Yang Dipertuan Agong Charles III & Ratu Camilla menghadiri gereja Sunday

(SeaPRwire) –   Pemimpin seluruh dunia telah berkongsi mesej sokongan untuk Raja Charles III selepas Buckingham Palace mengatakan pada hari Isnin bahawa dia telah didiagnosis dengan kanser. Raja yang berusia 75 tahun itu, yang baru-baru ini mempunyai rawatan untuk prostat yang membesar, telah didiagnosis dengan sejenis kanser yang tidak didedahkan semasa ujian diagnostik.

“Raja menjunjung kasih kepada pasukan perubatannya atas tindakan pantas mereka, yang dimungkinkan berkat rawatan hospitalnya baru-baru ini,” kata Buckingham Palace dalam sebuah . “Dia kekal positif sepenuhnya mengenai rawatannya dan tidak sabar untuk kembali bertugas umum secepat mungkin.”

Para pemimpin politik telah memberi respons terhadap berita itu, berkongsi sokongan dan harapan untuk pemulihan.

Presiden AS Joe Biden memberitahu pemberita bahawa dia “bimbang” tentang Raja dan berharap untuk bercakap dengannya tidak lama lagi. 

Dalam catatan media sosial, bekas Presiden AS Donald Trump berkongsi harapannya untuk pemulihan yang cepat. “Dia seorang lelaki yang hebat, yang saya kenali dengan baik ketika saya menjadi , dan kita semua berdoa agar dia segera sembuh sepenuhnya!”

Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau mengatakan bahawa dia “berharap pemulihan yang cepat dan sepenuhnya” untuk Raja dalam catatan media sosial. “Saya, seperti rakyat di seluruh negara dan di seluruh dunia, memikirkan Yang Mulia Raja Charles III ketika dia menjalani rawatan kanser.”

Perdana Menteri New Zealand Christoper Luxon berkongsi sokongan negaranya untuk Raja dalam catatan di X. “Kia Kaha Raja Charles. Atas nama semua rakyat New Zealand saya mendoakan Yang Mulia untuk pemulihan yang baik.”

Para ahli politik dalam Inggris, juga telah berkongsi mesej ucapan selamat. Perdana Menteri Rishi Sunak mencatat di X dengan mengatakan, “Mendoakan Yang Mulia pulih sepenuhnya.”

“Saya yakin dia akan pulih sepenuhnya dalam waktu yang singkat dan saya tahu seluruh negara akan mendoakannya,” katanya.

Ketua Parti Buruh Keir Starmer mendoakan raja “semuanya berjalan dengan baik”. “Kami menanti-nantikan untuk melihatnya kembali sihat sepenuhnya.”

Ketua Menteri Pertama Scotland HumzaYousaf menyampaikan “pemikiran dan doa” kepada Sang Raja, dan menambahkan, “Pemikiran saya juga bersama Yang Mulia Ratu dan yang lain Angota Keluarga Diraja pada saat yang saya tahu akan menjadi masa yang membimbangkan bagi mereka semua.”

Raja memulakan rawatan, kata Buckingham Palace, dan akan menangguhkan semua tugas berdepan umum buat sementara waktu. 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.