Palestinian families take refuge at UN schools amid Israeli attacks in Gaza

(SeaPRwire) –   Pada hujung bulan lepas, Pentadbiran Biden mengumumkan bahawa ia akan menyumbang semula kepada Agensi Bantuan dan Kerja PBB untuk Palestin (UNRWA), organisasi kemanusiaan utama yang menyediakan bantuan kemanusiaan kepada pelarian Palestin. Keputusan ini adalah bencana bagi beribu-ribu orang Palestin di Gaza yang cuba terus hidup daripada serangan Israel, termasuk keluarga saya, yang bergantung kepada bantuan tersebut.

Kira-kira 80% daripada orang Palestin di Gaza adalah pelarian dan menerima manfaat daripada bantuan UNRWA. Keluarga saya tergolong di antaranya. Kami berasal dari asalnya di Na’alia, yang kini menjadi sebahagian daripada bandar Ashkelon di Israel. Datuk moyang saya dipaksa keluar dari kampung kami pada tahun 1948 semasa penubuhan negara Israel, atau apa yang kami orang Palestin panggil Nakba, atau “malapetaka”. Mereka melarikan diri ke Gaza dan menetap bersama ribuan orang Palestin yang dipaksa keluar di kawasan yang menjadi kem Jabalia di utara Gaza.

UNRWA memastikan datuk moyang saya, kemudian ibu bapa saya, dan kemudian adik-beradik saya dan saya sendiri mempunyai keperluan asas yang diperlukan untuk terus hidup. Ibu bapa saya, kini bersara, mendapat upah yang baik mengajar di sekolah-sekolah UNRWA. Pendidikan saya di sekolah rendah dan menengah UNRWA setaraf, jika tidak lebih baik, daripada pendidikan yang diterima oleh anak-anak saya di California, di mana kami sekeluarga kini tinggal. Malahan, asas yang saya terima daripada pendidikan UNRWA membolehkan saya berjaya; saya menerima Biasiswa Fulbright daripada Jabatan Negara Amerika Syarikat pada tahun 2004, dan melanjutkan pelajaran saya untuk ijazah sarjana muda dan kedoktoran dalam kejuruteraan elektrik di AS. Klinik-klinik UNRWA juga memastikan vaksinasi kami terkini, dan kami mendapat pemeriksaan kesihatan berkala, vitamin, dan rawatan pergigian yang teratur.

Keputusan Presiden Joe Biden untuk memotong peruntukan dibuat berikutan dakwaan daripada Israel bahawa 12 daripada 13,000 pekerja UNRWA di Gaza mengambil bahagian dalam serangan pada 7 Oktober. UNRWA telah memecat (satu mati dan dua lagi hilang) dan mengumumkan siasatan dalaman yang menyeluruh. Namun demikian, Amerika Syarikat dan lebih daripada sedozen negara lain mengambil langkah luar biasa untuk membekukan sokongan mereka terhadap agensi itu, dalam apa yang banyak dipanggil bentuk “hukuman bersama”. Seperti dinyatakan oleh Pesuruhjaya Khas PBB untuk Wilayah Palestin yang Diduduki, dengan berbuat demikian kerajaan-kerajaan Amerika Syarikat dan lain-lain mungkin melanggar kewajipan mereka di bawah Konvensyen Genosid.

Potongan peruntukan UNRWA mengancam untuk merosakkan agensi itu tepat pada masa di mana orang Palestin memerlukannya paling. Serangan ketenteraan Israel yang menghancurkan terhadap Gaza telah meragut nyawa sekurang-kurangnya 27,000 orang dan mengusir 1.7 juta lagi. Sokongan UNRWA adalah, dalam banyak kes, garis tipis yang mengekalkan ratusan ribu orang jauh daripada mati kelaparan atau penyakit yang disebabkan oleh keengganan Israel membenarkan lebih daripada aliran air, air, ubat-ubatan, dan bantuan asas yang sangat sedikit memasuki Gaza. Inilah masa untuk memastikan orang Palestin mendapat bantuan kemanusiaan yang lebih – bukannya menyekat salah satu daripada beberapa agensi paling penting yang menyediakan bantuan.

UNRWA kini dijangka akan kehilangan AS$65 juta menjelang akhir Februari, apabila potongan peruntukan daripada penderma mula berkuat kuasa. Oleh kerana agensi PBB itu tidak mempunyai rizab yang besar, ia tidak akan mampu membayar 13,000 pekerjanya di Gaza bermula Mac, menurut kenyataan seorang jurucakap.

Israel telah menyerahkan dokumen sulit kepada Pentadbiran Biden tetapi tidak mengeluarkannya secara awam. Channel 4 News Britain telah melihat dokumen itu dan menyatakan ia “tidak menyediakan sebarang bukti untuk menyokong dakwaan baharu yang hebat” bahawa kakitangan UNRWA terlibat dalam serangan pada 7 Oktober. (Setiausaha Negara Amerika Syarikat telah menyatakan bahawa “Kami tidak berupaya menyiasat [dakwaan] sendiri, tetapi mereka sangat, sangat boleh dipercayai.”) Walaupun jika dakwaan itu terbukti benar, satu agensi PBB yang keseluruhannya tidak seharusnya terancam berdasarkan dakwaan mengenai kurang daripada 0.1% tenaganya.

UNRWA perlu dibenarkan untuk teruskan kerja pentingnya, yang dilaksanakan oleh beribu-ribu pekerja berani dengan risiko besar kepada diri mereka. Sekurang-kurangnya 150 pekerja UNRWA telah terbunuh sejak 7 Oktober. Mereka termasuk sepupu saya, seorang pengetua sekolah UNRWA, yang terbunuh bersama lapan ahli keluarganya dalam serangan udara Israel di kem pelarian Nuseirat.

Sekolah-sekolah UNRWA di mana saya belajar sebagai seorang budak dahulu kini menjadi tempat perlindungan bagi keluarga-keluarga yang dipaksa berpindah. Salah satunya, Sekolah Rendah Jabalia untuk Budak-Budak, telah disasarkan oleh serangan udara Israel – memaksa mereka yang berlindung di sana untuk melarikan diri sekali lagi. UNRWA telah terpaksa menutup kebanyakan operasinya di bahagian utara Gaza dan hanya beroperasi di selatan.

Dakwaan Israel terhadap UNRWA datang berikutan keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa bahawa ia adalah “nyata” bahawa Israel melakukan genosid di Gaza dan memerintahkannya untuk “mengambil semua langkah yang berdaya upaya” untuk mencegah tindakan genosid. Ramai yang berhujah bahawa masa pembuatan dakwaan Israel adalah untuk mengelirukan daripada keputusan MKAB. Lebih-lebih lagi, ia tidak terlepas daripada pengetahuan orang Palestin bahawa Biden memotong peruntukan kepada UNRWA berdasarkan dakwaan yang tidak terbukti terhadap sebilangan kecil pekerja tetapi tidak mengumumkan langkah apa pun terhadap Israel berikutan keputusan MKAB.

Walaupun perjanjian gencatan senjata baru mungkin dipersetujui semasa Blinken mengambil bahagian dalam pusingan rundingan lain, kerja UNRWA akan kekal penting. Seperti saya dan keluarga saya, bersama jutaan orang Palestin yang lain tahu terlalu baik, Pentadbiran Biden dan kerajaan-kerajaan utama dunia perlu memulihkan peruntukan penuh kepada UNRWA dengan segera untuk mengelakkan bencana kemanusiaan yang lebih besar di Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.