(SeaPRwire) –   Kebakaran hutan yang berapi di Kanada mula menghantar asap merentasi sempadan pada Ahad dan minggu ini, menyebabkan pegawai-pegawai AS mengeluarkan amaran kualiti udara di beberapa negeri utara—dan pakar-pakar mengatakan orang ramai perlu bersedia mengalami lebih banyak amaran kualiti udara musim panas ini.

Bahagian Montana, Dakotas, Minnesota, dan Wisconsin pada Ahad dan Isnin kerana asap dari kebakaran hutan. Walaupun langit-langit di AS berangsur-angsur menjadi lebih jelas pada Selasa, pakar-pakar mengatakan mereka mengharapkan musim kebakaran hutan yang lebih aktif musim panas ini.

Musim panas lepas adalah musim kebakaran hutan paling teruk Kanada, dan penyelidik mendapati ia juga tahun dengan jumlah kematian akibat asap kebakaran hutan yang paling tinggi.

“Kami masih berfikir tahun lepas agak luar biasa, semacam anomali, tetapi kami mengharapkan tahun ini (tahun ini) dari segi amaran kualiti udara,” kata David Brown, ahli meteorologi kualiti udara Agensi Kawalan Pencemaran Minnesota.

Brown menyeru orang ramai menjadi sedar dan berjaga-jaga kerana bahaya yang ditimbulkan oleh menghidu asap kebakaran hutan.

“Asap kebakaran hutan benar-benar boleh memberi kesan kepada semua orang,” kata Brown kepada TIME. “Sebelum dua musim panas yang sangat teruk ini, isu kualiti udara agaknya hanya menjejaskan peratusan penduduk yang kecil. Tetapi peristiwa asap kebakaran hutan yang memberi kesan ini benar-benar boleh memberi kesan kepada semua orang, jadi semua orang perlu lebih berhati-hati terhadap cuaca dan kualiti udara.”

Zarah halus dalam asap kebakaran hutan—dikenali sebagai PM2.5 kerana mereka mempunyai diameter kurang daripada 2.5 mikrometer—adalah begitu kecil sehingga ia boleh memasuki paru-paru anda dan bahkan aliran darah anda, menurut Craig Czarnecki, penyelaras maklumat Program Pengurusan Udara Jabatan Sumber Asli Wisconsin.

Orang biasa mungkin mengalami gejala yang agak ringan selepas bernafas dalam zarah-zarah ini, seperti sakit tekak dan mata gatal, Brown menerangkan. Tetapi bagi kanak-kanak, orang tua, dan orang-orang dengan keadaan jantung atau pernafasan pra-wujud, bernafas dalam zarah-zarah ini boleh menyebabkan gejala yang lebih serius—misalnya, ia boleh memperburuk asma seseorang. Dalam kes-kes yang teruk, sesetengah orang dengan keadaan jantung pra-wujud telah mengalami serangan jantung atau degupan jantung.

Satu kajian 2023 yang diterbitkan dalam Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology mendapati hubungan antara asap dari kebakaran hutan Kanada dengan peningkatan bilangan orang yang dirawat untuk gejala berkaitan asma di bilik kecemasan di Bandar Raya New York.

Kajian itu menunjukkan bahawa “asap kebakaran hutan adalah ancaman kesihatan awam,” menurut Kai Chen, profesor pembantu di Sekolah Kesihatan Awam Yale dan penulis utama kajian itu. Tetapi kesan asap kebakaran hutan terhadap asma hanyalah “satu bahagian” kesan yang boleh diakibatkan asap kebakaran hutan kepada kesihatan manusia, kata Chen.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa pendedahan kepada asap kebakaran hutan boleh mempunyai kesan jangka panjang. Satu kertas kerja dalam Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology mendapati, apabila pemanasan global meningkatkan kekerapan dan keamatan kebakaran hutan, pendedahan kepada asap kebakaran hutan boleh menyebabkan hampir 28,000 kematian setahun menjelang 2050 — peningkatan 76% daripada anggaran purata kematian antara 2011 dan 2020.

Kajian lain menunjukkan bahawa pendedahan jangka panjang kepada PM2.5 boleh meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok.

Apabila pegawai-pegawai mengeluarkan amaran kualiti udara, orang ramai perlu mengurangkan pendedahan kepada asap kebakaran hutan, mengurangkan usaha fizikal, dan sentiasa memantau gejala yang mungkin, seperti batuk atau sesak nafas, Brown dan Czarnecki menasihati. Memakai topeng N95 mungkin berguna jika orang ramai akan berada di luar untuk tempoh yang lama, Czarnecki menambah.

“Apabila kami mengeluarkan amaran seperti ini, cara terbaik untuk mencegah bernafas zarah semasa peristiwa asap adalah untuk tinggal di dalam,” kata Czarnecki.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.