(SeaPRwire) –   Kedua-dua Presiden Joe Biden dan Xi Jinping menolak dengan kuat persaingan AS-China sebagai Perang Dingin baharu. Semasa September lalu, Biden berkata bahawa beliau “tidak mahu mengandung China” dan bahawa “kita semua akan lebih baik jika China berjaya.” Xi pula berkata bahawa “China tidak mahu Perang Dingin atau Perang Panas dengan mana-mana pihak,” berikutan pertemuan antara kedua-duanya di San Francisco pada November. Namun demikian, pengisytiharan ini tidak begitu ikhlas.

Hari ini terdapat persamaan menakjubkan dan perbezaan antara masa kini dengan Perang Dingin asal antara AS dan Kesatuan Soviet yang mendefinisikan separuh kedua abad ke-20. Sekali lagi, dunia menyaksikan dua kuasa besar terlibat dalam persaingan global untuk keunggulan, berusaha mengunci kelebihan ekonomi, teknologi, diplomatik, dan ketenteraan di mana-mana sahaja peluang muncul. Hampir setiap rantau di planet ini menjadi medan pertempuran untuk konfrontasi ini: daripada perlumbaan untuk memastikan hak penambangan untuk tembaga dan perjanjian perdagangan yang menguntungkan di Afrika dan Asia Selatan, kepada penubuhan perkongsian ekonomi dan ketenteraan di Eropah, kepada menyokong pihak yang berlawan dalam konflik di Timur Tengah dan Ukraine.

Dan seperti abad ke-20, dua dekad terakhir menyaksikan ketegangan konvensional dan nuklear yang berbahaya, dengan China terlibat dalam pemodenan angkatan tentera mereka termasuk angkatan tentera laut, udara, darat, dan roket. Dalam cubaan untuk meniru Perlumbaan Angkasa lewat 1960-an, persaingan ini juga berlangsung di luar Bumi, dengan usaha untuk sekali lagi menempatkan manusia di bulan dan kemudian Marikh dalam dekad akan datang. Akhirnya, kesejukan Perang Dingin asal ditakrifkan terutamanya pada hari-hari oleh pengintipan rahsia. Dan memang, hari ini sekali lagi Amerika Syarikat dihadapkan dengan ancaman pengintipan terhadap kerajaan dan industri mereka pada skala yang belum pernah dilihat sebelumnya.

Zaman sekarang tidak sama dengan Perang Dingin terdahulu. Ini paling jelas dalam jurang yang mendalam antara China dan AS. Tetapi, apabila melihat kepada fakta, mustahil untuk menamakannya sebagai apa-apa selain Perang Dingin Kedua.

Dalam Perang Dingin Kedua, kedua-dua China dan AS percaya bahawa kedua-dua negara akan kekal. Ada yang di Amerika Syarikat percaya bahawa CCP akan runtuh, tetapi sedikit yang mengira kemungkinan itu atau boleh berbuat apa-apa untuk memastikannya berlaku. Matlamat semasa mereka bukanlah penghancuran sistem masing-masing tetapi persaingan pengaruh di seluruh dunia, terutamanya rantau Asia Pasifik. Tiada yang percaya bahawa pertarungan ini bersifat eksistensial seperti dalam Perang Dingin Pertama. Sebaliknya, ini adalah pertarungan untuk menguasai alat ekonomi dan mempunyai lebih banyak pengaruh dalam institusi global abad ke-21.

Seperti Perang Dingin terdahulu, terdapat risiko konflik bersenjata meletus. Ini terutamanya berkenaan Taiwan. China sudah hampir mencapai keupayaan untuk menakluk Taiwan dengan kekerasan—komuniti perisikan Amerika Syarikat telah menentukan bahawa Xi telah menetapkan tarikh akhir untuk peperangan ini menjelang 2027. Biden pula secara awam menyatakan sekurang-kurangnya dua kali bahawa beliau akan memerintahkan tentera Amerika Syarikat untuk mempertahankan Taiwan terhadap serangan. Dunia menghadapi jurang jika ini berlaku.

Setiap bulan yang berlalu menjadi jelas bahawa menghadapi realiti ancaman China terhadap tertib global yang diketuai AS memerlukan pandangan strategik dalam, mendalam. Ini adalah sesuatu yang sayangnya AS tidak berbuat dengan baik sejak akhir Perang Dingin Pertama, apabila negara itu secara sesuai menyelaraskan politik dan kekuatan tentera dan ekonominya dekad demi dekad untuk menentang ancaman Soviet. Seperti dalam Perang Dingin Pertama, masa adalah di pihak Amerika Syarikat dalam Perang Dingin Kedua. Tetapi ia perlu digunakan dengan bijak.

Dalam erti kata yang praktikal, ini bermakna memperkukuh kelebihan penting Amerika Syarikat dan pakatan Barat sambil menghalang perang yang membawa malapetaka dengan China. Ini memerlukan pelaburan dalam domain tentera serta teknologi kritikal dan lain-lain. Selain itu, AS perlu melabur dalam penyelesaian yang akan membantu menangani kelebihan bilangan China. Jika dibiarkan sendiri, cabaran sistemik China—daripada populasi menua kepada hutang yang tinggi—akan menjadikan cita-citanya untuk menjadi negara paling berkuasa di dunia jauh kurang tercapai.

AS juga perlu mengikuti strategi penjeratan sehala. Ini bermakna menarik China lebih rapat ke dalam orbitnya dengan meningkatkan ketergantungannya terhadap eksport AS manakala melakukan sebaliknya dengan eksport mereka. Sementara itu, mengalahkan China memerlukan Washington untuk memperbetulkan penglibatannya dengan pesaing yang kurang seperti Rusia, Korea Utara dan Iran dan memandang rakan sekutu seperti India dan Vietnam melalui lensa yang sama.

Akan ada pengurangan ketegangan yang besar dan risiko perang terbuka jauh lebih kecil jika China akhirnya dipujuk bahawa ia lebih baik bekerja dalam tertib antarabangsa yang diketuai AS sedia ada. Tetapi Washington tidak boleh mengira kemungkinan itu berlaku.

Lebih 2,000 tahun dahulu, semasa Perang Punik Ketiga, Cato Tua selalu menamatkan ucapannya di hadapan Senat Rom dengan seruan perangnya, “Carthage perlu dimusnahkan.” Hari ini, seruan perang—prinsip penganjuran pusat dasar luar negara, perdagangan, pertahanan, dan perindustrian Amerika Syarikat abad ini—mesti menjadi Sinae deterrendae sunt. China perlu dicegah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.