Biden Iran Drone Strike

(SeaPRwire) –   Pada Ahad, Presiden Joe Biden mengumumkan bahawa tiga askar Amerika Syarikat terbunuh dan 34 orang lagi cedera selepas serangan drone mengenai pangkalan tentera perkhidmatan AS di timur laut Jordan berhampiran sempadan Syria. Kumpulan Wira Perlawanan Islam mengaku bertanggungjawab atas serangan itu. Kumpulan itu muncul , dan terdiri daripada koleksi longgar kumpulan militia yang disokong Iran yang menentang sokongan AS untuk peperangan Israel di Gaza.

Sejak permulaan peperangan Israel-Hamas pada 7 Oktober, terdapat lebih 150 serangan ke atas tentera AS di Iraq dan Syria oleh kumpulan militia yang disokong Iran, . Ini selain daripada lebih yang dilakukan oleh di Yemen.

Biden dalam kenyataan bahawa “kami akan mempertanggungjawabkan semua yang bertanggungjawab pada masa dan cara pilihan kami.”

Julie Norman, profesor politik dan hubungan antarabangsa di University College London, menyatakan bahawa serangan Ahad ini sangat penting bagi Pentadbiran Biden kerana tentera AS terbunuh, dan ini mungkin menambah tekanan ke atas Presiden untuk bertindak dengan kuasa.

“Kebanyakan drone dihalang sebelum ia terkena apa-apa, dan apabila mereka telah mengenai, terdapat beberapa kecederaan tetapi tidak pernah tahap korban sebegini,” kata Norman. “Itu adalah garis merah dan saya fikir Pentadbiran Biden menahan nafas dan berkata kita perlu menghadapi ini.”

Tekanan Republikan ke atas Biden

Ahli Kongres Republikan telah lama mengkritik Pentadbiran Biden kerana terlalu lembut terhadap Iran, yang menafikan sebarang keterlibatan dalam serangan Ahad. Biden pada mulanya memasuki pejabat dengan matlamat memulihkan perjanjian nuklear Iran yang dipersetujui di bawah Pentadbiran Obama dan meringankan ketegangan Washington-Tehran. Pentadbiran Trump . Perundingan telah tergendala di bawah Biden dan banyak Republikan telah menyeru Presiden untuk lebih agresif dalam dasar luar negaranya berikutan 7 Oktober.

“Dia meninggalkan tentera kami sebagai mangsa mudah,” kata Senator AS Tom Cotton dari Parti Republikan kepada Reuters selepas serangan itu. “Jawapan tunggal kepada serangan ini mesti pembalasan tentera yang menghancurkan terhadap pasukan pengganas Iran, kedua-dua di Iran dan seluruh Timur Tengah.”

Tetapi menurut Norman, walaupun tekanan dari Republikan, Presiden tidak mungkin mengambil risiko apa-apa yang boleh mencetuskan perang serantau dengan Tehran.

“Penting untuk diingat bahawa serangan ini berlaku ketika terdapat perbincangan lain berjalan untuk pembebasan tebusan di Israel-Gaza dan perbincangan antara Israel dan Hezbollah di sempadan utara Israel,” kata Norman. “Untuk melancarkan serangan ke atas Iran sekarang, dalam apa jua cara yang menghancurkan, bukanlah apa yang mereka mahu kerana mereka mempunyai minat sebenar dalam melihat perjanjian-perjanjian lain tercapai.”

Semasa acara kempen di West Columbia, South Carolina pada Ahad, Biden berkata tentera AS “kehilangan tiga roh berani dalam serangan ke atas salah satu pangkalan kami.” Selepas menit sunyi untuk askar yang gugur, Biden berkata, “Dan kami akan menangani.”

Serangan balas kecil dan sasaran di Syria mungkin

Apa yang lebih mungkin, pakar mengatakan, ialah Pentadbiran Biden membalas dengan serangan kecil yang bertujuan kepada kumpulan militan yang bertanggungjawab terhadap serangan Ahad.

“Pada masa lalu apabila terdapat serangan sebegini ke atas tentera AS oleh militia yang disokong Iran, terdapat serangan balas yang sangat diukur dengan teliti yang ditujukan kepada kumpulan militia terhadap gudang senjata mereka,” kata Norman.

Sanam Vakil, pengarah program Timur Tengah dan Afrika Utara di Chatham House, bersetuju dengan kesimpulan itu. “Tentu saja ada niat untuk memberi respons. Presiden telah menyatakan dengan jelas,” kata Vakil.

“Tetapi terdapat juga tahap tekanan datang dari kedua-dua belah pihak kerana tahun pilihan raya yang dihadapi. Jadi saya membayangkan Presiden akan menghasilkan respon campuran – satu yang bertujuan menghalang kumpulan-kumpulan ini dan kehadiran mereka di Syria dan Iraq, tetapi pada masa yang sama, juga menemui cara untuk secara langsung membalas kembali terhadap Iran tanpa menyerang Iran secara langsung.”

Sasaran jangka panjang Iran

Dalam jangka panjang, pakar mengatakan bahawa kedudukan Tehran kekal terfokus untuk mengurangkan pengaruh AS di rantau ini, melemahkan Israel, dan menunjukkan bahawa militia sekutunya seperti Hezbollah dan Houthis beroperasi dan berkesan dalam melawan kepentingan Amerika. Perang Israel-Hamas telah menjadi peluang untuk lebih lanjutkan sasaran ini.

Namun demikian, Vakil mengatakan bahawa Iran sangat berminat untuk secara awam menafikan keterlibatan mereka terhadap serangan ini. “Iran dengan jelas dan berulang kali, dan menariknya, terus menyampaikan bahawa ia tidak mengarah pusat kawalan dan kawalan kumpulan-kumpulan ini,” tambah Vakil.

Dalam kenyataan kepada pada Isnin, Nasser Kanaani, jurucakap kementerian luar Iran, berkata bahawa Iran “tidak terlibat dalam membuat keputusan kumpulan perlawanan,” dan tidak terlibat dalam serangan ke atas tentera AS dengan apa jua cara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.