Gordon Cormier sebagai Aang, Lim Kay Siu sebagai Gyatso di musim 1 Avatar: The Last Airbender.

(SeaPRwire) –   Walaupun siri fantasi fiksyen membawa penonton ke dunia yang mustahil yang penuh dengan sihir dan mistik, siri ini juga mirip dengan eropah zaman pertengahan. , , dan kebanyakan filem dan siri TV fantasi yang terkenal mengambil inspirasi dari cerita rakyat dan mitologi Barat, bererti walaupun dunia ini direka untuk melanggar batas imaginasi kita adalah Ero-sentris di dalamnya.

Kemudian, ada Avatar: The Last Airbender, siri Nickelodeon animasi yang amat diminati pada tahun 2005. Avatar jangan keliru dengan , menggambarkan satu pergelutan kuasa yang epik di antara empat bangsa yang menyalurkan elemen air, api, udara dan bumi dalam pertempuran. Dan walaupun Avatar adalah produksi Amerika, kreatornya memupuk dunia Asia yang nyata, dengan pengaruh dari biara Tibet, kerajaan Thai, dan kampung Jepun, selain masyarakat pribumi Arktik.

Pendekatan yang unik ini tidak dilepaskan oleh penulis TV Albert Kim ketika menonton siri itu dengan anak perempuannya. “Ia sangat luar biasa ketika itu—dan jujur setakat ini—mencari dunia fantasi epik yang menarik pengaruh dari budaya Asia dan pribumi,” katanya. Sewaktu pendemik berlaku pada tahun 2020, Avatar melihat kebangkitan besar-besaran, mendahului carta tontonan Netflix. Sekarang, Kim ialah penerbit rancangan adaptasi siri aksi langsung, yang memasuki Netflix pada 22 Feb. yang menghadapi jangkaan yang amat tinggi dari peminat siri yang setia. Sewaktu Kim menavigasi lengkungan watak Avatar yang bernuansa, tema sosiopolitik yang bergelora, dan lukisan visual yang bercita-cita tinggi, dia menjadikannya keutamaan untuk memusatkan kekhususan budaya Asia, untuk membumikan watak-watak, memperdalam kisah dunia, dan memberikan perwakilan yang sangat diperlukan.

Hampir setiap aspek Avatar, dari kostum ke alat peraga ke koordinasi aksi memerlukan penyelidikan budaya dan kolaborasi yang mendalam. Dari pemuzik rakyat Jepun kepada pereka parka pribumi, berikut adalah beberapa cara penting yang kreator rancangan itu memberi penghormatan kepada budaya Asia.

Seni Bela Diri

Gordon Cormier sebagai Aang dalam musim 1 Avatar: The Last Airbender.

Di pusat Avatar adalah amalan telekinetik “bending”, di mana pahlawan menyalurkan elemen semula jadi terhadap lawan mereka. Setiap jenis bending diinspirasikan oleh bentuk seni bela diri Cina. Earthbenders, yang menaikkan batu dari bumi, meniru gaya Nanquan yang berat, yang tetap rendah di atas tanah. Firebenders pula berlatih Changquan, gaya yang tajam dan letupan. Koordinator aksi Jeff Aro juga menggabungkan gaya pertempuran untuk watak termasuk Aang (diperankan oleh Gordon Cormier) sewaktu mereka bepergian ke negara lain dan mempelajari teknik mereka. “Kami ingin merawat seni bela diri seperti bahasa,” katanya.

Kostum

Kebanyakan Avatar berlatar di kawasan kutub yang berdasarkan tempat yang menjadi asal Inuit dan budaya pribumi yang lain. Pereka kostum Farnaz Khaki-Sadigh melaksanakan penyelidikan berbulan-bulan tentang budaya tersebut, termasuk mengkaji ukiran pada tulang ikan paus dan tanduk rusa di museum. Ia juga mendapatkan nasihat dari orang-orang tua pribumi dan mengupah artis pribumi secara langsung. Termasuk Taalrumiq, seorang artis Inuvialuit yang berpusat di British Columbia. Taalrumiq mencipta reka bentuk geometrik untuk hiasan parka, yang secara tradisinya boleh mengisyaratkan keluarga wearer atau status peringkat. Hiasan Taalrumiq menampilkan corak beralun biru yang diinspirasikan oleh membesar di Lautan Artik. 

Sewaktu Taalrumiq di minta untuk merancang untuk rancangan itu, dia sudah menjadi peminat Avatar, menontonnya dengan anak-anaknya semasa pendemik. Ia mengatakan bahawa dia teruja untuk menjadi sebahagian dari rancangan dengan jangkauan antarabangsa yang besar. “Semua Inuvialuit berasal dari populasi kecil yang selamat daripada pembunuhan beramai-ramai, penyakit, sekolah berasrama,” katanya. “Ia terasa seperti kita mempunyai banyak cabaran yang perlu kita lalui untuk mendapat sedikit kejayaan. Jadi melihat hasil kerja saya dalam produksi ini akan sangat menggembirakan; mengetahui kita boleh keluar ke dunia dan berjaya seperti orang lain.” 

Arsitektur

Siri animasi Avatar yang asal sangat menarik, dan penuh dengan bangunan yang rumit yang menakjubkan—mungkin sebahagiannya kerana tiada siapa yang harus benar-benar membuatnya. Untuk adaptasi ini, pereka produksi Michael Wylie menghabiskan berbulan-bulan untuk membuat set yang menyerupai arsitektur merentasi India, Cina dan Thailand. Satu projek yang amat besar adalah set setinggi 30 kaki yang dicontohi dari kuil-kuil Tibet yang berabad lama. (Lihat bahagian atas artikel ini.) Wylie dan pasukannya menyatukan “terabytes” foto rujukan untuk mencipta reka bentuk kuil dengan siling ukiran terbuka, satu siri tiang yang serupa, dan banyak daun emas. Dalam penyelidikannya, Wylie kagum dengan kadar tukang Tibet yang perlahan dan teratur, membawa pokok naik gunung satu persatu. Walaupun Wylie mempunyai banyak kekangan waktu yang lebih ketat, dia cuba untuk memasukkan kemahiran individu di sana-sini. “Terdapat banyak tukang di tangga dan perancah,” katanya. “Kita akan terkekeh bahawa selepas bertahun-tahun, terdapat orang yang masih telentang, melukis corak di siling kuil dengan tangan.”

Muzik

Los Angeles merupakan rumah kepada beberapa pemuzik sesyen terbaik dunia. Tetapi komposer Avatar Takeshi Furukawa memilih untuk pergi ke luar negara untuk merakam banyak bahagian skornya. “Sangat penting bagi saya bahawa kita pergi kepada orang-orang yang menghirup udara dan minum air di kawasan itu,” katanya. Furukawa mengadakan rakaman di Tokyo, Beijing, Mumbai, dan Chennai untuk muzik yang sesuai dengan kota-kota yang diinspirasikan oleh lokasi tersebut. Untuk sesi Tokyo—yang dimainkan semasa perjalanan protagonis Aang ke pulau Kyoshi yang fiksyen—Furukawa mengupah sekitar 20 pemuzik, termasuk paduan suara lapan orang, dan pemain alat muzik Jepun seperti shakuhachi, biwa dan koto. Furukawa condong ke arah perbezaan antara muzik Timur dan Barat, dan merangkul apa yang oleh pemurnian klasik Barat boleh dipanggil ketidaksempurnaan. “Nada tidak akan sama picnya, yang menghasilkan geseran yang aneh antara orkestra dan seruling Jepun,” katanya. “Tapi itulah rasa dan sensasinya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Makanan