Shakti di Anugerah GRAMMY ke-66.

(SeaPRwire) –   Kumpulan muzik jazz India, Shakti memperolehi Anugerah Global Album Muzik Terbaik untuk This Moment—album studio pertama mereka sejak 46 tahun—di majlis ganjaran di Los Angeles hari Ahad.

Kumpulan gabungan yang bersatu semula baru-baru ini, yang pernah diberi nama “Turiyananda Sangit,” asalnya diasaskan oleh pemain gitar British, John McLaughlin, mahaguru tabla India, Zakir Hussain, dan pemain perkusi, Vikku Vinayakram pada tahun 1973; mereka kemudian disertai oleh pemain biola, L. Shankar dan mahaguru mridangam, Ramnad Raghavan yang telah meninggal dunia. Kelima-lima mereka telah mengeluarkan tiga album sebelum berpecah pada tahun 1977; kumpulan ini melancarkan keluaran sampingan pada tahun 1997 yang dipanggil Remember Shakti dan akan disatukan semula pada tahun 2020 bersama McLaughlin, Hussain, vokalis Shankar Mahadevan, pemain perkusi, V. Selvaganesh, dan pemain biola, Ganesh Rajagopalan.

Mahadevan, Selvaganesh, dan Rajagopalan memperolehi anugerah Grammy bagi pihak kumpulan ini bersama anggota pengasas, McLaughlin dan Hussain. 

Disebabkan pengunduran diri mereka yang lama, Shakti kurang dikenali dalam kalangan penonton muda tetapi dengan pengiktirafan akademi masa kini—bersama lawatan dunia ke-50 tahun lepas—mereka boleh ditetapkan untuk kembali ke tempat terkenal global. This Moment, yang dikeluarkan pada 30 Jun, mengandungi lapan lagu oleh kumpulan ini. Album ini memenangi anugerah menentang pemuzik popular Nigeria, Burna Boy I Told Them…, penyanyi Amerika-Nigeria, Davido, kumpulan global Bokanté, dan penulis lagu-penyanyi Peru, Susana Baca.

“Terima kasih budak-budak. Terima kasih Tuhan, keluarga, rakan-rakan, dan India. Kami berbangga dengan anda India,” kata Mahadevan dalam ucapan penerimaan anugerah kumpulan. “Tidak kurang pentingnya, saya ingin mempersembahkan anugerah ini kepada isteri saya, setiap nota muzik saya dipersembahkan untuk anda.”

“Terima kasih semua, terima kasih Recording Academy kerana mengiktiraf kami,” Rajagopalan menambah. 

McLaughlin tidak hadir dalam majlis hari Ahad, sementara Hussain tidak kelihatan lagi di pentas selepas menuntut kemenangan berikutnya lebih awal malam itu untuk Album Instrumental Kontemporari Terbaik atas sumbangannya terhadap As We Speak, projek jazz Indo-Barat bersama Béla Fleck, Edgar Meyer, dan pemain suling India, Rakesh Chaurasia. Mereka berempat memenangi Persembahan Muzik Global terbaik untuk lagu mereka Pashto, menjadikannya malam yang hebat untuk bakat India.

“Ia sememangnya detik yang membanggakan bagi saya, memenangi dua Anugerah Grammy untuk negara saya,” kata Chaurasia.

Pada hari Isnin, Perdana Menteri India Narendra Modi atas kemenangan mereka, dengan memanggil anugerah ini “kejayaan yang luar biasa” pada X. “Bakat dan dedikasi anda yang luar biasa terhadap muzik telah memenangi hati di seluruh dunia. India berbangga! Pencapaian ini adalah bukti kerja keras yang anda terus lakukan,” tulisnya. “Ia juga akan memberi inspirasi kepada generasi artis baharu untuk bermimpi besar dan cemerlang dalam muzik.”

Taylor Swift, , pada hari Ahad menjadi artis pertama yang memenangi Album Terbaik Tahun Ini dengan Midnights dan dia .

Keputusan untuk Album Terbaik Tahun Ini mendorong Jay-Z untuk Recording Academy kerana tidak mengiktiraf isterinya Beyoncé, yang tidak pernah memenangi anugerah itu walaupun telah memenangi pelbagai anugerah dan pencalonan Grammy.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.