Australia Attorney-General Mark Dreyfus on March 30, 2023 in Canberra, Australia

(SeaPRwire) –   MELBOURNE — Kerajaan Australia berkata pada Selasa bahawa ia akan melarang doxxing—pembebasan dalam talian yang berniat maklumat peribadi atau pengenalpastian seseorang tanpa kebenaran subjek—selepas aktivis pro-Palestin menerbitkan butiran peribadi beratus-ratus orang Yahudi di Australia.

Peguam Negara Mark Dreyfus berkata undang-undang yang dicadangkan, yang belum dirangka, akan melibatkan pengeluaran notis pengambilan balik kepada platform media sosial dan mengenakan denda bagi taktik intimidasi.

Kerajaan bertindak balas kepada laporan media Nine Entertainment minggu lepas bahawa aktivis pro-Palestin telah menerbitkan nama, gambar, profesion dan akaun media sosial orang Yahudi yang bekerja dalam bidang akademik dan industri kreatif.

Aktivis pro-Palestin mengedarkan transkrip hampir-900 muka surat yang bocor dari kumpulan WhatsApp persendirian yang dibentuk tahun lepas oleh penulis, artis, pemuzik dan akademik Yahudi, laporan akhbar Nine minggu lepas. Transkrip itu disertai dengan spreadsheet yang mengandungi nama dan butiran peribadi lain hampir 600 orang, didakwa keahlian kumpulan itu.

Penulis Clementine Ford, yang merupakan antara beberapa aktivis yang memaparkan pautan ke maklumat terbocor itu, berkata ia tidak harus dianggap sebagai doxxing.

“Obrolan ini menunjukkan langkah-langkah yang sangat teratur untuk menghukum aktivis Palestin dan sekutu mereka,” Ford memaparkan di Instagram.

Dreyfus berkata undang-undang baru akan menguatkan perlindungan Australia terhadap ucapan kebencian, tetapi memberikan sedikit butiran tentang bagaimana ia akan berfungsi.

“Penggunaan semakin meningkat platform dalam talian untuk memudaratkan orang melalui amalan seperti doxxing, pembongkaran maklumat peribadi mereka tanpa kebenaran, adalah perkembangan yang sangat mengganggu,” kata Dreyfus, yang beragama Yahudi, kepada wartawan.

“Sasaran terkini ahli komuniti Yahudi Australia melalui amalan seperti doxxing adalah mengejutkan tetapi, sayangnya, ini jauh dari insiden terpencil,” tambah Dreyfus.

Terdapat peningkatan laporan antisemitisme di Australia sejak perang Israel menentang Hamas bermula pada Oktober.

Pengawas keselamatan dalam talian kerajaan Australia mendefinisikan doxxing, yang juga dikenali sebagai “menjatuhkan dox” atau dokumen, sebagai “pembongkaran identiti seseorang, maklumat peribadi atau butiran peribadi secara dalam talian dengan niat tanpa kebenaran mereka.”

Apabila diminta untuk mendefinasikan, Dreyfus berkata doxing adalah “pembebasan secara awam, maklumat peribadi seseorang tanpa kebenaran mereka.”

“Kita hidup dalam masyarakat pelbagai budaya yang harus kita usahakan untuk melindungi,” kata Dreyfus.

Rancangan kerajaan untuk melarang doxxing disambut oleh Majlis Eksekutif Yahudi Australia, yang mewakili komuniti Yahudi Australia.

“Kami berharap bekerjasama dengan kerajaan untuk memastikan keseluruhan kesan buruk yang dialami difahami dan undang-undang baru melindungi rakyat Australia daripada amalan memalukan dan berbahaya ini,” kata presiden majlis Daniel Aghion.

Pakar keselamatan siber Universiti Monash Nigel Phair memuji idea undang-undang terhadap doxxing, tetapi mempersoalkan bagaimana ia boleh dikuatkuasakan.

“Sungguh sukar bagi agensi penguatkuasaan undang-undang untuk menguatkuasakan undang-undang sebegini apabila, sebenarnya, mereka hanya tidak mendapat akses kepada data. Sebenarnya, syarikat media sosial yang menanggung tanggungjawab,” kata Phair kepada Australian Broadcasting Corp.

“Agensi penguatkuasaan undang-undang kami, berani kata, sudah dibanjiri dengan siasatan dalam talian dengan jumlah jenayah yang kami hadapi dalam talian. Menambah ini kepada mereka tanpa sumber tambahan dan kerja bersepadu yang sangat erat dengan platform media sosial—ia hanya tidak akan banyak membantu,” tambah Phair.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.