DOD Secretary Austin Holds A Press Briefing At The Pentagon

(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) — Menteri Pertahanan Lloyd Austin berkata pada Khamis bahawa beliau tidak pernah menyuruh kakitangannya untuk menyembunyikan pembedahan kanser dan rawatan hospitalnya daripada pihak Putih Rumah.

“Kami tidak menangani perkara ini dengan betul dan saya juga tidak menangani perkara ini dengan betul. Saya sepatutnya memberitahu presiden tentang diagnosis kanser saya. Saya mengambil tanggungjawab penuh,” kata Austin kepada wartawan dalam sidang akhbar Pentagon yang panjang. “Saya telah meminta maaf secara terus kepada Presiden Biden dan saya telah memberitahunya bahawa saya sangat menyesal kerana tidak memberitahunya dengan serta merta bahawa saya menerima diagnosis berat dan menerima rawatan.”

Dikenali sebagai lelaki yang sangat peribadi, Austin memberikan komen paling meluas setakat ini mengenai kerahsiaan yang mengelilingi diagnosis kansernya dan masalah sejak pembedahan pada 22 Disember. Ini merupakan kali pertama beliau menjawab soalan daripada wartawan sejak pembedahan kansernya, dan jawapannya sering sangat peribadi, menawarkan wawasan jarang berlaku mengenai perkara yang sangat peribadi.

“Berita itu mengejutkan saya,” kata Austin, 70 tahun, tentang menerima diagnosis awal pada Disember. “Ia merupakan pukulan perut. Dan, sebenarnya naluri pertama saya adalah untuk menyimpannya secara peribadi.”

Walaupun beliau berkata beliau “tidak pernah mengarahkan sesiapa untuk menyembunyikan hospitalisasi Januari saya daripada Putih Rumah,” Austin mengelak soalan mengenai sebarang akibat ke atas kakitangannya atau sebarang keputusan yang dibuat mereka mengenai pendedahan.

Beliau berkata beliau tidak percaya beliau telah mencipta “budaya kerahsiaan” dalam pejabatnya. Dan beliau berkata beliau tidak memberitahu bawahannya untuk meminta pegawai pertama untuk mengelakkan menggunakan lampu dan siren ketika memanggil ambulans pada 1 Januari. Tetapi, beliau mengakui, “akan ada pegawai keselamatan, akan ada anggota staf kanan yang mungkin merasakan mereka sedang berbuat sesuatu untuk kebaikan saya.”

Ketidakdedahannya telah memanggil perubahan dalam garis panduan persekutuan dan memicu kajian dalaman Pentagon dan kajian juruaudit undang-undang mengenai prosedur pemberitahuan jabatannya. Kedua-dua kajian masih berlangsung, dan ahli Kongres telah meminta perbicaraan mengenai perkara ini.

Austin dibawa ke Hospital Tentera Darat Kebangsaan Walter Reed melalui ambulans pada 1 Januari selepas mengalami kesakitan yang teruk akibat komplikasi daripada pembedahan. Beliau dimasukkan ke unit rawatan rapi pada hari seterusnya. Beliau dibenarkan keluar dari hospital pada 15 Januari.

Beliau memindahkan kuasa membuat keputusan kepada Timbalan Setiausaha Pertahanan Kathleen Hicks, tetapi tidak memberitahunya mengapa. Beberapa anggota staf kanan dimaklumkan tentang hospitalisasi beliau pada 2 Januari, tetapi tiada yang memberitahu Putih Rumah atau presiden sehingga dua hari kemudian. Hospitalisasi beliau diumumkan secara awam pada 5 Januari, tetapi diagnosis kanser dan pembedahan beliau tidak didedahkan sehingga minggu seterusnya.

Soalan utama ialah mengapa Ketua Staf Austin Kelly Magsamen atau Asisten Ketenteraan Kanannya, Lt. Jen. Ron Clark, tidak memaklumkan Putih Rumah atau pemimpin utama lebih awal.

Kehadiran tunggal Austin di bilik sidang akhbar Pentagon juga merupakan satu peristiwa jarang berlaku. Beliau dikenali kerana mengelak media sebanyak mungkin. Tetapi beliau kelihatan tenang dan bercanda beberapa kali semasa sidang akhbar 35 minit. Kesakitan kaki berterusan beliau jelas ketika beliau berjalan dengan berhati-hati ke podium, tetapi beliau berkata beliau mengharapkan pemulihan, walaupun ia akan beransur-ansur dan mengambil masa.

Ditekan mengapa beliau tidak memberitahu presiden dan orang lain tentang diagnosis dan pembedahan beliau, Austin berkata, “Saya merupakan lelaki yang agak peribadi. Saya tidak suka membebankan orang lain dengan masalah saya. Ia bukan cara saya.” Beliau menambah bahawa presiden mempunyai banyak perkara di atas pinggirannya dan beliau tidak mahu menambah isu peribadi beliau ke dalamnya.

“Saya meminta maaf kepada rakan sepasukan saya dan rakyat Amerika,” katanya.

Beliau berkata beliau telah belajar daripada pengalaman itu. “Mengambil jawatan sebegini bermakna kehilangan sebahagian daripada privasi yang kebanyakan daripada kita harapkan,” katanya. “Rakyat Amerika berhak mengetahui jika pemimpin mereka menghadapi cabaran kesihatan yang mungkin menjejaskan keupayaan mereka untuk melaksanakan tugas walaupun sementara. Oleh itu, lingkaran yang lebih luas sepatutnya dimaklumkan, terutamanya presiden.”

Austin juga mengakui bahawa beliau telah melepasi peluang penting untuk menggunakan pemeriksaan prostatanya dan penemuan awal kansernya sebagai satu peluang pengajaran, untuk banyak anggota tentera dan pekerja di seluruh jabatan, dan lebih penting lagi, untuk populasi Afrika Amerika.

Kanser prostat merupakan kanser paling biasa di kalangan lelaki Amerika. Ia menjejaskan 1 daripada setiap 8 lelaki – dan 1 daripada setiap 6 lelaki Afrika Amerika – sepanjang hayat mereka.

“Saya di sini dengan mesej jelas kepada lelaki lain, terutamanya lelaki tua,” kata Austin. “Periksa kesihatan anda, dapatkan pemeriksaan rutin anda. Kanser prostat mempunyai rahang kaca. Jika doktor anda dapat mengesan, mereka boleh merawat dan mengalahkannya.”

Apabila ditanya mengenai perkara ini awal Januari, Biden berkata ia merupakan keputusan yang salah bagi Austin untuk tidak memberitahu beliau tentang hospitalisasi beliau, tetapi beliau berkata beliau masih mempunyai keyakinan terhadap ketua Pentagon beliau.

Austin, yang bekerja dari rumah selama dua minggu selepas dibenarkan keluar dari hospital, kembali bekerja di Pentagon pada Isnin. Beliau tidak berada di bangunan itu sejak 21 Disember.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.