersial di Laut Merah dengan siri serangan roket dan drone.

Tindakan tentera ini menekankan bahaya yang dihadapi AS dan negara lain bahawa peperangan Israel-Hamas di Gaza akan menyala api konflik lebih luas di Timur Tengah.

“Kami tidak cuba meningkatkan konflik di rantau ini,” kata Austin dalam kenyataannya. “Kami bersedia sepenuhnya mengambil langkah lanjut untuk melindungi rakyat dan kemudahan kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.