Gambar ilustrasi mengenai alahan musiman

(SeaPRwire) –   Apabila Dr. Gailen Marshall sedang berlatih untuk menjadi doktor, beliau diajar bahawa alahan hanyalah perkara kanak-kanak. “Pada masa dahulu, klinik alergi penuh dengan kanak-kanak,” kata Marshall, yang merupakan presiden American College of Allergy, Asthma, and Immunology. “Jika anda pernah memikirkan untuk menguji alahan atau memberikan suntikan alahan kepada seseorang lebih daripada umur 40 tahun, itu kerana anda hanyalah doktor yang haus untung.”

Banyak perubahan berlaku sejak itu. Pada tahun 2021, berbanding 19% kanak-kanak.

Sudah jelas, kata Marshall, bahawa alahan bukan hanya menjadi kebimbangan kanak-kanak – dan bahawa alahan musiman boleh berubah sepanjang hayat seseorang.

Alahan boleh menjadi lebih teruk – atau bahkan bermula – ketika bertambah usia

Gejala alahan berlaku apabila sistem imun menafsirkan bahan-bahan yang biasanya tidak berbahaya, seperti rumput atau debunga, sebagai ancaman. Orang yang tidak mempunyai alahan tidak mempunyai tindak balas imun terhadap bahan-bahan ini. Bagi mereka yang peka terhadapnya, bagaimanapun, mereka menghasilkan antibodi untuk melawannya, memulakan proses yang membawa kepada gejala seperti bersin, hidung berair, dan mata gatal.

“Jika anda mempunyai antibodi alergi yang hadir, kami kata anda tersensitif,” jelas Dr. Lily Pien, pakar alergi dan imunologi di Cleveland Clinic. Tetapi ia boleh mengambil masa – bahkan bertahun-tahun – bagi pesensitifan untuk membina ke tahap di mana seseorang mengalami gejala. Bila seseorang mencapai tahap itu bergantung kepada campuran faktor, termasuk keturunan genetik, intensiti dan masa pendedahan kepada alergen, dan keadaan kesihatan asas, kata Pien.

Berpindah ke rantau yang berbeza juga boleh menimbulkan alahan dewasa, kata Dr. Rana Misiak, pakar alergi di Henry Ford Health. “Musim debunga boleh benar-benar berbeza dari Midwest ke Southwest ke Northeast,” kata Misiak, dan penyesuaian kepada yang baru boleh menimbulkan isu yang tidak pernah hadir sebelumnya.

Dalam dekad-dekad kebelakangan ini, terdapat juga perubahan masyarakat dan persekitaran yang menyumbang kepada peningkatan alahan di kalangan orang dari semua umur, kata Marshall. Peningkatan suhu global; globalisasi telah memperkenalkan spesies tumbuhan tertentu ke kawasan baru; dan pencemaran udara boleh , katanya.

Tetapi jika anda tiba-tiba mengalami alahan musiman buat kali pertama jauh ke dalam dewasa, Pien mengatakan ia penting untuk terlebih dahulu mengeluarkan punca-punca lain. Jangkitan bakteria dan virus boleh menyebabkan gejala seperti alahan, begitu juga isu-isu anatomi seperti hidung terkelengkung. Beberapa orang juga peka terhadap iritan seperti asap rokok dan wangi-wangian, tetapi sebenarnya bukan alergi kepada mereka.

Bolehkah anda melupakan alahan?

Ya – tetapi ia tidak dijamin. Kira-kira suku hingga sepertiga kanak-kanak melupakan alahan kanak-kanak mereka, Misiak menganggarkan. Sayangnya, “ia jauh lebih sukar untuk kehilangan alahan atau melupakan alahan sebagai orang dewasa,” kata Pien.

Beberapa orang dengan alahan melihat gejala mereka meningkat sepanjang masa, tetapi tidak selalu jelas mengapa. Kadang-kadang ia berkaitan dengan perubahan gaya hidup, seperti menghabiskan lebih banyak masa di dalam dan jauh dari debunga, atau berpindah ke rantau baru. Pada masa lain, Misiak mengatakan, seseorang mungkin membina toleransi terhadap pemangkin mereka – walaupun beliau mengatakan beliau jarang melihat .

Bagaimana untuk mencegah dan merawat alahan

Sebagai langkah pertama, elakkan pemangkin anda sejauh yang mungkin. Tetapi kerana itu lebih mudah dikatakan daripada dilakukan dengan pemangkin persekitaran seperti debunga, Marshall mengesyorkan memulakan ubat-ubatan alahan – seperti antihistamin atau kortikosteroid – satu atau dua minggu sebelum musim alahan yang paling teruk untuk peluang lebih baik mencegah gejala.

Beberapa kajian juga mencadangkan bahawa faktor kesihatan yang kelihatan tidak berkaitan, termasuk dan , mempengaruhi alahan. Ini bermakna menjaga kebajikan kesihatan keseluruhan anda dengan makan makanan sihat, bersenam, mendapatkan cukup tidur, dan mengawal tekanan mungkin membantu musim alahan, kata Marshall.

Orang yang tidak dapat menguruskan alahan mereka melalui perubahan gaya hidup atau ubat tanpa resept mungkin mahu mencuba , yang melibatkan pendedahan berulang kepada jumlah kecil alergen mereka sehingga ia tidak lagi menyebabkan gejala. Imunoterapi secara tradisional melibatkan siri suntikan, tetapi terdapat juga untuk alergen termasuk rumput ragi, beberapa rumput, dan kudis rumah.

Imunoterapi, kata Pien, merupakan cara paling saintifik untuk mengatasi alahan, terlepas daripada bila dalam hayat anda gejala bermula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.